Gaziantep'in Araban ilçesinde Antep fıstığı üreticilerine tomurcuk tırtılı zararlısına karşı ilaçlama uyarısı yapıldı.

Araban Ziraat Odası Başkanı Mehmet Doğan ve Ziraat Odası Tarım Danışmanı Atilla Turan, gazetecilerle Antep fıstığı bahçelerinde inceleme yapmak üzere Elif, Hisar, Hasanoğlu, Gümüşpınar ve Akbudak mahallelerine gitti.

Atilla Turan, bir haftadan bu yana Antep fıstığı ağaçlarındaki meyve tomurcuklarında görülen tırtıl nedeniyle biyolojik ve kimyasal mücadele yapılmasını önerdiklerini söyledi.

Bölgede yaptıkları tespitler sonucu hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle ürünün "erkencilik" gösterdiğini kaydeden Turan, "Yine yer yer Antep fıstığı ağaçlarında tomurcuk tırtıllarının bulunduğunu tespit ettik. Bu tırtıl, ilkbaharda günlük ortalama sıcaklığın bir kaç gün üst üste 6 derecenin üzerinde seyrettiği günlerde kışlaklarını terk ederek kabarmakta olan tomurcukları yandan delip içine girer ve meyve gözlerinin etrafını bir yumak gibi sararak burada beslenir.

İlaçlamadan önce çiçeklenme dönemine dikkat edilmesi ve Araban Ziraat Odası Tarım Danışmanlığı ile diyaloğa geçilerek uygun dönem belirlendikten sonra kimyasal mücadele yapılması gerekir." diye konuştu.