Hepimizi en çok meşgul eden ana konu her ne kadar Korona Salgını gibi görünse de hepimizin kendimize dair özel gündemleri de var. Mesela bu aralar pek çok gencimizi, öğrencimizi, ailemizi yakından ilgilendiren en önemli konular Liselere Giriş Sınavı (LGS) ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS). Pandemi etkisinin olumsuzlukları gölgesinde sınava ve hayatlarının bu en hassas dönemecine girecek çocuklarımız.

LGS ve YKS öncesi bu sınavlara girecek öğrencilerimizle ilgili gerçek bir empati kurabilir, en doğal ve samimi halimizle yanlarında olduğumuzu kendilerine hissettirebilirsek bir nebze olsun işlerini kolaylaştırabilir ve gerçekten onlara destek olmuş sayılırız.

Bendeniz de bu gerçekten yola çıkarak LGS ve YKS sürecini iliklerine kadar yaşayan gençlerimize yardımcı olmak maksadı ile bazı detayları paylaşmak; instagram canlı yayınlarımız, video kanalımızdaki içeriklerimiz ve yazılarımızla streslerini, endişe ve kaygılarını azaltmalarına katkıda bulunmak istiyorum.

Bu maksatla yazımıza “LGS ve YKS Öncesi 5 Adımda BAŞARININ SIRLARI” başlığını koydum. Bu adımları özet olarak paylaşacağım. Sosyal medya ve video kanalımızdaki ilgili içeriklerimizden daha detaylı bir biçimde yararlanabilirsiniz.  

1.Adım: Yüzleşme – Durum Tespiti
BİLİNÇALTIMIZDAKİ OLUMSUZ KALIPLARLA KONUŞMAK

İçinde bulunduğumuz durumla ilgili ilk yapacağımız şey kendimizle yüzleşmek ve durum tespiti yaparak bunu kabullenmektir. Kabullenmek derken özellikle olumsuz duygularımızın varlığını, onların yönetimine girmeden, bizi yönetmelerine izin vermeden kabullenmeyi kastediyorum.

Nedir bu olumsuz duygular: endişe, kaygı, korku ve bunların sonucu oluşan stres…

Aylardır, yıllardır öğrendiklerimizle oluşan eğitim potansiyelimizi, iyi bir konsantrasyonla yüksek bir performansa dönüştürmemize engel olan bu duygularla yüzleşerek, zihnimizi (bilinçaltımızı) arındırmamız gerekiyor. Bunun için de “KAZANIRSAM NE OLUR?” sorusunu kendimize sürekli olarak sorup motivasyonumuzu, kazanmak üzerine yoğunlaştırmamız fayda sağlayacaktır.  

“Ya kazanamazsam!”
“Ya başaramazsam!”

“Ya anneme, babama, çevreme, öğretmenlerime mahcup olursam!” … gibi olumsuz kalıplarla zihnimizi meşgul etmenin, stresimizi artırmanın; kaygımızı, endişemizi, korkumuzu abartmanın bize hiçbir faydası olmayacaktır. Bunların yerine hayallerinizi, hedeflerinizi, gelecek planlarınızı koyabilir, gereken duygu durumu değişikliğini başarabilir ve sınavlardan istediğiniz sonuçla ayrılabilirsiniz.

2.Adım: 5 N 1 K Uygulaması ve SWOT Analizi
KİMİM? KİM OLMAK İSTİYORUM? NELER YAPABİLİRİM?

