MARDİN (AA) - Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Bu cazibe merkezleriyle de hiçbir dönemde olmadığı kadar devlet, hükümet elini taşın altına koyuyor. Yatırım için ortam var, gerekli destekler var, gerekli talep var. Uzun vadeli perspektifle Türkiye'nin temellerini daha da sağlamlaştırıyoruz." dedi.

Kentteki temaslarını sürdüren Şimşek, AK Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu ile Valiliği ziyaret etti.

Valilik şeref defterini imzalayan Şimşek, Vali Mustafa Yaman ile görüştü.

Çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şimşek, Cazibe Merkezleri Programı'na ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine güçlü bir yatırım talebi olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın talimatlarıyla yoğun çalışma yapıldığına işaret eden Şimşek, "Bu yatırımların bölgede iş ve aşa dönüşmesi, özellikle istihdam, ihracat anlamında Türkiye için yeni bir büyüme motoru görevi görmesi için gereğini yapıyoruz ve yapacağız." diye konuştu.

- "Projeler hızlı bir şekilde hayata geçecek"

Yatırım projeleri arasında gerçekten fizibil olan, istihdamı, ihracatı ve üretimi artırmaya yönelik, rasyonel zemine sahip projelere hem Kalkınma Bankası üzerinden hem de Kredi Garanti Fonu üzerinden gerekli desteği vereceklerini dile getiren Şimşek, "Hızlı bir şekilde inşallah o projeler hayata geçecek." değerlendirmesinde bulundu.

Mazıdağı ilçesinde yapımı süren Cengiz Holding'e ait Eti Bakır Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri'ni ziyaret ettiklerini belirten Şimşek, tesislerin, özel sektörün cumhuriyet tarihi boyunca Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine üretim alanında yaptığı en büyük yatırım olduğu bilgisini paylaştı.

Şimşek, tesislerin Türkiye'nin dış ticaretini orta ve uzun vadede iyileştirecek yatırım olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Ciddi de istihdam sağlayacak bir yatırım. Bunun Mardin'de olması, bizim için de ayrı bir sevinç kaynağı. Dolayısıyla bu tür projelere zaten destek veriyoruz yani cazibe merkezleri kapsamında da inşallah bu ölçekte olmasa da orta ölçekte, büyük ölçekte birçok yatırımın önünü açacağız."

- "Bölgemizde huzuru, barışı, kardeşliği tesis edeceğiz"

Şimşek, yatırım için bölgede huzura ve güvene ihtiyaç duyulduğunu, bu kapsamda terörle mücadelede sonuna kadar kararlı olduklarını vurguladı.

"Terörle ciddi bir mücadele var, başarı var. Bölgemizde huzuru, barışı, kardeşliği tesis edeceğiz." diyen Şimşek, huzur ve güvenin ardından yatırımlar için altyapının önemine işaret etti.

Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Altyapı konusundaki açık, hükümetlerimiz döneminde önemli ölçüde giderilmiştir. Karayolu, havalimanları ve şimdi demiryollarını güçlendiriyoruz. Ciddi bir şekilde altyapı noktasında bir seferberlik var. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri, hükümetimiz döneminde batıyla bu anlamda da arayı kapattı. Bir de yetişmiş elamana ihtiyacımız var.

Tüm illerimizde üniversiteler, teknik okullar, meslek liseleri, meslek yüksekokulları kurulması için de seferberlik içerisindeyiz. Dolayısıyla yetişmiş eleman noktasındaki açığı da hızla gideriyoruz."

Şimşek, Doğu ve Güneydoğu'ya teşvik, yatırım, vergi ve prim indirimleri gibi her noktada önem verildiğini ancak bölücü terör örgütünün, bölgede huzuru, refahı, barış ve kardeşliği istemediğini ifade etti.

Terör örgütünü bölgeden çıkartmakta kararlı olduklarını vurgulayan Şimşek, şunları dile getirdi:

"Bu cazibe merkezleriyle de hiçbir dönemde olmadığı kadar devlet, hükümet elini taşın altına koyuyor. Yatırım için ortam var, gerekli destekler var, gerekli talep var. Yakın coğrafyamızda sıkıntılar var ama hiçbir sıkıntı nihai devam etmez. Uzun vadeli perspektifle Türkiye'nin temellerini daha da sağlamlaştırıyoruz.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu cazibe merkezleri, Türkiye'nin yeni bir büyüme motoru olacak, bu konuda da kararlıyız."

Gazetecilerin Nusaybin'deki terör mağdurları için TOKİ tarafından inşa edilen konutlara ilişkin sorusu üzerine Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ilk etabın Aralık'ta tamamlanacağını söyledi.

"Dünyada çok sayıda konutu hızla yapabilecek, hizmete sokabilecek nadir kurumlardan bir tanesi TOKİ'dir. " diyen Şimşek, TOKİ'nin bugüne kadar büyük başarı sağladığını, bu işi de başarıyla tamamlayacağını sözlerine ekledi.