Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sığınmacıların Avrupa'ya geçişine yönelik ifadeleri, buradaki ülkelerde yaşama hayali kuran Suriyelilere umut oldu
- Suriye Türkmenleri Derneği Başkanı Dede: 
- "Uluslararası anlamda insanlara sınır kapılarının kapatılması, insan haklarına aykırıdır. Bu kapılar açılmalı, Avrupa ülkelerinde de mülteciler için şartlar daha iyi edilmelidir"
- Türkiye'ye sığınan Rakka Mahalli Meclis Başkanı Süveyş: 
- "Kapılar açılsa tahminen ilk etapta 500 binin üzerinde muhacir Avrupa'ya gider. Daha iyi bir gelecek için özellikle kültürlü ve genç kesimden Suriyeliler Avrupa'ya gitmek istiyor"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sığınmacıların Avrupa'ya geçişine ilişkin ifadeleri, yaklaşık 6 yıldır Türkiye'de misafir edilen Suriyelilerin bu ülkelere gitme hayallerini canlandırdı.

Suriye'deki iç karışıklık nedeniyle evlerini bırakarak farklı yerlere göç etmek zorunda kalanlara en fazla kucak açan ülkelerin başında Türkiye geliyor. Coğrafi yakınlığı nedeniyle ilk çadır ve konteyner kentlerin kurulduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki merkezlerde kalan sığınmacılar, yeni bir hayata başlamak istiyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sığınmacıların Avrupa'ya geçişi ve sınır kapılarını açmaya yönelik ifadeleri, gerek tam donanımlı kamplarda gerekse kamp dışında sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle yaşamını sürdüren Suriyelilere umut oldu.

Suriye Türkmenleri Derneği Başkanı Ekrem Dede, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllardır yardım ve desteklerini esirgemeyen Türkiye'ye misafirperverliği için minnettar olduklarını söyledi.

Türkiye dışındaki ülkelere giden sığınmacılara iyi imkan sunulmadığını anlatan Dede, özellikle Avrupa ülkelerinin artık sığınmacılara yönelik bakış açılarını değiştirmesini beklediklerini ifade etti.

Avrupa'ya geçişlerine izin verilmesini istediklerini vurgulayan Dede, şunları kaydetti:

"Uluslararası anlamda insanlara sınır kapılarının kapatılması, insan haklarına aykırıdır. Bu kapılar açılmalı, Avrupa ülkelerinde de mülteciler için şartlar daha iyi edilmelidir. Vatandaşlarımız oraya da gidebilmelidir çünkü katliamdan, ölümden kaçıyoruz. Avrupa çok fazla vatandaşımızı almadı ama Türkiye şu ana kadar 3 milyondan fazla Suriyeli aldı. Sadece Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde bulunan Suriyeli sayısı, çoğu Avrupa ülkesindeki sığınmacıdan daha fazla. Avrupa insan haklarını koruduğunu iddia ediyor ama bunu kendi ülkelerinde uyguluyor, bize gelince uygulamıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan kapıları açsın, Avrupa ülkeleri de mülteciler için biraz daha fedakarlık yapsın."

- "500 bini aşkın kişi gider"

Rakka Mahalli Meclis Başkanı Sadi Süveyş de ülkelerindeki iç savaşın ardından sığındıkları Türkiye'de kendilerine her türlü imkanın sunulduğunu dile getirdi.

Karşılaştıkları insani dram nedeniyle Avrupa ülkelerinden de bir şeyler beklediklerini belirten Süveyş, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sınır kapılarını açmalarını istiyoruz. Öyle olunca gitmek isteyen vatandaşlarımız Avrupa'ya ulaşma imkanı bulur. Kapılar açılsa tahminen ilk etapta 500 binin üzerinde muhacir Avrupa'ya gider. Daha iyi bir gelecek için özellikle kültürlü ve genç kesimden olan Suriyeliler Avrupa'ya gitmek istiyor." diye konuştu.

Savaşta tek gözünü kaybeden sığınmacı Cemil Hazuri, "İleri derecedeki sağlık tedavisi için Danimarka'ya gitmek istiyorum. Orada iyi olacağımı düşünüyorum. Orada iş bulur çalışırım da." dedi.

- Kilis'teki sığınmacıların Avrupa umudu

Ailesiyle yaklaşık 5 yıl önce Kilis'e sığınan 28 yaşındaki Elif Mevlevi, Türkiye'nin kendilerine sadece kapılarını değil gönlünü de açtığını bildirdi.

Türk halkının kendilerinden hiçbir şey esirgemediğine işaret eden Mevlevi, "Yeme, içme ve giyinme konularında bizi hiç yalnız bırakmadılar. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür ediyorum. Nasıl Türkiye bize bu kadar emek verdi, Avrupa da versin. Burada iyi bir hayat yaşıyorum ve memnunum ama yine de Avrupa'ya gitmek istiyorum. Bizimle biraz da onlar ilgilensin. Bunu Tüm Suriyeliler için istiyorum. Burada çok Suriyeli var, orayı da açarlarsa daha iyi olur." ifadelerini kullandı.

Suriyeli Enes Hüseyin ise savaşın şiddetini artırması nedeniyle üç çocuğunu da alarak Türkiye'ye sığındıklarını anlattı.

Türkiye'de hükümet ve halkın kendilerine destek verdiğini dile getiren Hüseyin, "Yemek ve elbise gibi tüm hayati malzemeleri verdiler. Suriye'de hakemdim, burada kendi işimi hiç yapamadım. O yüzden Avrupa'ya gitmek istiyorum. Belçika ve Almanya'daki arkadaşlarım orada hakemlik yapıyor. Keşke Avrupa da Türkiye gibi sınırlarını açsa." diye konuştu.

Hüseyin Vaddah ise 5 yıl önce her şeylerini bırakıp sadece üzerlerindeki gömlekle geldikleri Türkiye'de normal bir hayat yaşamaya başladıklarını söyledi.

Türkiye'de bir eksikliklerinin olmadığını ancak daha rahat yaşam için Avrupa'nın da kendilerine kapılarını açması gerektiğini ifade eden Vaddah, bunun için tüm dünyanın kendilerine destek olmasını beklediklerini kaydetti.