- "830 bin Suriyeli öğrenci var eğitime almamız gereken. Biz bunun 500 bine yakınını alabildik. 300 civarında öğrenciyi de eğitime almaya çalışıyoruz. Amacımız eğitim çağındaki tüm Suriyelileri eğitim ve öğretimle buluşturmak"
- "Tekli eğitim, çocuklar için çok daha sağlıklı, zamanlama olarak 09.00'dan 15.00'e kadar eğitimde kalmalarını, erkenden kalkmayıp, geç vakte kadar dışarıda kalmadan eğitime geçmelerini sağlayan bir sistem olacak"

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, ülkelerindeki iç savaş nedeniyle aileleriyle Türkiye'ye sığınan okul çağındaki 830 bin Suriyeli çocuktan 500 bine yakınını eğitime kazandırdıklarını belirterek, "300 civarında öğrenciyi de eğitime almaya çalışıyoruz. Amacımız eğitim çağındaki tüm Suriyelileri eğitim ve öğretimle buluşturmak." dedi. 

Erdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkelerinde 6 yılı aşkın süredir devam eden iç savaş nedeniyle çok sayıda Suriyelinin Türkiye'ye geldiğini hatırlattı. 

Türkiye'nin Suriyeli sığınmacıların tüm ihtiyaçlarını karşılamak için var gücüyle çalıştığını ifade eden Erdem, ayrıca Suriyeli çocukların okula kazandırılması adına da önemli hizmetler yürütüldüğünü vurguladı. 

Suriyeli tüm miniklerin eğitime dahil olabilmesini istediklerini dile getiren Erdem, şunları kaydetti:

"Şu anda 830 bin Suriyeli öğrenci var eğitime almamız gereken. Biz bunun 500 bine yakınını alabildik. 300 civarında öğrenciyi de eğitime almaya çalışıyoruz. Bunların da derslik ihtiyacı var. Bu ihtiyacı karşılamak için çalışmalar yapıyoruz. Suriyeli öğrenciler belirlenen müfredata göre eğitime alınıyor. Amacımız eğitim çağındaki tüm Suriyelileri eğitim ve öğretimle buluşturmak, bunun için çalışıyoruz." 

Son yıllarda Türkiye'de eğitim öğretim anlamında önemli çalışmalar yapıldığını belirten Erdem, 12 yıllık zorunlu eğitimle yeni derslik ihtiyacının ortaya çıktığını söyledi. Erdem, ikili öğretime son verilip tekli eğitime geçilmesi için de 70 bine yakın derslik ihtiyacının bulunduğunu bildirdi.

Tekli eğitim sisteminin altyapısının hazır olduğunu anlatan Erdem, "Tekli eğitim çocuklar için çok daha sağlıklı, zamanlama olarak 09.00'dan 15.00'e kadar eğitimde kalmalarını, erkenden kalkmayıp, geç vakte kadar dışarıda kalmadan eğitime geçmelerini sağlayan bir sistem olacak." dedi.

Erdem, tekli eğitimde derslik ihtiyacı için planlamayı yaptıklarını dile getirerek, "2 yıl içinde geçeceğiz. Aynı zamanda okul öncesi zorunlu oluyor. Oradan doğan derslik ihtiyacı var. Onun planlamasını da yapıyoruz. Yeni uygulamalardan biri de 5. sınıfta İngilizce ve Türkçe ağırlıklı eğitim sistemi. Bunların hepsi yeni dönemde inşallah planların içinde olacak." ifadelerini kullandı.

- Dik temel harflere geçiş 

Erdem, 2017-2018 eğitim öğretim döneminde el yazısından dik temel harflere geçilmesine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

Gelecek eğitim öğretim yılında dik temel harflerle ses temelli okuma yazma öğretimi dönemine geçilecek olmasının, el yazısından vazgeçildiği anlamına gelmediğini belirten Erdem, çocukların 3. sınıfta el yazısını öğreneceklerini söyledi. 

El yazısının çocuklar için zor olduğuna işaret eden Erdem, şunları kaydetti:

"El yazısı malum hep gündemdeydi. Çocukların el kaslarındaki gelişme o yaşlar için el yazısına uygun değil. Zaten el yazısını terk etmiyoruz ama ilk 2 yıl düz yazıyla, daha sonra el yazısıyla öğrenecekler. Çocuklar, veliler, öğretmenler zorlanıyordu. Ortaya çıkan yazı çok karışıktı, istenilen düzeyde olmuyordu. Bu sistemle daha rahat olacak. Bu Milli Eğitimin durup dururken aldığı bir karar değil, uzmanların, eğitim alanındaki değerlendirmelerle velilerin ortak kararıdır."