Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, bu yıl kurak geçen şubat ayına rağmen, mart ayında düşen yağış miktarının uzun yıllar ortalamasının üstünde gerçekleşmesinin, tarım arazileri için son derece faydalı olduğunu bildirdi.

Tiryakioğlu, yaptığı yazılı açıklamada, bu sene nisan ayının ilk yarısında gerçekleşen yağışların gelişim aşamasındaki bitkilerin toparlanmasına yardımcı olduğunu belirterek, olumsuzluk yaşanmaması halinde bu durumun buğday rekoltesine olumlu katkı sağlayacağını ifade etti.

Mart ve nisan aylarında etkili olan yağmurun üreticiyi sevindirdiğini belirten Tiryakioğlu, "Son yağmurlar tarım arazilerine can suyu, çiftçimize ise moral kaynağı oldu. Mayıs ayında beklenen yağmurlarında alınması durumunda bu sene ülkemiz ve bölgemizde tarımsal üretimde bir problem yaşanmayacağını düşünmekteyiz." ifadelerini kullandı.

Ulusal Hububat Konseyi tarafından yayımlanan "Nisan 2017 Ülkesel Buğday Gelişim Raporu"nu da değerlendiren Tiryakioğlu, şunları kaydetti:

"Rapora göre, ülke genelinde şu an itibariyle bitki gelişiminde bir olumsuzluğun olmadığı belirtilmekte. Mayısta beklenen yağmurların yağması durumundaysa üretimde problem yaşanmayacağı değerlendirilmekte. Güneydoğu Anadolu Bölgesi için hazırlanan raporda, bundan sonraki yıllarda milli tarım politikası ve buna bağlı ürün tavsiye listelerinden kaynaklı hububat ekim alanlarında artış bekleniyor."