Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinin önde gelen çiftçilerinden Turan Alişiroğlu, koronavirüsün tarıma etkisini değerlendirdi, bakanlığın alması gereken önlemlerden bahsetti.

‘’Tarım üretimini telafi edemeyiz’’

Dünyanın koronavirüsle savaşırken bir taraftan da süreç sonrası hesaplar yaptığını anlatan Turan Alişiroğlu ‘’Koronavirüs salgını hiç şüphesiz ekonomiyi, üretimi ve tarımı olumsuz etkileyecek. Neden sanayi değil de tarım diyoruz ? Sanayi ürünlerinin üretimi geçte olsa fazla mesai ile telafi edilebilir ama tarımda böyle bir şansımız yok’’ dedi.

‘’Tarım bakanlığının alarmda olması gerekiyor’’

Tüm ekim ürünlerinin çeşitlerine göre ekim tarihi olduğunu belirten Alişiroğlu ‘’Günü geçtiği zaman ürün ekmek mümkün olmayacak. Sağlık bakanlığı kadar tarım bakanlığının da alarm durumunda olması gerekiyor. Perşembenin gelişini çarşambadan görülerek tedbir alınması lazım. Yarın çok geç olabilir. Daha şimdiden Rusya, Ukrayna gibi ülkeler hububat ihracatını yasaklanmışken, bizim şapkamızı önümüze koyup düşünme zamanımızın geldiğinin işaretidir’’ dedi.

‘’Şanlıurfa neden bu kapsama alınmadı?’’

Tarım bakanlığının bugün açıkladığı yazlık ekim için 21 ilde çiftçiye tohumun yüzde 75’inin hibe edilmesi konusunu da değerlendiren Alişiroğlu ‘’Tohum destek kararı güzel bir başlangıç ama tahıl ambarı olan özellikle de yaz ekiminde yüzbinlerce ton mısır üreten Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin gibi iller neden bu kapsama alınmadı ? Enerji ile derin kuyulardan sulama yaparak üretim yapan çiftçilerimizin acil olarak enerji desteklemelerinin yükseltilmesi gerekmekte. Bugün satılan mahsulle tüketilen enerjinin bedeli eşitse biz çifti olarak nasıl üretim yapacağız ?’’ dedi.

‘’Tarım girdilerindeki artışla biz bize yetemeyiz’’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘’Biz tarım üretiminde biz bize yeteriz’’ açıklamasını da değerlendiren Alişiroğlu ‘’Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısına katılıyorum ama bu tarım girdilerindeki artışla biz bize asla yetemeyiz. Yarım asırdan bu yana çiftçilik yapan biri olarak söylüyorum; Bugün nasıl tüm dünya maske, dezenfekte, kolonya ve ilaç arıyorsa Allah o günü göstermesin yarın da gıda arayabilirler. Nuh peygamber gelecek tufanı önceden sezmeseydi, gemisini yapıp inşa etmeseydi, kendi ümmetini kurtarabilir miydi ?’’ dedi.

‘’Çiftçiler teşviklerle desteklenmeli’’

Ekonomik krizin tüm dünyanın kapısını çaldığını da sözlerine ekleyen Alişiroğlu ‘’Tarım bakanlığımız geleceği görerek, acilen elini taşın altına koyarak, çiftçileri teşviklerle desteklemesi gerekir. Her gün yüzlerce tır mısırın İzmir’e gittiği Şanlıurfa’nın yazlık ekim tohum desteği kapsamının dışında kalınması konusu tekrar düşünülmelidir. Yeni bir dünyada tarım ve teknolojinin tüm ülkelerin birinci önceliği olacağı görülüyor. Tarım cenneti olan ülkemizin bunu çok iyi değerlendirmesi gerektiği inancındayız. Bu konuda ziraat odalarını, ziraat mühendislerini ve tarım il müdürlüklerini duyarlı olmaya davet ediyoruz’’ dedi.

,

İLGİLİ HABER....