Ulusoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2003'ten beri un sektöründe ihracatın çok hızlı bir şekilde yükseldiğini kaydederek, Türkiye'nin un ihraç etmek için son yıllarda buğday ithal etmeye başladığını söyledi.

Türkiye'nin uzun dönem buğday üretim ortalamasının kendisine yeterli olduğunu dile getiren Ulusoy, ülkede yılda 19 milyon ton buğday tüketildiğini, 2015'te 22,5 milyon, 2016'da 20,5 milyon ton buğday üretildiğini aktardı.

Ulusoy, tüketim miktarının üretimin üzerinde olduğunu ifade ederek, "Ancak zaman zaman kuraklık olunca buğday ithal edilebiliyor. Mesela 2014'te üretim tonajı 18 milyon tona düştü. Yani ithalatın üretim yetersizliği nedeniyle olması çok çok nadiren." diye konuştu.

Türkiye'nin son yıllarda un ihraç etmek için ithalat yaptığını yineleyen Ulusoy, 2002 yılında 253 bin ton olan un ihracatının, 15 yılda 14 kat artarak 3,5 milyon tona yükseldiğini, ihracattan elde edilen gelirin 47 milyon dolardan 22 kat artarak 1 milyar 80 milyon dolara çıktığını anlattı.

Ulusoy, 11,6 milyon tonluk dünya un ticaretinin yüzde 30'unu Türk un sanayicilerinin gerçekleştirdiğini kaydederek, bu başarıyı artırarak sürdüreceklerini söyledi.

Bu yıl da hedeflerinin son 5 yıldır sürdürdüklerini dünya un ihracatındaki şampiyonluklarını perçinlemek olduğunu vurgulayan Ulusoy, "Bu yıl un ihracatında mutlaka artış bekliyoruz. En az 1,1 milyar dolarlık un ihracatı yaparız ve 3,5 milyon tonu aşan unu yine dünyanın dört bir köşesine satarız." ifadelerini kullandı.