- Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzman Yardımcısı Göksu:
- "Hafta sonu FBI'ın Clinton'ın e-posta kullanımının suç teşkil etmediği yönünde görüş bildirmesi piyasalara nefes aldırdı. Artan risk iştahıyla birlikte borsa endekslerinde pozitif fiyatlama görülürken, gelişmekte olan ülke piyasaları ise dolara karşı olan kayıplarını azalttı"

Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzman Yardımcısı Aysun Göksu, haftanın en önemli gelişmesinin yarın ABD'de yapılacak seçimler olduğunu ve Federal Soruşturma Bürosu'ndan (FBI) gelen ve Demokrat Parti başkan adayı Hillary Clinton'ın yeniden ön plana çıkmasını sağlayan açıklamaların küresel olarak doları desteklediğini belirtti.

Haftanın önemli gelişmelerini ve beklentileri değerlendiren Göksu, önceki hafta ABD başkanlık seçimlerine dair gelişmelerin küresel piyasaları etkisi altına aldığını hatırlatarak, haftanın son işlem gününde ABD'de açıklanan istihdam rakamlarındaki olumlu görünümün ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) aralık ayında faiz artıracağı beklentisinin doları destekleyen neden olduğunu bildirdi.

Öte yandan, yeni haftada iç tarafta kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un (S&P) Türkiye'nin kredi notunu sabit bırakarak görünümünü negatiften durağana yükseltmesinin TL varlıklarına pozitif yansıdığını dile getiren Göksu, şunları kaydetti:

"Dolar kuru önceki hafta görülen rekor denemelerinin ardından yeni haftaya 3,1475 seviyesinden başladı. ABD'de yapılacak 58. başkanlık yarışında son viraja gelindi. Yarın yapılacak seçimlerde başkanlığa seçilecek isim piyasaların yönünü belirleyecek önemli gelişme olarak karşımıza çıkıyor. Clinton'ın resmi yazışmalar için bakanlığa ait elektronik iletişim sistemi yerine kişisel e-mail adresini kullandığı gerekçesiyle FBI'ın soruşturma açacağı haberi piyasalardaki oynaklığı artırmış oldu. Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump'ın isminin öne çıkması bir bakıma piyasaların nabzını ölçmüş oldu.

Risk iştahındaki azalmayla birlikte borsa endekslerinden çıkış görülürken, gelişmekte olan ülke piyasaları baskı altında kaldı ve dolara karşı değer kayıpları derinleşti. Ancak hafta sonu FBI'ın Clinton'ın e-posta kullanımının suç teşkil etmediği yönünde görüş bildirmesi piyasalara nefes aldırdı. Artan risk iştahıyla birlikte borsa endekslerinde pozitif fiyatlama görülürken, gelişmekte olan ülke piyasaları ise dolara karşı olan kayıplarını azalttı. Güvenli liman varlıklarından çıkış nedeniyle altın, avro, yen ve İsviçre Frangı gibi varlıklarda aşağı yönlü 'gap'li açılış gözlendi."

-"Dolarda 3,14 üzeri fiyatlamalar sürerse yeni rekorlar görülebilir"

Göksu, seçim sonuçlarının şu anda fiyatlandığı gibi Clinton'ı işaret etmesinin, bu tablonun devam etmesine neden olabilecek gelişme olarak gösterilebileceğini ifade etti. Bu hafta piyasaların seyrinde etkili olabilecek bir veri bulunmadığını bildiren Göksu, şu açıklamalarda bulundu:

"Dolayısıyla ABD seçimlerine yönelik gelişmelerin hafta boyunca piyasalar üzerindeki etkisinin sürmesi beklenebilir. İç tarafta yaşanan siyasi ve jeopolitik gelişmelerin de TL varlıkları tarafında yakından izlenmesi gereken önemli gelişmeler olduğunu da belirtelim. Dolar kurunda, Clinton isminin ön planda kalmaya devam etmesi ile yükseliş isteği devam edebilir.

Teknik fiyatlamalara baktığımızda 3,1450 seviyesi üzerinde fiyatlamanın devam etmesi yeni rekor denemelerinin önünü açabilir. Rekor seviye olan 3,1740 seviyesinin aşılması, 3,1850-3,2000 aralığının hedeflenmesine neden olabilir. 3,1450 seviyesi altında görülebilecek fiyatlamalarda ise 3,1080 desteği ön plana çıkabilir. Altın tarafında ise Trump'ın öne çıkmasıyla dolar karşısında değer kazanmasının ardından yeni haftada aşağı yönlü 'gap'li açılış gösterdi. Kaybın yüzde 1'i aştığı altında 1.286 desteğinin aşağı yönlü geçilmesi durumunda geri çekilme isteği sürebilir. Bu seviye üzerinde kalındığı takdirde ise 1.308 hedef olmaya devam edebilir."

Gram altında önceki hafta ons altındaki baskının kalkması ile yeni rekor denemelerine şahit olunduğunu anımsatan Göksu, yeni haftaya aşağı yönlü başlangıç yapan gram altında 129,35 desteğinin aşağı yönlü geçilmediği sürece geri çekilmenin sınırlı kalabileceğini kaydetti.

Göksu, "Ancak ons altında geri çekilmenin devam etmesi gram altında da aşağı yönlü hareketleri tetikleyebilir ve 129,35 desteği altında 128,75-128,00 destek bölgesi ön plana çıkabilir. BIST 100 endeksinin ise yeni haftaya pozitif başladığını görüyoruz. 74.000 seviyesi üzerinde kalındığı takdirde endeks pozitif görüntüsünü sürdürebilir. Ancak yükselişlerin devamı açısından 75.500-75.800 direnç bölgesinin yukarı yönlü aşılması gerekebilir" değerlendirmesinde bulundu.