Kentte hem ev sahiplerinin hem kiracıların son dönemde ortak derdi yüksek aidat ücretleri oldu.

Şanlıurfa’da orta halli sitelerin bile aidat giderleri 200-300 TL arasında değişiyor. Lüks sitelerde bu fiyatlar 500-600 TL’lere kadar çıkıyor. Vatandaşlar site yönetimi şirketlerinin denetlenmediğini belirterek yetkililere çağrıda bulunuyor.

Yapılan harcamalar ödenen aidattan daha az.

Yapılan harcamaların ödenen aidattan çok daha az tuttuğunu iddia eden vatandaşlar, şirketlerin ortak giderlerin yüksek olmasını sağlamak için 1 liralık hizmeti, 50 lira olarak gösterebildiğini de ifade ettiler.

Kazanç kapısı oldu.

Uzmanlar ve hukukçular ise kat maliklerinin toplanıp duruma itiraz etmeleri gerektiğini söylüyor. Kat malikleriyle ilgili kanununa da düzenlenme yapılmasının şart olduğunu belirten hukukçular ve uzmanların yanı sıra, vatandaşlarda Gümrük ve Ticaret Bakanlığının bu konuda acil olarak harekete geçmesi gerektiğini belirtiyor.

Bu soruları SORUN

Özellikle de ev alırken Aidat konusunda şu hususlara dikkat edilmeli, şu sorular sorulmalı: İşletme projesi en ince detayına kadar ilgililere dağıtılıyor mu? Aylık avans miktarı veya avansı oluşturan ana detaylar (eşit veya arsa payı oranında paylaşılan giderler) belirtiliyor mu? Eşit veya arsa payı giderlerinin hangi kalemlerden ibaret olduğu net bir şekilde bildiriliyor mu? Ortak giderler aidata dahil mi, değil mi? Sosyal tesisler herkesin kullanımında mı, yoksa üyelik sistemiyle mi çalışıyor? Kapalı garaj, soğutma ve ısıtma donanımları var mı ve aidatlara dahil mi? Güvenlik derecesi nedir? Malzeme kalitesine bağlı olarak bakım ve onarım giderlerinin detayı kat maliklerine iletiliyor mu?

.