Ozellikle okula başlayınca fark edilen bazı sağlık problemlerinin erken teşhisi icin okul oncesi sağlık taramasının mutlaka yapılması gerektiğine dikkat ceken Cocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Nurdan Tunçözgür, ‘’Hem erken teşhis ve tedavi, hem de hastalıklardan korunma yollarının belirlenmesi adına, cocuklar okula başlamadan once genel bir sağlık kontrolunden gecmelidir. Yapılacak olan bu genel sağlık kontrolu en az okul secimi, kayıt işlemlerinin yapılması ve okul icin gerekli materyallerin alınması kadar onemlidir’’ ifadelerini kullandı.
 
“Okula başlamadan once gercekleştirilecek sağlık taramasında tekrarlayan veya devam eden mevcut hastalıkları tespit ediyor ve korunma yolları uzerine yoğunlaşıyoruz. Yapılmış veya yapılacak olan aşıların belirlenmesi de sağlık kontrolunde amacladığımız onemli hususlardan biri. Obezite, hipertansiyon, diyabet gibi sinsi başlangıclı hastalıklar hakkında bilgilendirme yaparak, cocuğun tum geleceğini etkileme olasılığı bulunan hastalıklar konusunda velileri bilinclendiriyoruz” açıklamasında bulunan Tunçözgür, ayrıca skolyoz gibi kas iskelet sistemi sorunlarında da erken teşhisin buyuk onem arz ettiğinin altını cizdi.
 
Sağlık Taraması ile Okul Döneminde Başarıyı Engelleyebilecek Zaman Kayıplarının Önüne Geçmek Mümkün Okul oncesi genel sağlık taramasında cocuğun fiziksel ve zihinsel gelişimi uzerine de incelemeler yapıldığının bilgisini veren Tunçözgür, “Okul oncesi genel sağlık muayenesinde gorme ve işitme yetilerini değerlendiriyoruz. Gelişme geriliklerini saptıyor ve sebebe yonelik incelemeler yapıyoruz. Varsa davranış bozukluklarını belirliyor ve cozum haritası oluşturuyoruz. Boylelikle okul doneminde başarıyı engelleyebilecek zaman kayıplarının onune gecmiş oluyoruz. Orneğin okula başlayacak cocuğun az da olsa gorme problemi varsa okumayı oğrenme sureci uzayabilir. Bu rahatsızlığı fark edip dile getirene kadar hem zaman kaybı oluşur, hem de hastalık ilerleyebilir. Veya ebeveynlerin henuz fark edemediği bir gelişim bozukluk soz konusu ise, ozel eğitim alabileceği bir okul veya sınıfa yonlendirilebilir” şeklinde konuştu.
 
Tunçözgür, okul oncesi sağlık kontrollerinde, hem cocuklara hem de ailelere okula başlayınca karşılaşma sıklığı artan solunum yolu ve bağırsak enfeksiyonlarını onlemek amacıyla uyulması gereken sağlık kuralları hakkında bilgilendirme yapıldığını ve sağlıklı beslenme onerilerinde de bulunulduğunu belirtti.

(Kaynak: Sağlık ve İnsan Dergisi)