- Cerablus'a dönen Rim Abit: 
- "Türkiye'ye de yakın olduğumuz için televizyonumuzdaki birçok kanal Türkiye'dekilerden. O yüzden dizileri izleyebiliyoruz"

Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında özgürleştirildikten sonra Cerablus'a dönen Suriyeliler, Türkiye'deki alışkanlıklarını sürdürerek, haberleri ve dizileri Türk kanallarından izliyor.  

Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Özel Görev Kuvveti ve Koalisyon Hava Kuvvetlerince Suriye'nin kuzeyinde terör tehditlerine karşı yürütülen harekat kapsamında Özgür Suriye Ordusunca (ÖSO) terör örgütü DEAŞ'ten temizlenen Cerablus, huzur arayanların yanı sıra vatan özlemi çekenlerin de adresi oldu. 

Terör örgütü DEAŞ'tan temizlendikten sonra Türkiye'den Cerablus'a giden 10 bini aşkın Suriyeli sayesinde ilçe genelinde Türkiye'den pek çok ize rastlanabiliyor.

Bazı yerlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğraflarının bulunduğu ilçede, kimileri de arabalarına Türk bayrakları asarak geziyor.

Cerablus'ta yaşayan Suriyelilerin büyük bölümü, evlerinde, iş yerlerinde ve hastane gibi bazı kamu binalarında izledikleri Türk kanalları aracalığıyla dünyadan haberdar oluyor. 

İç savaştan ardından Türkiye'ye sığınan, 1 yıl kadar İstanbul'da kaldıktan sonra Fırat Kalkanı Harekatı'nın hemen ardından ülkesine dönen Suriyelilerden Rim Abit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de bulunduğu sürede Türkçeyi önemli ölçüde öğrendiğini söyledi.

Türkiye'de çeşitli işlerde çalıştığını, böylece Türkçeyi öğrenmesinin kolaylaştığını anlatan Abit, konuşmakta güçlük çekse de söylenenleri kolayca anlayabildiğini belirtti. Sağlık Bakanlığınca Cerablus'ta kurulan hastanede sekreter olarak göreve başladığını aktaran Abit, Türkçesini daha da geliştirmek istediğini ifade etti.

Türkiye'ye her fırsatta minnettarlık hissettiğini dile getiren Abit, "Türkiye bize kendi ülkemizde görmediğimiz güzellikleri verdi. Allah Türkiye'deki tüm dostlarımızdan razı olsun." diye konuştu. 

Abit, Türkiye'de bulunduğu süre içerisinde Türk dizilerine alıştığını belirterek, şöyle dedi:

"Cerablus'a gelirken bir uydu cihazı almıştık. Türkiye'ye de yakın olduğumuz için televizyonumuzdaki birçok kanal, Türkiye'dekilerden. O yüzden yine dizileri izleyebiliyoruz. Türk kanallarını izlemek benim daha çok işime geliyor. Çünkü en azından Türkçeyi unutmamı da engelliyor. Hastanede de Türk kanalları açık oluyor. Bazı gelen hastalar, televizyondaki haberleri özellikle merak ediyor ve bize soruyor. Biz de elimizden geldiğince tercümanlık yapıp onlara yardımcı oluyoruz."

- "Haberlerde gördük Cerablus'a dönme kararı aldık"

Cerablus'a dönüşlerinin de Türkiye'deki haberler sayesinde olduğunu anlatan Abit, "Televizyonda Cerablus ile ilgili haberleri görüyorduk. Herhangi bir sıkıntının kalmadığını, Türkiye'nin yine yardım ettiğini öğrendik. Bu yöredeki insanlara da sorduk. Televizyonda gördüklerimizden de etkilenince, Cerablus'a dönme kararı aldık. Ben aslında Halepliyim, Türkiye'de çok rahattık ama vatan hasreti için buraya geldik." sözlerine yer verdi. 

Türkiye'de iki yıl kalan 4 çocuk babası Naim Şıh İbrahim da Cerablus'a 2 ay önce döndüğünü söyledi.

Türkiye'de Türkçe öğrenebildiğini belirten İbrahim, "Haberleri genellikle Türk kanallarından izliyoruz, Türk kanallarında Suriye'deki gelişmeler ve Suriyelilerle ilgili çok haber oluyor. O yüzden Türk kanallarını izliyoruz. Ayrıca bizimle çok ilgilenen bir ülkedeki gelişmeleri de takip etmek ayrıca keyifli oluyor." diye konuştu.

Türkiye'de geçirdiği 1,5 yılın ardından Cerablus'a dönen Nur Muhammed de Türk dizilerini çok sevdiğini ve hala onları takip ettiğini kaydetti.