"ÖZEL TARIM ÜRETİM BÖLGESİ PROJESİ" adı ile gerçekleşmesi düşünülen projenin amacının, Türkiye’de bulunan Suriye göçmenlerinin ülkede kaldıkları süre içerisinde çalışma hayatına katkıda bulunmalarını sağlamak ve uygulamaya yönelik öneri geliştirmek olduğu öğrenildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı, Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik’in girişimi, Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Uğur Büyükhatipoğlu’nun koordinasyonu ve yerelde desteği sağlamasıyla kente kazandırılan projenin bütçesi 150 milyon TL.

Yerli halk istihdamı da gerçekleşecek.

Proje, zeytin yetiştiriciliğine elverişli olan Şanlıurfa, Harran Ovası Doğu ve Batısında yer alan sıra dağlar üzeri Tek Tek ve Suruç Dağlarında belirlenecek 5.000 hektar üzerinde yürütülecek.

Yüzde 70’inde Suriyeli mültecilerin yüzde 30’unda ise yerel halkın istihdam edildiği projede belirlenen alanlarda Taş Toplama, Teraslama, Arazi Islahı, Damla Sulama Kurulumu, Sulama Havuzu Yapımı, Pompaj Kurulumu, Fidan, Dikim, Budama, Çapalama, Gübreleme ve sulamada deneyimi olan Suriyeli mülteci ve yerel halktan tecrübesi olan kişiler faydalanacak.

Projede Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ile FAO, Dünya Bankası, Şanlıurfa Valiliği, AFAD, GAPEYAM, Harran Belediyesi, Türkiye Zeytin Yetiştiricileri Birliği, DSİ 15. Bölge Müdürlüğü ve Orman Bölge Müdürlüğü iş birliği yapacak.

Proje sonunda Suriyeli sığınmacılara ve yerli vatandaşlara istihdam olanağı sağlanarak, ortak bir çalışma kültürü oluşturulacak ve Şanlıurfa böylesi bir hibe programından yararlanmış olacak.

MEDYAURFA.COM/NEDİM ATİLLA

Dünya Bankası Şanlıurfa Desteği

Dünya Bankası Şanlıurfa Desteği

Dünya Bankası Şanlıurfa Desteği