Avukat Müşir Deliduman, Fetullahçı Terör Örgütü/ Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY), Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer uluslararası kurumlar tarafından küresel bir terör örgütü kabul edilerek terör örgütleri listesine alınması girişiminde bulunulmasını talep etti.

Deliduman, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na sunduğu dilekçede, hakkında birçok soruşturma yürütülen ve dava görülen FETÖ/PDY ile ilgili uluslararası düzeyde çalışma yapılmasını istedi. 

Örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in "şüpheli" olarak yer aldığı dilekçede, FETÖ'nün ulusal mevzuatta tescillendiği ve Milli Güvenlik Kurulu kararı doğrultusunda terör listesine alındığı hatırlatılarak, "Bu örgüt, Türkiye'de darbe teşebbüsünü yapan, devlet içinde paralel hiyerarşik emirlerle kendi cemaati lehine kar amaçlı hareket eden bir örgüttür." ifadeleri kullanıldı.

Darbe teşebbüsündeki silahlı eylemleri, devlet idaresi içindeki unsurları aracılığıyla örgütsel yarar amacıyla işlediği suçlar ve hiyerarşik-kapalı yapısına göre örgütün terör örgütü olarak kabul edilmesinin yerinde bir karar olacağı belirtilen dilekçede, şunlar kaydedildi: 

"Örgütün uluslararası alanda da böyle örgütlendiği açıktır. Bu nedenle uluslararası bir terör örgütüdür. 'Sınırı Aşan Örgütlü Suçlara Karşı BM Sözleşmesi' hükümlerince yapılan 'uluslararası terör örgütü' tanım ve unsurlarına uymakla, Türkiye Cumhuriyeti'nin talebi doğrultusunda, finansmanının önlenmesi açısından, bu yapının sözleşmelere taraf ülkelerdeki faaliyetlerinin sonlandırılması ve mal varlıklarının dondurulması talebi haklı, sözleşmelere uygun bir taleptir. İşledikleri suçlarda zaman aşımı işlemez. İnsanlığa karşı işlenmiş suçları hiçbir devlet benimseyemez ve üyeleri korunmaz. Söz konusu eylemler, aynı zamanda uluslararası anlaşma ve düzenlemelerle uluslararası terör suçu olarak kabul edilmektedir."

- "FETÖ, BM terör örgütü listesinde yer almalı"

BM Genel Kurulu tarafından, terörizmle mücadelede en önemli adımlarından biri olan küresel terörizmle mücadele stratejisinin kabul edildiği ve terörizmle mücadele için tüm üye devletlerin ortak strateji geliştirdiği vurgulanan dilekçede, "Buradan yola çıkılarak BM'nin terörle mücadele eylem planına göre FETÖ/PDY'nin küresel terör örgütü listesine alınması gerekmektedir. Avrupa Konseyi Terörizmin Önlenmesi sözleşmesinde de örgütün eylemleri, terörist eylem olarak nitelenmektedir." denildi.

Dilekçede, terör saldırılarıyla ilgili imzalanan birçok uluslararası antlaşmalarda yazılı olan gerekçelere göre, terör eylemleri gerçekleştiren bu örgütün de terör örgütü olarak BM listesinde yer alması talebinin zorunluluk arz ettiğine vurgu yapıldı.

Terör örgütü elebaşı Gülen hakkında uluslararası terörizm kavramı çerçevesinde etkin soruşturma yapılması ve uluslararası girişiminde bulunulması talep edilen dilekçede, uluslararası birçok anlaşma ve normu ihlal eden, küresel bir terör örgütü olan FETÖ/PDY'nin, BM ve diğer uluslararası kurumlar tarafından küresel bir terör örgütü olarak tescil edilip terör örgütleri listesine alınması için gerekli girişimlerde bulunulması istendi.