Şehit Sandık Handavi Okulu Müdürü Mustafa: 
- "Biz onları çok iyi anlıyoruz ve ona göre muamele ediyoruz, 4'üncü sınıfta olması gerekirken yeni okula başlayan öğrencilerimiz var, onların rencide olmaması için farklı sınıflar açtık"

Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında terör örgütü DEAŞ'ten temizlenen Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus'ta okullarına kavuşmanın heyecanını yaşayan Suriyeli çocuklar, geleceğe ülkelerinde hazırlanmanın mutluluğunu yaşıyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Özel Görev Kuvveti ve Koalisyon Hava Kuvvetlerince Suriye'nin kuzeyinde terör tehditlerine karşı yürütülen harekat kapsamında Özgür Suriye Ordusunun (ÖSO) kontrolündeki ilçede ekonomik ve sosyal hayatın ardından eğitim sistemi de düzene giriyor. 

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonunun (UNICEF),  1,7 milyon çocuğun yeni eğitim yılında okula gidemediği ve 1,3 milyon çocuğun ise okula devam edememe riski taşıdığı uyarısında bulunduğu Suriye'de, Cerablus'ta okulların açılmaya başlaması en çok eğitim çağındaki çocukları sevindirdi.

Fırat Kalkanı Harekatının ardından nüfusun hızla arttığı ilçede sadece Cerabluslu çocuklar değil Halep, Deyrizor ve çevre bölgelerden gelen çocuklarda okulla tanışmış oldu.

Terör örgütünün kontrolünde olduğu 3 yıl boyunca "eğitim zili" çalmayan kentte, yaklaşık bir ay önce Keçiören Belediyesince onarılıp eğitime kazandırılan 43 yıllık eğitim yuvası Şehit Sandık Handavi Okulu'nda bin 200 öğrenci eğitim görüyor.

Fiziksel özellikleriyle koleji andıran okulda geleceğe umutla bakan çocukların sesleri yankılanıyor. Uzun süre sonra okullarına kavuşmanın heyecanının yaşayan Suriyeli minikler, okul çıkışı, Türkiye'nin desteğiyle oluşturulan parklarda oyunlar oynayıp yaşıtlarıyla güvenli ortamda keyifli vakit geçirmenin tadını çıkarıyor.

Artan nüfusla birlikte derslik ihtiyacının ortaya çıktığı Cerablus'ta, diğer okulların da eğitime kazandırılması için hummalı bir çalışma yürütülüyor.

- "Birçok çocuk okulla yeni tanışıyor"

Şehit Sandık Handavi Okulu Müdürü Ramazan Mustafa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cerablus'un özgürlüğüne kavuşmasıyla her anlamda değişimi yaşadıklarını ve bundan büyük mutluluk duyduklarını belirtti.

İlçede şu anda sadece bu okulun açık durumda olduğunu ve öğrenci sayılarının her geçen gün arttığını anlatan Mustafa, bir an önce diğer okulların da açılmasını beklediklerini ifade etti.

Mustafa, Suriye'de çocukların çok sıkıntılar çektiğini anımsatarak, öğretmenleri olarak bunu dikkate aldıklarını vurguladı. Okulun, yaklaşık bir ay önce açıldığını dile getiren Mustafa, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Üç yıldan fazla burada okullar kapalı kaldı, bu nedenle birçok çocuk okulla yeni tanışıyor. Biz onları çok iyi anlıyoruz ve ona göre muamele ediyoruz, 4. sınıfta olması gerekirken yeni okula başlayan öğrencilerimiz var, onların rencide olmaması için farklı sınıflar açtık. Cerablus'un nüfusu her geçen gün artıyor, hatta savaştan önceki nüfusunu da geride bıraktı, böyle olunca öğrencisi sayısı da gittikçe artıyor, biz diğer okulların da açılmasını bekliyoruz, çünkü burada artık ihtiyaca cevap veremiyoruz. Okulumuz gerçekten çok güzel, emeği geçenlerden Allah razı olsun, 14 sınıfımız var 35 öğretmen ve idareci görev alıyor, eğitimimiz tüm hızla devam ediyor."

- "Hatırladığımdan beri hep savaş var"

Öğrencilerden 9 yaşındaki Sidra Hammadi de Şuyuh bölgesinden terör örgütü PYD'nin baskısı sonucu kaçtıklarını, yaklaşık 2 aydan beri Cerablus'ta yaşadıklarını dile getirdi.

Daha önce çok istemesine rağmen okula gidemediğini anlatan Hammadi, "Hatırladığımdan beri hep savaş var, bu nedenle okula hiç gidememiştim ama ablalarımdan okumayı yazmayı öğrendim. Cerablus'ta okula başladım mutluyum, buradaki ortam çok güzel, yeni arkadaşlıklar edindim. Okuyup, doktor olmak istiyorum." dedi.

Halid İbrahim (8) ise okulla yeni tanıştığını, öğretmen ve arkadaşlarını çok sevdiğini kaydetti.

- "Ahmet Selim Mulla Lisesi bu hafta eğitime başlayacak"

Cerablus Meclis Başkanı Muhammed Habeş ise ilçede günden güne her şeyin iyiye gittiğini ve kısa sürede terör örgütünün izlerini silmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.

Çocukların eğitimine önem verdiklerini anlatan Habeş, "Çok şükür uzun zaman sonra Cerablus'ta okul zili çaldı. Bir okulumuz açık ve öğrenciler eğitimlerine devam ediyor, Ahmet Selim Mulla Lisesi'nin, tadilat ve teşrifat çalışmaları sonrası bu hafta hizmete girmesi planlanıyor. İlçe merkezinin yanı sıra çevre köylerde de okulların onarımı sürüyor. İnşallah kısa bir süre içinde her şey de olduğu gibi eğitim anlamında da sorunları çözeceğiz." şeklinde konuştu.