ADANA (AA) - Adana'da Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin davada haklarında ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet ve on beşer yıl hapis cezası istemiyle dava açılan eski emniyet personeli Haluk Pamukçu ve Nezir Özcan'ın yargılanmasına devam edildi.

Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada tutuklu sanık eski 4. sınıf emniyet müdürü Pamukçu ve sanık avukatları hazır bulundu. Tutuklu yargılanan eski 4. sınıf emniyet müdürü Nezir Özcan ise bulunduğu Kocaeli Cezaevinden, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı.

Duruşmada eski Seyhan İlçe Emniyet Müdür Yardımcıları Hakan Başer ve Adem Çolak, tanık olarak dinlendi.

Başer, 15 Temmuz darbe girişimini eşinin telefon açmasıyla öğrendiğini belirterek, "Telsizimi açtım. Telsizden bütün personel görev yerlerine çağrıldı. Şoförümü çağırıp görev yerime giderken yolda Haluk Pamukçu’yu gördük, onu da alıp birlikte Seyhan İlçe Emniyet Müdürlüğüne gittik. Ben, Haluk ve Adem Çolak, birlikte 'Ne oluyor?' diye konuşuyorduk." beyanında bulundu.

Mahkeme Başkanı, sanık Pamukçu’nun, polislere, "Gelen Türk askerine mi kurşun sıkacaksınız? Askerler buraya gelirlerse zorluk çıkarmayın, silahınızı ve kimliğinizi teslim edin." deyip demediğini, darbeci askerle telefonla konuşup konuşmadığını sorması üzerine Başer, "Ben bu konuşmalara şahit olmadım." yanıtını verdi.

Tanık olarak dinlenen Çolak da televizyon ve sosyal medyada hareketliliği görünce müdürlüğe gelip gerekli tedbirleri aldığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Nezir Özcan’ın zırhlı araç isteyip istemediğini bilmiyorum. Benden sonra Haluk Pamukçu ve Hakan Başer geldi. Telsizden bir kez darbeciler tarafından 'Geleceğiz, direnmeyin.' anonsu geçti. Ardından Emniyet Müdürümüz ve Cumhuriyet Başsavcımız, 'Direneceğiz.' diye anonslar geçti.

Biz de hareketlilikle ilgili aramızda yorumlar yapıyorduk. Hatta Haluk abiye, 'Abi kim yapıyor?' diye sordum. O da 'Bilmiyorum.' diye cevap verdi."

Çolak da sanık Pamukçu'nun söylediği iddia edilen sözlere tanık olmadığını belirtti.

Sanıklardan Özcan, 15 Temmuz 2016'da Çevik Kuvvet Şube Müdür Yardımcısı olarak görev yaptığını ifade ederek, İl Emniyet Müdür Yardımcısı'nın talimatıyla zırhlı araçları kritik noktalara çektiğini savundu.

Özcan, "Sabaha kadar görevimi yaptım. Haluk Pamukçu ile de İlçe Emniyet Müdürlüğü önündeki zırhlı araçlardan birini çekme konusunda konuştum." dedi.

Sanık Pamukçu da hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek, "Hiçbir memurla darbe girişimi gecesi diyaloğa girmedim. Sadece üstlerimin verdiği görevleri yaptım. Kimseye de hiyerarşik emir ve talimat da vermedim." şeklinde savunma yaptı.

Mahkeme heyeti, iki sanığın da tutukluğunun devamına karar vererek eksikliklerin giderilmesi amacıyla duruşmayı 26 Şubat’a erteledi.

Sanıklar Haluk Pamukçu ve Nezir Özcan hakkında "cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek", "cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya TBMM'nin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etmek" ve "terör örgütü üyesi olmak" suçlarından dava açılmıştı.