Basın ilan Kurumunun yazılı basın sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünün karşılanmasına yönelik 31 Aralık 2018’de Mardin’de başlayan "Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim ve İstihdam Programı”nda üç hafta geride kaldı.

114 saat sürecek Eğitim programında 14 gün geride kalırken bu süre zarfında alanlarında tecrübeli akademisyen,profesör ve gazeteciler programda eğitmenlik yaptı. Bunlardan Sosyal Medya Uzmanı Doç. Dr. Levent Eraslan, Gazeteci ve TRT Haber'in Gece Bakış Programı Sunucusu Fuat Kozluklu, Hasan Kalyoncu Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Can Bilgili ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Özen,İlke Haber Ajansı (İLKHA) Genel Müdürü Mahmut İrtem, Grafiker Beyhan Çalışkan, Mardin Artuklu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ömer Bozkurt, TRT Kurdi Spor Program Yorumcusu ve Gazeteci  Saffet Azbay ve Mardin Artuklu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr.Beyhan Kanter, Mardin İl Müftüsü İsmail Çiçek ve Mardin Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Bektaş kursiyerlere eğitim verdiler.

Sosyal Medya Uzmanı Doç. Dr. Levent Eraslan kursiyerlere Gazetecilik türleri, sosyal medya ve internet haberciliği gibi konularda önemli bilgilendirmelerde bulundu. 

Teknolojinin büyük bir gelişme kaydettiğini ifade eden Eraslan, artık sadece telefonla bile bir gazeteci büyük ölçüde mesleğini icra edebildiğini söyledi.

Sosyal Medyanın gazetecinin mesleğini geliştirmesi açısından büyük bir avantaj olduğuna dikkat çeken Eraslan sosyal medyayı bir gazetecinin veya internet haberciliği yapanların iyi kullanması gerektiğini kaydetti.

Eraslan konuyla ilgili radyo, tv ve yazılı basında ulusal düzeyde görev yapan ünlü isimlerle, adeta moderatörlük yaparak telefon görüşmesi yaptı. Telefondan kursiyerlere hitap eden ünlü isimler önemli uyarı ve tavsiyelerde bulundular.

Sırasıyla Gazeteci Nedim Şener, Dünya Gazetesi’nden Mehmet Kaya, TV 24 Haber Müdürü İbrahim Güneş, Best FM Radyo Habercisi Cem Eraslan, Fox TV sunucusu İsmail Küçükkaya, TRT Radyo Habercisi Fatih Akıncı, Yeni Birlik Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Okan Sarıkaya, TRT Haber Muhabiri Emre Yüncü ve Radyo Viva, Show Genel Yayın Yönetmeni ve Milliyet Gazete Yazarı Özay Şendir telefonla bağlanarak meslek deneyimlerini aktardılar ve kursiyerlerin sorularına cevap verdiler. 

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Özen ile Kamu Gözetim Kurumu Başkanı Rıza Çelen’de eğitim kursuna gelerek kısa birer konuşma yaptılar. 

Duayen Gazeteci ve Sunucu Kozluklu yeni nesil gazetecilerle buluştu

“Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim ve İstihdam Programı”na katılan duayen Gazeteci ve TRT Haber'in Gece Bakışı program sunucusu  Fuat Kozluklu yeni nesil gazeteci adaylarına meslek tecrübelerini aktardı.

Eğitim programı kapsamında Gazeteci ve Sunucu Fuat Kozluklu kursiyerlere Televizyon ve İstihbarat Haberciliği konusunu, 35 yıllık meslek hayatı boyunca yaşadıklarından örnekler vererek anlattı. 

Gazetecilik mesleğinin Türkiye şartlarında çok zor olduğunu ifade eden Kozluklu, her şeyin üstesinden özgüven, azim ve kararlılıkla gelinebileceğini söyledi. Türkiye’de ve dünyada yaşanan birçok olaya bir gazeteci olarak şahit olduğunu belirten Kozluklu, gazetecinin etik davranmasının mesleki bir görev değil bir insanlık görevi olduğunu söyledi. 

Haber dilinde ayrımcılığa sebep olacak ifadeleri kullanmaktan kaçınılması gerektiğine dikkat çeken Kozluklu, gazetecinin adalet ilkesini kendisine düstur etmesi gerektiğini ifade etti. 

Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim Program’ında yıldız yağmuru

Basın İlan Kurumu Mardin Şubesinin tertiplediği eğitim seminerlerine ikinci defa katılan Gazeteci ve Sunucu Fuat Kozluklu’nun yanı sıra birçok usta gazeteci telefonla bağlanarak kursiyerlere önemli açıklamalarda bulundular. 

Daha önce sırasıyla Gazeteci Nedim Şener, Dünya Gazetesi’nden Mehmet Kaya, TV 24 Haber Müdürü İbrahim Güneş, Best FM Radyo Habercisi Cem Eraslan, Fox TV sunucusu İsmail Küçükkaya, TRT Radyo  Habercisi  Fatih Akıncı, Yeni Birlik Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Okan Sarıkaya, TRT Haber Muhabiri  Emre Yüncü ve  Radyo Viva, Show Radyo Genel Yayın Yönetmeni ve Milliyet Gazete Yazarı Özay Şendir  telefonla bağlanarak meslek deneyimlerini aktardılar ve kursiyerlerin  sorularına  cevap verdiler. Son derste ise Mehmet Akif Ersoy, Cengizhan Cevahiroğlu ve İsmail Umut Arabacı, kursiyerlere telefon bağlantısı ile destek verdiler.

