- "Medeniyetimiz 'oku' ile başladı ama şimdi İslam coğrafyasında liselerdeki okullaşma oranı yüzde 26, diğer gelişmiş ülkelerdeki liselerde okullaşma oranı yüzde 74"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "10 yıldır en çok parayı ayırdığımız bakanlık Milli Eğitim Bakanlığı, sebep gayet açık ortadaki açığı kapatmamız gerekiyor, örnek devlet olmamız gerekiyor." dedi.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Şanlıurfa'da bulunan Çelik, Süleymaniye İmam Hatip Anadolu Lisesinde gerçekleştirilen Kariyer Günleri Projesi kapsamında konuştu.

Çelik, söz konusu çalışmanın çok önemli olduğunu ifade ederek, öğrencilerle bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Zamanın çok çabuk geçtiğini aktaran Çelik, çocukluğundan alıntılar yaparak, yaşadığı zorlukları ve bakanlığa geliş sürecini anlattı. 

Yaptığı şakalarla öğrencileri zaman zaman güldüren Faruk Çelik, köyde dünyaya geldiğini, yazın çobanlık yaptığını ve imkansızlıklar içinde öğrenim hayatını tamamladığını söyledi.

Çelik, fırsatları iyi değerlendirmeleri tavsiyesinde bulunduğu öğrencilerden ülkeleri için önemli çalışmalar yapmalarını istedi.

Türkiye'de artık her şeyin çok daha güzel hale geldiğini ve öğrencilerin imkanlarının arttığını vurgulayan Çelik, çocuklara okul dönemini doya daya yaşamaları tavsiyesinde bulundu.

Bakan Faruk Çelik, Çanakkale Savaşları'nda öğrencilerin özgürlük ve bağımsızlık için cepheye gittiğini anımsatarak, "Komşumuz Suriye'ye bakın vatansızlık ne kadar kötü bir şey, devletin olmaması, bayrağın olmaması, sahipsizlik ne kötü bir şey, devletiniz yok. Bir millet yetim demek, yetim kalmamak için Çanakkale'ye koştu ağabeyler. Ama bir de gençler koştu gittiler ve sizin gibi gençler Çanakkale'yi geçilmez kıldılar, onun için bunun kıymetini iyi bilmemiz gerekir. Nasıl bileceğiz, iyi eğitim almak durumundayız, çok çalışmak zorundayız ve ne yapıp edip bilgi üreten bir toplum olmak durumundayız, iyi çalışacaksınız iyi yetişeceksiniz ama değer yargılarınızı temel ederek onların üzerine bina ederek yapacaksınız." diye konuştu.

- Çözüm süreci

Bakan Çelik, birilerinin gençlerin elinden kalemi alarak silah verdiğini ve bunun sonucunda insanları birbirine öldürttüğüne dikkati çekerek, bu fitneyi önlemek gerektiğini dile getirdi.

Çözüm süreci döneminde bölgede önemli hamlelerin gerçekleştiğini ancak bunun belli çevreleri rahatsız ettiğini ve bitirmek için mücadele edildiğini aktaran Çelik, şöyle devam etti:

"Fitne öteden beri var, 70'li yıllarda sağcılık, solculuk vardı mahalleden mahalleye giremezdik. 5 bin tane filinta gibi delikanlıyı toprağa verdik, ne uğruna... İşte 'elinden kalemi bırak, eline silahı al' dediler, binlerce genç bir hiç uğruna gitti, sonra bunların bazıları kabristana, bazıları zindana gitti. 1985'ten sonra herkes sormaya başladı 'biz niye birbirimizi vuruyoruz' bunun cevabını buldular aslında nasıl bir şekilde elimizden kalemi alıp silahı tutuşturduklarını, tutuşturanların aynı merkez olduğunu herkes net bir şekilde daha sonraki yıllarda gördü.  

Düşman buradaki ahengi buradaki birlikteliği çok görüyor, kalkınmayı çok görüyor, bunlar diyor ki '22 milyon kareye tarih boyunca hükmetmiş olan bir millet, bu millet tekrar şaha kalkarsa bizim mamamız eksilir, o halde bunların hayatını, ekmeğini zehredelim' diye bizim üzerimize oyun oynayanlara fırsat vermeyecek olan sizsiniz. Yoksa onların oyuncağı olursan ya zindan ya kabir, onlar başka türlü yol göstermiyorlar, dün öyleydi bugün de öyle değişen bir şey yok."

Çelik, çözüm süreci döneminde bölge insanının çok mutlu olduğuna değinen Çelik, "Üç yıl burada huzur ortamı vardı ne güzeldi dağ, bağ, bahçe, yatırım herkes çok mutluydu. Şurada sanayi bölgesi yaptık 15 bin gencimiz çalışıyor o huzur ortamında, tekrar 'kalemi bırak silahı al' 15 binde kaldık. Halbuki kalem devam etseydi, 30 bin gencimiz çalışacaktı, sizin geleceğinizi inşa etmek için uğraşıyoruz ama diyorlar ki 'hayır bırakın siz kalemi işsiz kalsın, çaresiz kalsın' çünkü elinden kalemi alıp eline silah verecek. Biz de inadına diyoruz ki kalemi alacak ona da iş bulmak için fabrika üzerine fabrika yapacağız. Şanlıurfalı genç iş bulacak çalışacak size yem yapmayacağız."

- Aslan payı Milli Eğitim Bakanlığının

Okullaşmanın birçok sorunu ortadan kaldıracağına inandığı belirten Çelik, bu anlamda hükümet olarak Türkiye'de eğitim anlamında önemli hizmetlere imza attıklarını söyledi.

Çelik, İslam coğrafyasında yaşanan olumsuzlukların eğitimden kaynaklandığının altını çizerek, şu ifadeleri kullandı:

"Medeniyetimiz 'oku' ile başladı ama şimdi İslam coğrafyasında liselerdeki okullaşma oranı yüzde 26, diğer gelişmiş ülkelerdeki liselerde okullaşma oranı yüzde 74... Sorunlar niye çıkıyor diyorlar ya niye bütün problemler bizim coğrafyada var, işin altında eğitimin yattığını unutmayın, eğitim düzeyi düştükçe sorunlar artıyor, evde de bağda da şehirde de ülkede de... Onun için eğitime bu kadar önem veriyoruz. Eğitimde sorunları çözen bir ülke durumuna gelmek durumdayız ki geleceğe bu şekilde sorunlu bir toplum olarak akıp gitmeyelim. İslam ülkelerinde yaşanan bu üzücü tablolar en çok Türkiye'yi rahatsız ediyor, kızıyla, erkeğiyle eğitimde seferberlik ilan etmiş durumdayız. Yıllardır çok ciddi şekilde eğitim bütçelerini en yüksek bütçe olarak düzenliyoruz. 10 yıldır en çok parayı ayırdığımız bakanlık Milli Eğitim Bakanlığı, sebep gayet açık ortadaki açığı kapatmamız gerekiyor, örnek devlet olmamız gerekiyor."

Bakan Faruk Çelik, programda öğrencilerin sorularını da cevaplandırdı.

Öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektiren Çelik, programın ardından AK Parti Eyyübiye İlçe Başkanlığını ziyaret ederek, partililerle görüştü.