Türkiye'de en fazla Suriyelinin bulunduğu kentlerin başında gelen Şanlıurfa'da sığınmacılara Türkçeyi öğretecek 524 kişiye, Türkçe dil bilgisi eğitimi verilecek.

- Türkiye'de en fazla Suriyelinin bulunduğu kentlerin başında gelen Şanlıurfa'da sığınmacılara Türkçeyi öğretecek 524 kişiye Türkçe dil bilgisi eğitimi verilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı ile Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu arasında Suriyeli çocukların Türk eğitim sistemine entegrasyonunun sağlanması için protokol yapıldı.

Bu kapsamda Harran Üniversitesi (HRÜ) bünyesindeki Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezinde Suriyeli çocukların entegrasyonu için 524 eğitimciye, Türkçenin yabancı dil olarak sığınmacılara öğretilmesine ilişkin dil bilgisi kurallarını kapsayan detaylı bir eğitim verilecek.

HRÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, eğitimlerin başlaması dolayısıyla Şanlıurfa Sürekli Eğitim Merkezinde düzenlenen törende, Suriyelilerin eğitimlerine önem verdiklerini söyledi.

Üniversite bünyesinde daha önce de Suriyelilere yönelik çeşitli eğitimler verdiklerini belirten Taşaltın, "Üniversitemiz bünyesinde bin 300 civarında Suriyeliye, birkaç kur şeklinde Türkçe eğitimi verdik, 750 öğrenci de halen eğitime devam edecek. Bu arkadaşlarımız belli bir seviyeye gelebilecek kadar Türkçe öğreniyorlar. Biz iyi bir Türkçe eğitim programı hazırlayıp, öğretmek için kolları sıvadık. Madem bizim ülkemizde belli bir süre daha kalacaklar, Türkçeyi iyi öğrenebilecek seviyede eğitim almaları gerekiyor." diye konuştu.

- "Performanslarını artırmak istiyoruz"

İl Milli Eğitim Müdürü Şerafettin Turan da Türk dilinin köklü bir geçmişe sahip olduğuna işaret etti.

Eğitimlerin devlet politikası kapsamında verildiğini ifade eden Turan, Suriyelilerin Türkçe öğrenmelerinin günlük hayatta hem kendileri için hem de Türkler için büyük kolaylık sağlayacağını anlattı.

Suriyeli öğretmenlerin de Türkçe öğrenmesi gerektiğini vurgulayan Turan, "Türkçe eğitimi biraz daha ayrı bir eğitim istiyor. Bununla ilgili bakanlığımızın bize sağladığı imkanlarla ve Harran Üniversitemizin destekleriyle bir protokol imzaladık. Bu öğretmenlerimize, öğrencilerimize nasıl Türkçe öğretmeleri hususunda bir eğitim sağlayıp eğitimcilerimizin performanslarını artırmak istiyoruz." dedi.