Medyanın büyük bir silah haline geldiğini belirten Kozluklu, “Barış adına ne yapılabilecek ise mutlaka bu konuda herkes harekete geçilmeli. Barış gazeteciliği her zamankinden daha çok ihtiyaç duyulan bir alandır. Yeni nesil gazetecilikte medyadaki ilk dakika algılarına çok çabuk kanmamalı ve araştırmadan haber yapılmamalıdır.”dedi

“Bir gazeteci olarak tarihi bir olayda tarihe tanıklık edebilirsiniz” 
Gazeteciliğin zorluğu yanında, önemli bir olayda yaptığınız haberle tarihe tanıklık edilebileceğini ifade eden Kozluklu, “Gazeteciler görevleri gereği uluslar arası arenada bulunabilir. Önemli bir isimle yapacağınız röportaj, tarihi bir olaya tanıklık etmek o olayı haberleştirerek ileriki dönemde tarihi bir vesika olarak taşımak görevini yerine getirmiş olursunuz. Önemli olan bu işi aşkla ve azimle yapmaktır. Savaş dili değil barış dilini kullanmaktır.” şeklinde konuştu. 

Yeni Nesil Gazetecilik Programına Profesör damgası

Artuklu  Kaymakamlığı  konferans salonunda devam eden eğitim programının üçüncü haftası tamamlandı. Haber yazım kuralları, haber türleri, haber yazım teknikleri ve röportaj tekniği dersini Hasan Kalyoncu Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Can Bilgili verdi. İki gün süren eğitim oldukça verimli geçti.  

Geçmişten günümüze medya evrelerini üç akım şeklinde sınıflandıran Bilgili, ilginç tespitler ve anlatımıyla kursiyerlere bir haberin/yazının, nasıl yapılması/yazılması gerektiğini tüm detaylarıyla anlatarak gazetecilik yolunda büyük mesafe kat etmelerini sağladı.

Dersin konularından bazı başlıkları da detaylarıyla anlatan Prof.Dr. Bilgili; haber nedir? haber türleri, olay (eylem) haberciliğinde temel kavramlar, durum (söylem) gazeteciliği nedir, nasıl yapılır?,haber toplama ve yazma kaynakları,habercilikte soru türleri,soru cümlesi kurma, soru sorma teknikleri
temel ilkeler: 5N 1K, ters piramit yapısı,haber bölümleri, başlık, giriş, gövde ve arka plan, haber yazım kuralları, yazılan haberin değerlendirilmesi ,röportaj teknikleri ve redaksiyon gibi önemli konularda bilgi ve deneyimlerini aktardı.
Haber yazımında dil bilgisi kurallarının yanı sıra en önemli unsurların; doğruluk gerçeklik, nesnellik, anlamlılık, kesinlik, hızlılık, tutarlık, inanılırlık olduğunu yaptığı sunumla yeni nesil gazetecilere anlatan Bilgili, gelecekte medyanın büyük evrim geçireceğini ve ileri bir teknolojiyle en üst seviyeye ulaşacağını bu hıza ayak uydurulması konusunda yeni nesil gazetecilerin donanımlı olması gerektiğini ifade etti.

Tavsiye şeklindeki konuşmasıyla iki günlük dersini tamamlayan Bilgili son olarak şunları söyledi:
“ İki günlük eğitim kapsamında kursiyerlerimizle haber ve röportaj ile ilgili bilgilerimizi aktardık. Çok verimli ve faydalı olduğuna inanıyorum. Özellikle internet ortamında işlerini görecek ve mesleki olarak sürekli kullanacakları İnfografik tekniğini öğrettik. Haber ve yayınlarında, kişisel gelişim ve iş hayatlarında çok işlerini görecektir.”

Günbegi’den teşekkür

Yapılan program ile ilgili açıklamalarda bulunan BİK Mardin Şube Müdürü Adnan Günbegi ise, “BİK Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Ertem ile BİK Genel Müdürü Yakup Karaca’nın himayelerinde "Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim ve İstihdam Programının” ilkini Diyarbakır’da, ikincisini de Mardin’de gerçekleştirdik.”

Diyarbakır’da eğitim alan 25 kursiyerden 24’ünün çeşitli basın kuruluşlarında çalışmaya başladığını aktaran Günbegi, program sonrası olumlu geri dönüşler aldıklarını söyledi. 

Günbegi, "Mardin’de 26 Aralık 2018 tarihinde mülakatlarımız oldu, 40 kişiden 25’i bu mülakatı geçerek eğitim almaya hak kazandı. 31.12.2018 tarihinden itibaren bu kursiyerlerimizin eğitimlerine başlandı. Artuklu Kaymakamlığı binasının konferans salonunda hafta içi 09.00 ile 17.00 saatlerinde eğitim devam ediyor. Eğitimlerimiz alanında uzman, akademisyenlerin katılımıyla devam edecek. Kursiyerlerimizin, 30 Ocak´ta yapılacak yazılı sınavdan başarılı olanları; Gazete, ajans veya TV’lerde, İŞKUR’un işbaşı programı çerçevesinde istihdam ettirmeyi planlamaktayız. Ayrıca bize bu imkânları sunan BİK Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Adnan Ertem, BİK Genel Müdürü Yakup Karaca ve Proje Birimine, DİKA Yönetim Kurulu Üyesi Mardin Valisi Mustafa Yaman, Artuklu Kaymakamı Şakir Öner Öztürk, DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, İŞKUR İl Müdürü Mehmet Akın ile basın camiasının değerli mensuplarına teşekkür ederim.” dedi.