GAZİANTEP (AA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı Erol Kaya, HDP'li belediyelere kayyum atanmasıyla ilgili, "Bugün, şehri cehenneme çevirenlerin, terörist taşıyanların, bomba nakli yapanların hukuka ve yargıya hesap vermesi birilerinin zoruna gidiyor. Kimse kusura bakmasın. Herkes hukuk önünde hesap verecek." dedi.

Kaya, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen ''AK Parti Yerel Yönetimler Başkanları 4. Bölge İstişare ve Değerlendirme Toplantısı''nın açılışında yaptığı konuşmada, Gaziantep'in tarih, kültür ve bir tacirler şehri olduğunu belirtti. Kaya,Türkiye'deki mültecilerin yüzde 10'unun kentte yaşadığını, AB ülkelerindeki toplam mülteci sayısından 3 kat fazla mülteciye ev sahipliği yapan Gazianteplileri tebrik ve takdir etmenin herkesin görevi olduğunu vurguladı.

Yerel yönetimlerin demokrasinin beşiği ve siyasetin okulu olduğunu ifade eden Kaya, merkezdeki iktidarı kalıcı kılanın da bu olduğunu belirterek, AK Parti'nin bir yerel yönetim hareketi, yerel yönetimlerin de partinin omurgası olduğuna dikkati çekti.

Kaya, AK Parti'nin Türkiye'de bin 397 belediyesi bulunduğunu dile getirerek, "Bu mahalli idarelerimizin harcadığı resmi 2015 yılı rakamı 100 milyar lira. Bu çoktur, azdır o tartışılır. Bütçenin yüzde 25'ini belediye başkanları kullanıyor, harcıyor. Bu bütçenin hesabını millete ve Allah'a vermek zorundayız." diye konuştu.

Kaya, yerel yönetimlere 2006 yılında 7 milyar dolar aktarıldığını, bu ödenek desteğinin 2015 yılında 17 milyar dolara çıktığını aktararak, şu değerlendirmede bulundu:

"Belediye başkanı hakkında bir işlem yapılabilmesi için savcılıktan izin alınması gerekiyor. Çünkü belediye başkanı ve belediye çalışanları kamu çalışanıdır. Kaynakları da kamuya aittir. Belediyenin iş makineleri ve mülkiyetleri de kamuya aittir. Bin 397 belediyeye baktığımızda yaptıkları nedir? Şehirleri imar etmek. Şehrin huzurunu güçlendirmek. Şehrin geleceğini inşa etmek. Peki HDP'li 102 belediye başkanı ne yaptı? Kamu görevlisi olan ve kamu hizmeti yapması gerekenler, şehirlerde çukur kazıyorlar, barikatlar oluşturuyorlar. Şehri cehenneme çevirmeye çalışıyorlar. Terörist taşıyorlar veya teröriste yardım ve yataklık yapıyorlar. Kimse kusura bakmasın. Dolayısıyla biz hiç kimsenin şehri mahvetme noktasında böyle futursuz olmasına müsaade edemeyiz. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanını bir bahçıvan yargıladı, hesaba çekti. Personeli olan bir bahçıvan. Sadece bu FETÖ'cülerde yokmuş demek. Şimdi bugün, şehri cehenneme çevirenlerin, terörist taşıyanların, bomba nakli yapanların hukuka ve yargıya hesap vermesi birilerinin zoruna gidiyor. Kimse kusura bakmasın. Herkes hukuk önünde hesap verecek."

Kaya, bunun karşısında duran Avrupalıların Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu öğrenmesi gerektiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Şehirlere, insanlara huzursuzluk verenlerin hepsi hesap vermek zorundalar. HDP'li belediyelerin 2015 yılı gelirleri 2,7 milyar dolar. Bunun 2,2'sini merkezi yönetim gönderdi. Yani yüzde 82'sini. Bu para nereye gitti? Hangi yolu, tesisi, parkı, binayı, spor tesislerini yaptılar? Bunun hesabını vermek zorundalar. Bu paraların nereye gittiğini onlar da biz de biliyoruz. Şimdi bunun hesabını hukuk önünde veriyorlar. Dolayısıyla ne için kayyum atandı, niçin görevden alındı, sorusuna çok basit olsun diye söylüyorum. ABD Başkanı Obama'nın eşini 'Topuklu ayakkabı giymiş maymun'a benzeten bir belediye başkanı görevden alındı. Bizde şehre, ülkeye, insana ihanet edenler hukuk önünde hesap vermek zorundalar. Bugün de bu gerçekleştiriliyor. Kim ki ülkesine, vatanına, milletine, bayrağına ihanet ediyorsa, yargı önünde hesap verecek ve biz de buna saygı duyacağız. Bunun hakkımız olduğunu düşünüyorum."

AK Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Abdülkadir Yüksel, AK Parti'nin 15 yıldır Türkiye'ye her alanda büyük eserler kazandıran, işi hizmet, gücü millet anlayışıyla çalışan cumhuriyet tarihinin en büyük siyasi organizasyonu olduğunu anlattı.

Bu başarının temelinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yerel yönetimlerde atıldığını aktaran Kaya, "Bizim için aslolan milletimizdir. Bütün gayemiz milletimizin yüzünü güldürmek, huzurlu kılmak ve milletimizin yaşam kalitesini yükseltmektir. Tecrübe ve deneyim paylaşımında bulunmak üzere, bu toplantıyı düzenledik. Bulunduğumuz makamları Allah'ın bize bir imkanı ve bir imtihanı olarak görüyoruz." ifadesini kullandı.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de kentin çok kimlikli, geçmişi olan bir şehir olduğunu belirterek, "Bu şehir 350 bin muhacire ev sahipliği yapan ensar şehir. Kalkınma ve demokrasi yerelde başlıyor. Aldığımız emanetin hakkını vermek için arkadaşlarımla tam takım ruhuyla, şehrimizle kader birliği yaparak yolculuğumuza devam ediyoruz, çok büyük bir gayret içerisindeyiz. Eserlerimizle, hizmetlerimizle geride hayırla yad edilmek istiyoruz. Karıncalar gibi bal arısı gibi çalışmak ve arkamızda iz bırakmak istiyoruz." sözlerine yer verdi.

Açılış konuşmalarının ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.