Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonları ve Michelin’in iş birliğiyle Trafikte Sorumluluk Hareketi kapsamında 2014’te hayata geçirilen, taşımalı eğitim sisteminde görevli servis şoförlerinin trafik güvenliği, ilk yardım ve iletişim konularında kapasitelerini geliştirmeyi amaçlayan İyi Dersler Şoför Amca projesinin 2017-2018 eğitim öğretim yılı uygulamaları, formatör eğitim semineriyle başladı.

Formatör eğitimlerinde doğru lastik kullanımı bilgileri de verildi

Projenin formatör eğitimleri Çanakkale, Denizli, Erzurum, Giresun, Hatay, Kahramanmaraş, Sakarya, Şanlıurfa, Tokat, Yozgat İl Jandarma Komutanlığı ve İl Millî Eğitim Müdürlüğü mensuplarının katılımıyla gerçekleştirildi. Formatör eğitim semineri kapsamında ayrıca, Michelin’in lastik bayiine ve TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonlarının bir şubesine teknik gezi düzenlendi. Lastik bayiindeki gezide lastiklerin basınçları, diş derinliği, kış lastiği kullanımı, yeni lastiklerin kullanımı hakkında; araç muayene ziyaretinde ise muayeneye gelmeden önce yapılması gerekenler, muayene sırasında yapılanlar ve muayene sonrasındaki trafik güvenliği unsurlarına uzman personel eşlik etti.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı adına toplantıdaki katılımcılara seslenen Karayolu Düzenleme Genel Müdürü Saim İLÇİOĞLU, Bakanlığın bugüne kadar gerçekleştirdiği çalışmalardan bahsederek, insan faktörünün trafik kazalarındaki etkisinin yüksekliğini vurguladı. Bu sebeple karayollarında görülen can ve mal kayıplarının önüne geçmek amacıyla Bakanlık olarak vatandaşları bilinçlendirme çalışmalarını görev bildiklerini ifade ederek, insan faktörüne odaklanan projelerle yol kullanıcılarının trafik güvenliği algılarını değiştirmeyi, güvenlik kültürünü geliştirmeyi ve yaygınlaştırmayı hedeflediklerini belirtti.

Proje paydaşlarından Jandarma Genel Komutanlığı adına konuşan Trafik Hizmetleri Daire Başkanı Jandarma Albay Şinasi GÜÇLÜ, projenin bugüne kadar ulaştığı sonuçlardan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Jandarma Genel Komutanlığı olarak taşımalı eğitimde yaşanan sorunların çözümünde İyi Dersler Şoför Amca projesinin katkılarını vurguladı. GÜÇLÜ, projenin özel bir ihtiyaca cevap verdiğini ifade etti ve taşımalı eğitim kapsamında okula giden çocuklarımızın daha güvenli yolculuk etmesine katkıda bulunan bu projenin önemine dikkat çekti.

Michelin Türkiye Basın İlişkileri Müdürü Selen DİK MURATOĞLU seminerin açılışında konuştu ve taşımalı eğitim sisteminde görevli şoförlerin trafik güvenliği konusunda eğitilmelerinin önemine değindi. MURATOĞLU, “Michelin olarak ülkemizdeki sorunların eğitim ile aşılacağına inanıyoruz. Trafik güvenliği kurum olarak son derece önem verdiğimiz bir konu. Her gün binlerce öğrenci eğitim almak için kilometrelerce yol kat ediyor. Çocuklarımızı emanet ettiğimiz servis şoförlerinin bilgi ve becerilerini artırmak için sürdürdüğümüz bu projede değerli proje ortaklarımızla ve paydaşlarımızla çalışmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonları adına toplantıya katılan Kamu İşleri Direktörü Ahmet BULUT, kurum olarak trafik kültürünün geliştirilmesi adına trafik eğitimine büyük önem verdiklerini ve bunun için 2010 yılından beri Trafikte Sorumluluk Hareketi projesinin paydaşlarıyla önemli çalışmalara imza attıklarını dile getirdi. BULUT, “Kurum olarak araç güvenliğine odaklanıyoruz ve bu alanda mükemmele ulaşmak için elimizden geleni yapıyoruz. Ancak trafikte herkesin güvenliği için insan unsuruna daha fazla yatırım yapmaya devam edeceğiz.” dedi.

Proje ile 20.000 şoföre ulaşılması planlanıyor:

Eğitimci eğitimi alan İlçe Jandarma Komutanlığı ve İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü mensupları, 18 Aralık 2017-12 Ocak 2018 tarihleri arasında, kendi ilçelerinde görev yapan tüm taşımalı eğitim servis şoförlerine trafik güvenliği, ilk yardım ve iletişim konularında eğitim verecek. Proje ile bu yolla yaklaşık 20.000 şoföre ulaşılması hedeflenmektedir.