Son dönemlerde yükselen fiyatıyla dikkat çeken domates cep yakıyor. Konuyla ilgili MEDYAURFA.COM editörlerinin sorularını yanıtlayan Şanlıurfalı iş adamı SERA-BİR Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Yanmaz, her üretim sezonu başlangıcında fiyatların alışıldık rakamların üzerine çıkabildiğini bildirdi.

Büyük kayıplar meydana getirdi.

Güncel fiyatların farklı gerekçelerinin olduğunu da belirten SERA-BİR Başkanı Yanmaz, tarla domatesi sezonunun erken kapandığını, ana nedenin hastalıklar ve özellikle de Tuta Absuluta denen güvenin Türkiye’deki tüm açık alan ve yazlık seralarda büyük kayıplar meydana getirdiğini söyledi.

İlk hasat Kasım ayının ilk haftası.

Girdi maliyetlerinin iki ayda aşırı derecede yükseldiğinin altını da çizen Yanmaz ‘’Döviz kuru artışıyla ihracat olanakları genişledi. Serada üretilen domateslerin ilk hasadı Kasım ayının ilk haftası gibi başlayacak. Tüm bu nedenlerle domates fiyatları aşırı derecede yükseldi. Avrupa ülkeleri her yıl kilogram fiyatı ortalama 1£’dan ülkemizden salkım domates alıyorlar. Büyük alıcımız olan Rusya’ya domates ihracatımızdaki ambargo da ortadan kalktı’’ dedi.

Fiyatların düşmesini beklemiyoruz.

Döviz kurundaki artışın ihraç ülkelerinin istediği şartları sağlayan, doğru yapılan üretimin ihracat şansını doğal olarak arttıracağını da vurgulayan Yanmaz, 1 EURO kurunun 7 TL civarında devam edeceğinin düşünülmesi halinde iklim ve üretim şartlarına göre bu yıl domates fiyatlarının düşmesini beklemediklerini de açıkladı.  Yanmaz ‘’Önümüzdeki aylarda kış şartlarıyla birlikte fiyatların biraz daha yükselebileceğini ön görüyoruz. Girdi maliyetlerinin yükselmesi önemli bir etken olmakla birlikte, döviz kurunun yüksekliği ihracatı geliştirecek. Bu nedenle de bu sezon uygun fiyata domates zor gibi görünüyor’’ dedi.  

MEDYAURFA.COM