Adıyamanlı çiftçilerin yüzü biberle güldü

-İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Alan: 
- "Geçen yıl biberin toptan fiyatı 6 liradan satılıyorken bu yıl 9 liraya çıktı. Biber çok ciddi getirisi olan bir ürün. Çiftçilerimiz memnun. Satış ile ilgili bir problem bulunmamaktadır"
- Çiftçi Güzel:
- "İmkanı olan çiftçiler biber eksin. Biberin tütünden daha fazla karı var"

Adıyaman'da, tütüne getirilen kota nedeniyle alternatif ürünlere yönelen çiftçiler, 2012 yılından bu yana ektikleri biberden bu yıl 19 bin ton ürün elde etti. 

Tütünün adeta anavatanı haline gelen Adıyaman'da çiftçiler, 2002 yılında bu ürüne getirilen kota nedeniyle alternatif ürün arayışlarına girdi. Meyveciliğin merkezi olmanın hedeflendiği kentte, son yıllarda sebze üretimine de başlandı.

Çiftçiler, 2012 yılında deneme amaçlı ektikleri biberlerden kaliteli ve verimli ürün alınca, her yıl biber ekilen arazi miktarı da arttı. 

Geçen yıl 10 bin 500 dekar alandan 13 bin 400 ton rekolte elde eden çiftçiler, bu yıl 14 bin 500 dekar alanda ektikleri biberden 19 bin ton ürün aldı. 

Rekoltenin yarısı kent içinde işçiler tarafından kurutulup işlenerek pul biber şeklinde tüketilirken, yarısı da Şanlıurfa, Kahramanmaraş ve Gaziantep gibi biber diyarı illere satıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Adıyamanlı birçok çiftçinin tek geçim kaynağı tütüne kota getirilmesiyle çiftçilerin alternatif ürün arayışlarına yöneldiğini söyledi. 

Yaklaşık 4 yıl önce çiftçilerin tarım arazilerine biber ekmeye başladığını aktaran Alan, "2015 verilerine göre ilimizde 10 bin 500 dekarlık alanda 13 bin 400 ton üretimimiz varken 2016 yılında bu rakam 14 bin 500 dekara üretimimiz de 19 bin tona ulaşmış bulunmaktadır. Adıyaman bundan sonra biberde söz sahibi olacak. Bu yıl fiyatların çok yüksek olması çiftçilerimizi ziyadesiyle memnun etti." diye konuştu. 

Meyveciliğin yanı sıra sebzecilik konusunda da Adıyaman'ın sektörün öncüleri arasında yer alabilmesi için müdürlük olarak üreticilerle çalışmalar yaptıklarını kaydeden Alan, biber üretiminde Adıyaman'ın bir numara olacağını vurguladı.

- Ciddi getiri çiftçileri memnun ediyor

Biber fiyatlarında son yıllarda ciddi artışın yaşandığını, üreticilerin de bu sayede bibere daha da yöneldiğini belirten Alan, şöyle devam etti:

"Geçen yıl biberin toptan fiyatı 6 liradan satılıyorken bu yıl 9 liraya çıktı. Biber çok ciddi getirisi olan bir ürün. Çiftçilerimiz memnun. Satış ile ilgili bir problem bulunmamaktadır. Ancak ilimizden komşu illerimize bu ürünler satılmaktadır. Bundan sonraki süreçte ekonomik yatırımlarla çiftçiye destek vererek Adıyaman biberini markalaştırarak, Adıyaman üzerinden satılması için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Ciddi getirisi olan bir ürün." 

Çiftçi Mustafa Güzel de arazisinde 4 yıldır biber ektiğini belirterek, "İmkanı olan çiftçiler biber eksin. Biberin tütünden daha fazla karı var. Ben çok memnunum. Şu anda tarlamda 150 kişi çalışıyor. İşçi bulamıyorum. Tarlası olanların bibere yatırım yapmasını tavsiye ederim." dedi.