"Antep fıstığı üretim alanlarımız artıyor, şehrimizde artık rekoltede 100 bi̇n ton ve üzeri rakamlar konuşulacak"

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, TÜİK verilerine göre geçen yıl en fazla Antep fıstığının Gaziantep'te üretildiğini belirterek, üretim alanlarının artması ve bilinçli tarım uygulamalarının gelişmesiyle önümüzdeki yıllarda kentte Antep fıstığı rekoltesinin 100 bin ton ve üzeri rakamlara ulaşacağını bildirdi.

Tiryakioğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2016 yılında en çok Antep fıstığı yetiştiren ilin Gaziantep olduğuna değinerek, Antep fıstığının anavatanı Gaziantep'te 2016'da 17 milyon 182 bin ağaçtan yaklaşık 75 bin 298 ton verim elde edildiğini vurguladı.

Bu rakamların Antep fıstığında Gaziantep’in toplam ülke üretiminin yarısına yakın bir bölümünü tek başına karşıladığını ortaya koyduğunu ifade eden Tiryakioğlu, TÜİK verilerine göre Antep fıstığı üretiminde ikinci sırada yer alan Şanlurfa’nın ise yaklaşık 48 bin tonluk bir rekolteyle toplam üretime ciddi bir katkı sağladığına dikkati çekti.

Tiryakioğlu, 2015'te 144 bin ton olan Türkiye Antep fıstığı üretiminin geçen yıl yüzde 18'lik bir artışla 170 bin tona ulaştığını belirterek, Antep fıstığında yaşanan üretim artışının sektörün geleceği ve ülke ekonomisi adına memnuniyet verici bir gelişme olduğuna değindi. Tiryakioğlu, şöyle devam etti:

"Genişleyen tarım arazileri ve bilinçli tarım uygulamalarıyla Gaziantep'in gelecek yıllarda rekoltede 100 bin ton ve üzeri seviyelere ulaşmasını bekliyoruz. Gaziantep, TÜİK verilerine göre 2016 yılında en fazla Antep fıstığı yetiştiren il oldu. Antep fıstığı üretim alanlarımız artıyor, şehrimizde artık rekoltede 100 bi̇n ton ve üzeri rakamlar konuşulacak. Antep fıstığında rekolte ve kalitenin artması yönünde GTB olarak son 3 yıldır ciddi girişimler içerisindeyiz. Bölgenin en önemli tarımsal ürünü ve geçim kaynaklarından biri olan Antep fıstığının üretimden, yıllık ürün tahminine, işlenmesine ve ticaretine kadar birçok noktada adeta röntgenini çektik. Antep fıstığı lisanslı depo ve Antep fıstığı işleme pilot tesisi gibi global projelerimizle sektörde ihtiyaç duyulan eksiklikleri gidermek istiyoruz. Bu doğrultuda İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) ile toplam 13 milyon 900 bin TL bütçeye sahip 10 bin ton kapasiteli Antep fıstığı lisanslı depo için gerekli protokolleri imzalayarak çalışmalara başladık. Bunun yanı sıra TÜBİTAK ve borsamız iş birliğiyle Gaziantep'te 2 milyon avro bütçeyle Fıstık İşleme Pilot Tesisi kurmak içinde gerekli adımları attık. Tüm bu projeleri Antep fıstığının geleceğine yönelik yatırımlar olarak görüyoruz."

Tiryakioğlu, eskiden geç yetişmesinden dolayı "dikenin yiyemediği ürün" olarak bilinen Antep fıstığının artık aşılama ve sulama yöntemleriyle 15-20 yıl yerine, 8-9 yıl gibi bir süre içerisinde ürün vermeye başladığına dikkati çekerek, "Antep fıstığımız yükselen rekolte eğilimiyle, bundan sonra inşallah hem iç pazarımıza rahatlıkla yetebilen, hem dikenin yediği, hem de tüm dünyanın beğenerek tükettiği önemli bir ihraç kalemimiz olacak." Değerlendirmesinde bulundu.