- Sera-Bir Başkanı Yanmaz:
- "Büyük beklenti içerisindeyiz çünkü Ruslar da pahalı ürün almaktan rahatsız hem bu durum hem de özellikle son dönemde gelişen güzel ilişkiler bu ürünlerdeki ambargonun kalkacak olmasının göstergesi, bu da üreticide bir heyecan oluşturdu"
- "Öyle tahmin ediyorum ki 15 Aralık gibi ya da en geç 1 Ocak gibi Rus kapısının açılacağına ve yaş meyve-sebzeyle ilgili ambargonun kalkacağına dair kanaatlerimiz oluştu"

 Rusya ile geçen yıl yaşanan uçak krizi nedeniyle sıkıntılar yaşayan ve yeni sezon ürünlerini piyasaya sunmaya hazırlanan Türkiye'deki sera üreticileri, son dönemde iki ülke arasındaki olumlu hava sayesinde sezonu umutlu açtı.

Özellikle topraksız tarım kültürüyle çiftçilik yapan ve yeni sezon ürünlerini piyasaya sunmaya hazırlanan seracılar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki görüşme sayesinde oluşan olumlu havayla olumlu bir yıl geçireceklerine inanıyor.

Türkiye Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği (Sera-Bir) Başkanı Müslüm Yanmaz, yaptığı açıklamada, Erdoğan-Putin görüşmesinin ardından iki ülke arasında ticaretin yeniden gelişmeye başladığını söyledi.

Görüşmelerde, narenciye ve turunçgillerin bir kısmında 1 Ocak itibarıyla ambargonun kalktığına dair anlaşmanın kabul edildiğini anımsatan Yanmaz, sera ürünlerine yönelik ambargonun ise devam ettiğini belirtti.

Yanmaz, bu konuyla ilgili kısa süre önce Mersin'de ilgili sektör temsilcileri ve yetkililerle toplantı gerçekleştirildiğini dile getirerek, bu anlamda özellikle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Faruk Çelik'in büyük çabaları olduğunu kaydetti.

Çalışmalar sonucunda en geç 1 Ocak 2017'de bu sorunun ortadan kalkacağına inandıklarını anlatan Yanmaz, "Hem sektördeki oyuncular hem de Bakanlık nezdinde çalışmalar devam ediyor. 15 Aralık gibi son görüşmeler yapılacak, zaten bizim özellikle topraksız tarım kültürüyle yetiştirilen ürünlerimiz bugünlerde çıkmaya başladı. Öyle tahmin ediyorum ki 15 Aralık gibi ya da en geç 1 Ocak gibi Rus kapısının açılacağına ve yaş meyve-sebzeyle ilgili ambargonun kalkacağına dair kanaatlerimiz oluştu." dedi.

- "Rusya bu ürünü 3-4 kat daha yüksek fiyattan aldı"

Müslüm Yanmaz, söz konusu ambargonun hem Türkiye'ye hem de Rusya'ya büyük zararları olduğunu ifade ederek, üreticilerin de bu sorunun çözülmesini beklediğini dile getirdi.

Geçen yıl yaşanan kriz nedeniyle domates fiyatlarının çok düştüğünü ve bunun üreticiyi etkilediğini vurgulayan Yanmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün gelişen şartlar içerisinde geçen yıl yapılan ihracatlarımız çeşitlendi, farklı ülkelere ihracat yapmaya başladık. İlginç olan Azerbaycan'a yüzde 200, Beyaz Rusya'ya yüzde 500, Gürcistan'a yüzde 100 ihracatımız arttı. Avusturya, Polonya, İtalya'ya artan ihracatlarımız şunu gösteriyor özellikle Rusya'ya yakın ülkeler kendi ihtiyaçlarından çok daha fazla ürünü alıp Rusya'ya sattı. Biz onların komşu ülkelerine ürünlerimizi gönderdik, Rusya'da bunları aldı. Biz ucuza ürün satarken Rusya çok yüksek fiyattan aynı ürünü aldı. 

Rusya'nın ambargosunun hem Türkiye'ye hem de Rusya'ya büyük zararları oldu, Rusya bu ürünü 3-4 kat daha yüksek fiyattan yedi, biz de yüzde 50 daha az fiyata satışını yaptık. Amacımız, aracı kullanmadan onlara bu ürünleri göndermek. Büyük beklenti içerisindeyiz çünkü Ruslar da pahalı ürün almaktan rahatsız hem bu durum, hem de özellikle son dönemde gelişen güzel ilişkiler bu ürünlerdeki ambargonun kalkacak olmasının göstergesi, bu da üreticide heyecan oluşturdu."

Yanmaz, geçen yıla kadar ürünlerin yüzde 70'ine yakının Rusya'ya ihraç edildiğini belirterek, bu nedenle geçen yıl şok yaşadıklarını ama pazar alternatiflerinin de oluştuğunu sözlerine ekledi.

Şanlıurfa'nın Karaali bölgesinde büyük bölümü topraksız olan jeotermal seralarda üreticilik yapan çok sayıda çiftçi de yeni sezondan umutlu olduklarını ifade etti.

Çiftçilerden Ali Yıldız, yavaş yavaş ürünlerini piyasaya sunmaya başladıklarına değinerek, ambargonun kalkması durumunda bereketli bir yıl geçirmeyi umut ettiklerini anlattı.