Diyarbakır'da bir girişimcinin devlet desteğiyle kurduğu ilin ilk salça fabrikası 50 kişiye ekmek kapısı oldu.

Girişimci Musa Yeşil, 2 yıl önce ilin ilk salça fabrikasını kurmak için Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumuna (TKDK) başvuruda bulundu.

Projesi onaylanan Yeşil, aldığı 650 bin lira hibe destek ile Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi'nde 7 bin metrekare alanda hayal ettiği fabrikayı kurdu.

Tarlada binbir emekle yetişen ve büyük zahmetle toplanan domatesleri sözleşme karşılığı çiftçilerden satın alan Yeşil, bu domatesleri fabrikada salçaya dönüştürüyor.

50 kişiye de ekmek kapısı olan fabrikada istihdam imkanı bulan işçiler, domatesin üretildiği yaz döneminde haftanın 7 günü 24 saat çalışıyor.

- "İç piyasanın salça ihtiyacını karşılayacağız"

Yeşil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgedeki domates üretimi potansiyelini değerlendirmek için fabrika kurduğunu söyledi.

Üretilen domateslerin başka illere gönderildiğinde nakliye masraflarının ürünün fiyatına yansıdığına işaret eden Yeşil, bunu önleyerek domatesin üretildiği yerde işlenmesini arzu ettiklerini belirtti.

Yeşil, toplanan ürünleri çiftçiden satın alarak fabrikada işlediklerini dile getirerek, ürettikleri salçayı da iç piyasaya sunduklarını aktardı.

"İç piyasanın salça ihtiyacını karşılayacağız. Bu yıl 50 kişiye istihdam sağlıyoruz. Çiftçilerimizle de sözleşme yapıyoruz." diyen Yeşil, istihdamın yanı sıra ürün aldıkları çiftçiye de katkı sunduklarını dile getirdi.

- "Hedefimiz yıllık 600 ton salça üretmek"

Günde 160 ton domatesi fabrikada işleyerek salçaya dönüştürdüklerini ifade eden Yeşil, "160 ton domatesin sekizde biri salçaya dönüşüyor. Hedefimiz yıllık yaklaşık 600 ton domates salçası üretmek." dedi.

Hedeflerini gün geçtikçe yükselteceklerine işaret eden Yeşil, devlet desteğiyle fabrikanın kapasitesini artıracaklarını kaydetti.

- "Daha önce batıda inşaatlarda çalışıyorduk"

Fabrikada çalışan üniversite mezunu Yakup Yıldız, bu tür fabrikaların bölgede kurulmasının önemli olduğunu söyledi.

Fabrikada çalışmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Yıldız, "Daha önce batıda inşaatlarda çalışıyorduk ama şimdi evimize yakın yerde çalışmak kadar mutluluk verici bir şey yok. Bu imkanı sağlayan devletimizden Allah razı olsun." diye konuştu.

Yıldız, fabrikada çalışanların evlerine ekmek götürme imkanına kavuştuğunu anlatarak, tarlada çalışanların da kazanç elde ettiğini vurguladı.

Tarlada çalışan Ramazan Ata, Bursa'ya 10 yıl mevsimlik işçi olarak domates toplamak için gittiğini, artık memleketinde bu işi sürdürdüğünü belirtti.

Çevre köylerden gelen 60 işçiye çavuşluk yaptığını ifade eden Ata, ailesinin geçimine katkıda bulunmanın sevincini yaşadığını dile getirdi.

TKDK İl Koordinatörü Hikmet Güneş de kurum olarak tarım ve hayvancılığı olduğu kadar tarıma dayalı sanayiyi de desteklediklerini söyledi.

Hayvancılığın yanı sıra tarıma dayalı birçok alanda da girişimcilere destek verdiklerini ifade eden Güneş, Diyarbakır'da üretilen ve hasat döneminde işlenmeyen domateslerde kayıp yaşandığını kaydetti.

Domateslerin fabrikada işlendiği zaman hem bu kaybın önlendiğine, hem yeni ürün elde edildiğine hem de üreticiye ve çalışanlara kazanç sağladığına işaret eden Güneş, "Fabrikamız çalışıyor, insanlar ekmeklerini kazanıyorlar." ifadesini kullandı.