Yaklaşık 6 milyon 393 bin 49 dekar alanda hububat tarımının yapıldığı, Türkiye'nin önde gelen hububat üretim merkezlerinden Şanlıurfa'da da çiftçiler yoğun bir tempoda çalışarak tarlalarına tohum atıyor
- Çiftçi Dağ: 
-"İlk yağmurlar düştü, çok mutluyuz. Bir yandan tarlaları sürüyoruz ekime hazır hale getiriyoruz, bir yandan da ekinlerimizi ekiyoruz"
- HRÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Öztürkmen: 
- "Bu dönemde iyi bir ekim yapılırsa topraktaki nemle birlikte güzel bir çimlenme, başarılı filizlenme ve üretim olacağını düşünüyoruz"

Yurdun dört bir yanındaki hububat üreticileri, tohumları toprakla buluşturmanın telaşını yaşıyor.

Türkiye'nin hububat üretim merkezlerinin başında gelen Şanlıurfa'da da çiftçiler tohumları toprakla buluşturuyor. Yaklaşık 6 milyon 393 bin 49 dekar alanda hububat tarımının yapıldığı kentte, ülke buğdayının yüzde 9'u, mercimeğin yüzde 36'sı ve arpanın ise yaklaşık yüzde 15'i üretiliyor.

Geçen hafta yılın ilk yağışlarının düşmesiyle yumuşayan ve nem kazanan arazilerini ekmek için tatlı bir telaş yaşayan çiftçiler, önce sürdürdükleri tarlalarını bazı işlemlerden geçirerek ekime hazırlıyor.

Günün ilk ışıklarıyla römorklara yükledikleri tohumları ve gübreleriyle tarlanın yolunu tutan üreticiler, traktörün arkasına bağladıkları mibzerler vasıtasıyla tohumları toprakla buluşturuyor.

Her aşaması farklı emek gerektiren tarımla uğraşan çiftçilerden İbrahim Dağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl yaşanan kuraklık nedeniyle rekoltenin düştüğünü ve bunun üzüntüsünü yaşadıklarını söyledi.

Yılın ilk yağışının düşmesiyle heyecan ve telaş yaşadıklarını dile getiren Dağ, "İlk yağmurlar düştü, çok mutluyuz. Bir yandan tarlaları sürüyoruz ekime hazır hale getiriyoruz, bir yandan da ekinlerimizi ekiyoruz. İnşallah bereketli bir yıl olacak." dedi. 

Çiftçilerden Kemal Düger de tohumları dikkatle toprağa ekmeye çalıştıklarını ifade etti.

Bol yağışlı bir yıl geçirmeleri temennisinde bulunan Düger, "Bir haftadır ekinleri ekiyoruz. Tarlalarımızı güzelce sürüp ekini toprağa bırakıyoruz. İnşallah yağmurlu, karlı bir yıl olur. Seneye de iyi bir hasat olur." diye konuştu.

- "Ekim için uygun zemin oluştu"

Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, bölgede geçen hafta metrekareye 23,3 kilogram yağış düştüğünü, bu yağış sayesinde toprakta ekim için güzel bir zemin oluştuğunu söyledi.

Öztürkmen, çiftçilerin bu zaman dilimini iyi değerlendirmesi gerektiğini belirterek, "Çiftçilerimizin birçoğu ekinlerini ekmeye başladılar. Bu dönemde iyi bir ekim yapılırsa topraktaki nemle birlikte güzel bir çimlenme, başarılı filizlenme ve üretim olacağını düşünüyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Tek ürün elde edilen kuru tarımın yapıldığı bölgelerde çiftçilere toprağı fazla derin sürmemeleri, toprağın yapısını çok bozmayacak şekilde yüzeysel sürmeleri tavsiyesinde bulunan Öztürkmen, ikinci ürün olarak pamuk ve mısır hasadının ardından ekim yapacak çiftçilerin ise iyi sürümle bitki artıklarını toprağa karıştırmış olarak sürüm yapması gerektiğini belirtti.

- Bölgeye uygun tohum tavsiyesi

Bölgede kuru tarımın yapıldığı yerlerde daha çok arpa, sulamanın yapıldığı yerlerde ise buğday ve kısmen mercimek ekiminin yapıldığını kaydeden Öztürkmen, toprağa kaliteli tohum ekilmesinin rekolteye büyük katkı sağlayacağına dikkati çekti. 

Tohumlardaki en önemli kriterin bölgeye adaptasyon olduğunu vurgulayan Öztürkmen, "Bütün tarım ürünlerinde tohumda şu çeşit, bu çeşit ayrım yapmaktan ziyade bölgede iyi adaptasyonu olan, hava koşullarına uyum sağlayan, toprak çeşitlerine uyan tohumun tercih edilmesi lazım. Çiftçilerimiz bu konuda lütfen duyarlı olsunlar. Bölgeye iyi uyum sağlayan tohumları tercih etmelerini istiyoruz." diye konuştu.