Enerji alım fiyatlarına Ekim ayında yapılması beklenen zam yapılmadı ve yıl başına kadar da yapılmayacağı açıklandı. Elektrik alımı için özel sektörle sabit fiyat üzerinden yıllık anlaşma yapan başta organize sanayi bölgeleri (OSB) olmak üzere büyük sanayi firmaları da bu durumdan olumsuz etkilendi.

Zam yapılmadı ama sanayici yine mutsuz

Hükümetin Ekim ayında elektrik fiyatlarına zam yapması öngörülürken, zammın gelmemesine sevinemeyen bazı sanayiciler olduğuna dikkat çeken Enexion Enerji Danışmanlık Genel Müdürü Ceren Özdal, “Özellikle OSB’ler gibi sabit ve indirimli fiyattan alım yapan sanayicilerin sözleşmeleri iptal edildi”dedi. Güncel durumda birçok sanayicinin güvenli gördükleri ulusal tarifeye döndüklerini belirten Özdal, özel sektördeki tedarikçilerin şu anda ulusal tarifeden daha uygun fiyat veremediğini ifade etti.

Tedarikçiler konsolide olacak

Enerji piyasalarının liberalleşmesiyle birlikte artık sabit fiyatın sürdürülebilir olmadığını ve hem tüketiciyi hem de tedarikçiyi mağdur durumda bıraktığını bildiren Özdal, yakın zamanda sabit fiyattan uzun dönemli alım döneminin sona ereceğini vurguladı. Özdal, enerji piyasalarında yaşanan bu dönüşümün tedarikçi tarafını da etkileyerek orta ve uzun vadede enerji tedariği sağlayan firmaların konsolide olacağına ve piyasada büyük oyuncuların kalacağına dikkat çekti.

Risk yönetimi çok önemli

Ceren Özdal, elektrik piyasasında da şu anda çok sayıda oyuncunun bulunduğunu belirterek öngörülmesi zor etmenler, yıl içerisinde arz fazlalığına ve dolayısıyla düşük fiyatlara; bazı dönemlerde ise arz sıkıntısına ve yüksek fiyatlara yol açabiliyor dedi. Yatırımların miktarı, yakıt fiyatları ve mevsimsellik gibi etmenlere bağlı olarak elektrik fiyatlarının tahmin edilenden daha farklı oluşabildiğini açıklayan Özdal, hem tedarikçilerin hem de sanayicilerin risklerini iyi yönetmelerinin kritik olduğunu bildirdi. Özdal, “Elektrik piyasalarında, özellikle piyasada faaliyet gösteren katılımcıların riskten korunmak ve yatırımlarını daha güvenli bir şekilde gerçekleştirmek amacıyla türev ürünlere duyduğu ihtiyaç artacak” diye konuştu.