2016 yılında yapılan harcama ile Şanlıurfa iline yapılan toplam yatırım tutarı 4.249.991.318 TL’ye ulaşmıştır.

‘’41 Adet Sulama Tesisi Tamamlandı’’

DSİ Genel Müdürü Murat Acu yaptığı açıklamada

 ‘’Şanlıurfa için çok önemli olan Sulama projelerinde 2003 yılından bugüne kadar 41 adet Sulama tesisinin tamamlandığını ve tamamlanan tesisler ile toplamda 1 409 070 dekar alanın sulamaya açıldığını ve böylece çiftçilere yılda 601 000 000 TL zirai gelir artışı sağlandığını belirtti.’’

‘’28 Adet Daha Sulama Tesisi Tamamlanacak’’

DSİ Genel Müdürü Murat Acu;

 ‘’2019 yılı sonuna kadar 28 adet Sulama tesisi tamamlanacak olup, toplamda 1 689 300 dekar alan sulamaya açılacaktır. Sulamaya açılacak bu alanlardan yılda 667 557 000 TL zirai gelir artışı sağlanacaktır. ‘’dedi.
 
‘’26 Adet Sulama İnşaatı Devam Etmektedir’’

Genel Müdür Acu;

‘’Şanlıurfa’da inşaatı devam eden 26 adet Sulama tesisi ile 1 Milyon 881 Bin 874 dekar Zirai alan su ile buluşacak olup, projelerin tamamlanması ile ülke ekonomisine yıllık 744 Milyon TL Katkı sağlanacak ve yaklaşık 369 Bin kişiye istihdam alanı sağlanacaktır.

Diğer taraftan Planlama ve proje çalışmaları devam eden sulama projelerinin tamamlanması ile birlikte de ülke ekonomisine yıllık 125 Milyon TL Katkı ve 40 Bin kişiye istihdam sağlanması hedeflenmektedir.
Şanlıurfa başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi, büyük bir tarım potansiyeline sahiptir. Bölgenin geniş toprakları, makineli tarıma elverişlidir. Ancak tarımda karşılaşılan en önemli sorun, su yetersizliğidir. Sulama projelerinin tamamlanmasıyla sulanabilecek alanlar genişleyecektir. Böylece tarımsal ürün artacak, bazı alanlarda yılda birden fazla ürün alınabilecektir. ‘’dedi

DSİ Genel Müdürü Murat Acu;

‘’İnsan odaklı bir kalkınma projesi olan Sulama Projeleri bölge halkının daha iyi bir yaşam kalitesine ulaşmasını ve diğer bölgelerle arasındaki gelişmişlik farkının ortadan kaldırılmasını hedeflemektedir.
Projeler, istihdam yaratarak, gelir düzeyini yükselterek, kentsel ve kırsal merkezlerin hizmet kapasitelerini geliştirerek bölge halkının yaşamını daha şimdiden olumlu yönde etkilemiştir.
Sulama Projeleri Şanlıurfa ve civar bölgede ki vatandaşların gelir düzeyi ve hayat standardını yükselterek, bu bölge ile diğer bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını ortadan kaldırmak, kırsal alandaki verimliliği ve istihdam imkânlarını artırarak, sosyal istikrar, ekonomik büyüme gibi milli kalkınma hedeflerine katkı sağlayacaktır.
Diğer taraftan bölgede ki gelir düzeyinin artması ile birlikte bölgede kırdan kente göçü asgariye indirecektir. ’dedi.

Genel Müdürü Acu;

‘’Özellikle GAP Bölgesinde ki Sulama projeleri tamamlandığında, şimdiye kadar Türkiye’de devlet eliyle gerçekleştirilen sulamaya açılan alana eşit bir alan daha sulu tarıma açılacaktır. Buna bağlı olarak ürün miktarı ve deseninde önemli değişiklikler olacağı hesaplanmıştır (buğdayda % 90, arpada % 43, pamukta % 600, domateste % 700, mercimekte % 250 ve sebze de ise % 167 oranında artış olacaktır).
Sulama öncesi Bölge’de üretilmeyen soya, yer fıstığı, mısır, ayçiçeği ve fasulye gibi sulamanın getirdiği ikinci ürünler, yağlı tohumlar ve yem bitkileri olarak tarıma dayalı sanayiinin gelişmesinin temelini oluşturacaktır. ’dedi.

Genel Müdür Murat Acu;

Son olarak;

‘’DSİ olarak yaptığımızı bütün bu çalışmalarda en büyük destekçimiz Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na şükranlarımı sunuyor, emeği geçen bütün personellerimize teşekkür ediyorum’ ’dedi.