Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn, Karadağ'ın başkenti Podgorica'daki resmi temasları kapsamında Başbakan Dusko Markovic ile bir araya geldi.

AB'nin Batı Balkanlar stratejisinin değerlendirildiği görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulunan Hahn, Batı Balkanlar'ın AB üyeliğine en yakın ülkesi olarak gösterilen Karadağ'ın, bu alanda liderliğini koruması gerektiğini vurguladı.

Karadağ'ın, kendisine sunulan fırsatı iyi değerlendirmesi gerektiğini belirten Hahn, "Batı Balkanlar stratejisi, sizin Avrupa perspektifinize verdiğimiz desteğin göstergesidir. Bu fırsatı iyi değerlendirip süreçteki lider pozisyonunuzu korumanızı öneriyorum." dedi.

Markovic'in ülke ekonomisini ve kamu yönetimini güçlendirmek için çeşitli projeler ve reformlar gerçekleştirdiğine dikkati çeken Hahn, ülkenin bu yöndeki adımlarını desteklediğini söyledi.

- "Boykot demokratik bir yöntem değildir"

Muhalefetin meclisi boykot etmesine de değinen Hahn, boykotun demokratik bir yöntem olmadığını belirterek, "Muhalefetin hala devam eden boykotu, Avrupa'nın anlaşmazlıkları çözme yöntemlerinden biri değildir." dedi.

Karadağ'da olup bitenleri yakından takip edeceklerini belirten Hahn, hukukun üstünlüğü alanında daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Bu, AB'ye girmenin en önemli ön şartlarından biri." şeklinde konuştu.

Aday ülkelerin, AB üyeliğine gereken şartları yerine getirdiklerinde kabul edileceklerinin altını çizen Hahn, "Kimin önde olduğu belli, hedefe önce o ulaşmalı. Müzakere sürecini tamamlamış ülkelerin diğerlerini beklemesi haksızlık olur." diye konuştu.

- "Sorunlardan ziyade diyalog taraftarıyız"

Başbakan Markovic de AB Komisyonuna Batı Balkanlar stratejisi dolayısıyla teşekkürlerini ileterek, Karadağ'ın söz konusu stratejiden son derece memnun olduğunu söyledi.

Stratejinin, Batı Balkanlar'ın Avrupa'nın bir kısmı olduğunu doğrular nitelikte olduğuna işaret eden Markovic, ülkelerin resmi olarak da AB üyesi olmaları gerektiğinin altını çizerek, "Aday ülkelerin gösterdikleri çabalara bağlı olarak ilerlemelerini öngören ilke hala geçerli. Karadağ'ın birçok açıdan AB üyesi ülkeler gibi hareket ettiğini belirtmek istiyorum." şeklinde konuştu.

Markovic, Karadağ'ın AB değerlerine saygı duyan bir ülke olduğunu anımsatarak, "Bölge ülkeleriyle komşuluk ilişkilerimizi geliştirdik. Sorunlardan ziyade diyalog taraftarıyız. Diğer alanlarda da gereken reformları gerçekleştirmek için elimizden geleni yapacağız." ifadesini kullandı.