Kendi kendinizle, duygularınızla yüzleşip durum tespiti yaparken işinize yarayacak 2 uygulama (analiz) önerisi sunuyorum: 5 N 1 K ve SWOT Analizi. Bu iki uygulama ile hem kendinizle ilgili hem de gireceğiniz sınavla ilgili bütün sorulara kendinizce en uygun cevapları verebilir ve “yapamayacaklarınıza” değil YAPABİLECEKLERİNİZE odaklanarak arzu ettiğiniz başarıyı elde edebilirsiniz. Video içeriklerimizde detaylı bir biçimde anlatacağımız bu uygulamaların özeti şunlardır:

İMKÂNLARIM…
GERÇEKLERİM…
ENGELLERİM…
HAYALLERİM…
HEDEFLERİM…

POTANSİYELİM… MOTİVASYONUM… PERFORMANSIM… KONSANTRASYONUM…

3.Adım: Çevresel Aktör ve Faktörler
BAŞARIMDA ÇEVRESEL AKTÖR ve FAKTÖRLERİN ÖNEMİ

Başarınızı etkileyecek çevresel aktörler ve faktörler her zaman çok önemlidir. 

KENDİNİZ
EVİNİZ (Çevreniz – Yaşadığınız Ortam)
ANNENİZ – BABANIZ
ARKADAŞLARINIZ
OKULUNUZ
ÖĞRETMENLERİNİZ…

olarak sayabileceğimiz başlıca çevresel aktör ve faktörlerin başarınızı nasıl etkilediğini değerlendirin. Sizi olumsuz etkileyenleri azaltıp olumlu etkileyenleri çoğaltmak başarınıza doğrudan etki edecek ve size yeni zaman ve imkân sağlayacaktır.  

4.Adım: Neler Yapabileceğinizin Farkındalığı
GERÇEKTEN BAŞARMAK İSTİYOR MUSUNUZ?

Bu sınavların sizin için önemini, değerini, anlamını iyice düşünün. Niyetiniz nedir? Bu sınavları kazanarak neyi amaçlıyorsunuz? Kazanmaya inancınız hangi düzeyde? Bunun için yeterli çabayı gösterdiğinize inanıyor musunuz? “Kim ne derse desin sorumluluk benim!” diyebiliyor musunuz? Dikkatiniz ve odağınız nerede? Gerçekten neler yapabileceğinizin farkında mısınız?

Hadi o zaman endişe, kaygı ve korku duvarlarınızı yapabileceklerinize odaklanarak yıkın! Başardıklarınızı ve bundan sonra başarabileceklerinizi konuşarak stresinizi yenin. Duygu durumunuzu negatiften pozitife dönüştürün. Bütün bunları daha kolay yapabilmek için 5. maddeyi iyi okuyun…

5.Adım: Hayalleriniz – Hedefleriniz
SONRASINI DÜŞÜNEN KAHRAMAN DA OLUR BAŞARILI DA!

Ne olmak istiyorsunuz?

Ne yapmak istiyorsunuz?

Kendiniz ve insanlık adına hangi faydaları üretmek için çalışacaksınız?

Hayatın hakkını vererek yaşamak üzere eylem adımlarınız neler olacak?

Nasıl bir hayat hayal ediyorsunuz?

Nasıl bir işiniz, nasıl bir eviniz, nasıl bir arabanız, nasıl bir eşiniz olsun?

“Sonunu düşünen kahraman olamaz!” sözü sizin için söylenmemiştir merak etmeyin.

Siz sonunu, SONRASINI hayal edin. Kapatın gözlerinizi ve 5 yıl sonra nerede olacağınızı düşünün. Bu sınavları kazandıktan sonra okuyacağınız okulları değil daha sonraki kariyerinizi, başarılarınızı, elde edeceğiniz sonuçları; kendinize, ailenize, insanlara, doğaya, hayata sunacağınız katkıları tasarlayın kafanızda.

Gerçeklerinizi inkâr etmeden; yapabileceklerinize odaklanıp potansiyelinizin farkında olarak, motivasyonunuzu “Kazanırsam ne olur?” sorusunun cevabında bularak, değerler ve inançlarınızın konsantrasyonuzu yükseltmesine zemin açarak istediğiniz performansı yakalamayı hayal edin.

Gücünüz İNANMAK,

Hedefiniz BAŞARMAK olsun!