Harran Üniversitesi’nin ilk kez yer aldığı, Türkiye’nin her bölgesinden katılımın gerçekleştiği Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı, büyük bir ilgi ile açılışını gerçekleştirdi. Vatandaşların da yoğun ilgi gösterdiği fuarda, tarım ürünleri, zirai aletler, hayvancılık sektöründeki son yenilikler sergilendi.

Milli tohum çalışmaları Üniversite’den geliyor

Şanlıurfa’da altıncı kez açılan, bu yıl 150 firma ve yaklaşık 400 marka ile katılımın sağlandığı fuarın açılışında konuşan Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik, Şanlıurfa’da gıda, tarım ve hayvancılık çalışmaları konusunda ciddi bir gayret olduğunu ve bu konuda önemli araştırma ve geliştirme çalışmaları yapıldığını belirtti. Harran Üniversitesi olarak bu konuda ciddi atılımlar yapmak istediklerini belirten Rektör Prof. Dr. Çelik; “Biz üniversitenin paydaşlarıyla, fakülteleri ile ciddi araştırma grupları kuruyoruz. Hedefimiz sulama konusunda Türkiye’nin bir numarası olabilmek. Tohumculuk konusunda ülkemizde önemli bir yere gelerek, dünyada tohumculuk konusunda söz sahibi olmak. Üniversite olarak milli tohumu geliştirme çalışmalarının yanı sıra hayvan ve bitki hastalıklarının çözümüne yönelik araştırma grupları kuruyoruz. Bunları en yakın zamanda kamuoyuna açıklayacağız. Bu şekilde organize gruplar oluşturup şehrimize katkıda bulunmaya çalışacağız. Fuarda emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Üniversite-Sanayi İşbirliği Büyüyor

Tarım, hayvancılık ve gıda konusununbir meslek olarak kabul edilmesigerektiğini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi; “Babadan kalma yöntemlerin devre dışı kalması lazım. Üniversiteden destek almamız, bilimi kullanmamız, nitelikli tarım ve hayvancılığa geçmemiz lazım. Şanlıurfa birlikteliği başarmış durumdadır. Şanlıurfa’nın tüm kurum ve kuruluşları, yerel yönetimleri, meslek odaları, herkes birlikte hareket etme kararı almış durumdadır” dedi.

Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya konuşmasında Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik’in Şanlıurfa tarımı ile ilgili düşüncelerinden memnuniyet duyduğunu dile getirerek, birlikte çalışma yapmayı teklif ettiklerini ve Rektör Çelik’in memnuniyetle karşıladığını, kendilerinin de her konuda üniversitenin yanında yer alacaklarını belirtti.

Fuar açılışının son konuşmacısı olan Şanlıurfa Vali Yardımcısı Selami Işık ise çiftçilerin fuarlardan, yabancı kaynaklı sanayi ürünlerinden ders alarak kendi tarımsal sanayilerini geliştirip, buralardan fikir edinmesi gerektiğini söyledi.