Bu yazım da bana en çok yöneltilen sorulara yanıt vereceğim...

(Sağlıklı kilo verme, beslenmedeki yasaklar ve ekmek tüketimi) 

1-İnsanlar kilo almak için ya da kilo vermek için öncelikle internetten, çevreden, kulaktan dolma bilgilerle farklı diyet girişimlerinde bulunuyorlar. Kişinin tek başına uygulamaya çalıştığı diyetler ne kadar doğrudur? 

Bahsettiğiniz gibi genelde insanlar kendi kendine diyet yapmaya karar veriyorlar. Hatta bazen bu durum bir kısır döngü haline dönüşüverir. Haftanın bir gününü diyete başlamak için karar verip birkaç gün sonra vazgeçip bir sonraki hafta tekrar başlamaya karar verirler.

’KESİNLİKLE BESLENME UZMANINA DANIŞILMALIDIR’’

İnsanlar, ‘’Bu hafta istediğim kadar yiyeyim, haftaya zaten başlayacağım’’ psikolojisiyle farkında olmadan kilo vermek isterken kilo alırlar ya da kiloları sabit kalır. Bu kısır döngüden kurtulmak için aslında diyetisyene danışmak, düzenli kontrollerle sağlıklı kilo vermek kişiyi daha çok motive edecektir.  Hedeflediğimiz kilolar için başarı sağlamak için kesinlikle bir beslenme uzmanına danışılmalıdır.

2-Genellikle kilo vermek isteyen insanlar az yiyerek ya da kendilerini aç bırakarak zayıflayacaklarını düşünüyorlar. Bu yaklaşım sağlıklı kilo vermeye yardımcı mıdır?

Daha az yemeye çalışmak; zayıflamayı hızlandırmaz. Sanılanın aksine bedeni aç bırakmak yeme atakları ve tatlı krizlerine sebep olur. Diyetinizin sürdürülebilirliğini olumsuz yönde etkiler. Uzun süre aç kalmak stres seviyesini arttırıp kilo vermek için çabalarken kilo alınabilir. Ayrıca bu açlık sürelerinin uzunluğu kan şekeri metabolizmanızı bozabilir. Bu durumda kişi ara öğün ihtiyacı oluyorsa ara öğün yapılmalı,  ihtiyaç duymuyorsa da ana öğünlerini mutlaka yapmalı.

3-Diyete başlayan insanların ilk yaptıkları eylem ekmek yemeyi tamamen bırakmak oluyor. Zayıflamak için atılan doğru bir yaklaşım mı? Fazla kiloların sorumlusu ekmek mi?

Şişmanlığı arttıran ekmeğin kendisi değil, çeşidi ve tüketim miktarıdır. Her öğünde 1 dilim esmer ekmek yiyen hiçbir birey şişmanlamaz. Ancak her öğününde 3-5 dilim ekmek yiyen ve bunu harcayacak herhangi bir fiziksel aktivitesi olmayan birey şişmanlayacaktır. Ekmeği kesmeyin, beyaz ekmek yerine tam tahıllı, yulaf, çavdar, buğday gibi esmer ekmekleri tercih edin. Ekmek grubu ve türevleri B vitaminlerinin ve günlük enerji ihtiyacımızı karşılayan en önemli kaynaktır. 
Burada önemli olan hangi çeşit ekmek, ne kadar ve ne zaman yememiz gerektiğidir. Fazlasına ihtiyacımız olmadığı gibi eksikliği de sağlımızı olumsuz yönde etkileyecektir.

4-Diyet yaparken beslenme ve egzersiz arasındaki ilişki nasıl olmalıdır? Sağlıklı beslenme, egzersizden daha önemli diyebilir miyiz? 

Beslenme ve egzersiz arasında bir kıyaslama yapmak yerine bir bütün olduğunu düşünmeliyiz. Sağlıklı beslenmek bu işin baş tacıdır. Ancak fiziksel aktiviteyi arttırmanın ya da egzersizi yaşam tarzı haline getirmenin yararından bahsetmemek haksızlık olur. 

‘’EGZERSİZİN DÜZENLİ VE SIK OLMASI KİLO KAYBINDA ETKİLİDİR’’

Sadece diyet yaparak ve kalori kısıtlayarak zayıflamaya çalışmak zaman ilerledikçe zorlaşacaktır. Günlük yaşantımızda hareketi artırmak hem kilo vermeyi hızlandırır hem de vücudun deforme olmasını, derinin sarkmasını engeller. Ayrıca yaptığımız egzersizler mutluluk veren hormonların salgılanmasını sağlayarak ruh halimizi olumlu yönde etkileyecektir. Bunun tam tersi durumda yani aşırı egzersiz yapmaya çalışmak gerçekçilikten uzak ve sürdürülemez olacaktır. Egzersizin şiddeti değil, düzenli ve sık olması kilo kaybında etkilidir. En sağlıklısı hayatınız boyunca sürdürebileceğiniz bir egzersize bedeninizi alıştırıp bu düzeni devam ettirmektir.

5-İnsanlar zayıflamak için diyetlerinden sevdikleri besinleri tamamen çıkarıyor veya yasak koyuyorlar. Bu doğru bir yaklaşım mıdır?

Çok sevilen besinleri çok uzun süre beslenmeden çıkarmak, diyetteki gerçekçiliği ve sürdürülebilirliğini yok eder.

’ÖNEMLİ OLAN PORSİYON KONTROLÜ’’

İnsanların sevdiği besinlere yasak koyarak diyet yapması, eninde sonunda özlenen besinlere karşı yeme atağına dönüşür. Bunun yerine porsiyon kontrolü yaparak beslenme programlarında sevilen besinlere yer verilmelidir.  Bu durum aynı zamanda diyetteki motivasyonu arttırır hem de başarıya giden yolda devamlılığı sağlar. Diyette yasak koymak, kaş yaparken göz çıkarmak olur.

6-İnsanlar kilo vermek ya da kilo almak için hedeflerine hızlı bir şekilde ulaşmayı amaçlıyor. Bu yüzden hatta Pazartesi başlanıp Çarşamba günü biten bir sürü diyet var. Hemen birkaç gün içerisinde sonuç alıp almadığını öğrenmek için tartıya çıkıyorlar. Bu doğru bir hareket mi ?

Diyet yaparken en sık yapılan hataların başında sürekli tartılıp hızlı bir değişim beklentisidir. Sağlıklı kilo verme aralığı haftada 500-1000 gr arasındadır. Tabi ki bu durum kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. 

‘’KÜÇÜK RAKAMLARIN PEŞİNE DÜŞMEYİN’’

Sağlıklı kilo vermeye çalışırken bazen ödem, uykusuzluk, kabızlık, kadınlarda regl dönemi, stres, ilaç kullanımı gibi unsurlar yüzünden kilo kaybı görülmeyebilir. Bu unsurları hesaba katmadan sabırsızca her gün tartıya çıkmak, diğer günlerde kişinin motivasyonunu düşürecektir. Ben danışanlarıma haftada bir ya da 15 günde bir tartılmayı öneriyorum. Hem küçük rakamların peşine düşmeyi engeller hem de tartıda gram yerine kilogram kaybını görmek kişinin diğer günlerini psikolojik olarak pozitif yönde etkileyecektir.