Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şırnak ve Elazığ'da "15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü" etkinlikleri kapsamında mevlit okutuldu.

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde İslam'ın 5. Harem-i Şerif'i olarak kabul edilen tarihi Ulu Cami'de kılınan öğle namazı sonrası şehitler için okutulan mevlidin ardından, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında şehit ve gazi olanlar için dua edildi. Vatandaşlara burada lokum, gül suyu ve yemek ikram edildi.

Vali Hasan Basri Güzeloğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, tüm Türkiye'de 15 Temmuz şehitlerinin rahmetle anıldığını söyledi.

Diyarbakır'ın 3 evladının hain darbe teşebbüsüne karşı imanı ve inancıyla durarak şehadete yürüdüğünü belirten Güzeloğlu, şehitleri andıklarını ifade etti.

Güzeloğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Herkes şunu bilmeli, bu millet inancıyla, imanıyla ve kararlılığıyla içte ve dışta tüm hainlere karşı aşılmaz bir kale ve sıradağlar gibi duran bir settir. 15 Temmuz'da da bu görüldü. Bugün milletçe bu inanç ve imanla geleceğe doğru kararlılıkla yürürken, bayrağımız gönderde dalgalanır, Ezan-ı Muhammedi semalarda çınlarken bu şehitlerimizi ve 15 Temmuz'u hiç unutmayacağız. 15 Temmuz'u anarken onlara milletçe bir kere daha şükranlarımızı, dualarımızı fatihalarımızı sunacağız. Mekanları cennet olsun."

- Mardin

Mardin'de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında şehitliklere ziyaretler gerçekleştirildi.

Garnizon Komutanlığı Şehitliği'nde saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende, İl Müftüsü İsmail Çiçek şehitler için dua etti.

Törene katılan Vali Mustafa Yaman, AK Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu, 70. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Albay Altan Er, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, Türkiye Güvenlik Korucuları ve Şehit Aileleri Federasyonu Başkanı Orhan Kandemir, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve şehit yakınları şehit mezarlarına karanfil bıraktı.

Türkiye Güvenlik Korucuları ve Şehit Aileleri Federasyonu Başkanı Orhan Kandemir, 15 Temmuz hain darbe girişimini kınadıklarını söyledi.

"Allah bir daha böyle bir girişime fırsat vermesin." diyen Kandemir, 15 Temmuz'da vatanı, dini ve toprağı için şehit olanları asla unutmayacaklarını vurguladı.

Merkez Artuklu ilçesinde bulunan Saruhan Camisi'nde 15 Temmuz şehitlerini anma etkinlikleri kapsamında mevlit programı düzenlendi. Programa, Mardin Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Vali Mustafa Yaman, AK Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, Türkiye Güvenlik Korucuları ve Şehit Aileleri Federasyonu Başkanı Orhan Kandemir, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, şehit yakınları ve vatandaşlar katıldı.

Okunan mevlidin ardından İl Müftüsü İsmail Çiçek, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında şehit düşen vatandaşlar ile güvenlik güçleri için dua etti.

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği programda, kılınan öğle namazının ardından yemek ikramında bulunuldu.

- Siirt

Siirt'te Garnizon Komutanlığı Şehitliği'ndeki tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Kur'an-ı Kerim tilaveti ve Müftü Faruk Arvas'ın ettiği duanın ardından, şehitlerin mezarlarına karanfiller bırakıldı.

Şehitler Müzesi ziyaretinde, şehit askerlerin özel eşyalarını inceleyen Vali Ali Fuat Atik, Şehitlik Anıt Defteri'ni imzaladı.

Yeni Mahalle Camisi'nde devam eden törende, şehitler için mevlit okutuldu ve dua edildi. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünce vatandaşlara lokum ve gül suyunun ikram edildiği tören, yemek ikramıyla sona erdi.

Törene, Siirt Belediye Başkan Vekili Ceyhun Dilşad Taşkın, Siirt Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Cansever, Siirt Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Nihat Şındak, İl Emniyet Müdürü Mustafa Tokyay, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

- Şırnak

Şırnak'ta Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından 15 Temmuz darbe girişiminde şehit olanlar için merkez Külliye Camisi'nde mevlit okutuldu.

Programa, Vali Mehmet Aktaş, Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Nuri Nas, İl Jandarma Komutanı Albay Hünkar Keleş, İl Emniyet Müdürü Ömer Uslusoy ve vatandaşlar katıldı.

- Elazığ

Elazığ'da Vali Çetin Oktay Kaldırım ve beraberindeki yetkililer, İcadiye, Garnizon ve 15 Temmuz Şehitliklerine ziyaretler gerçekleştirdi.

Şehitlik ziyaretlerinde Kur'an-ı Kerim okunduktan sonra İl Müftüsü Yusuf Sarıkaya dua etti.

15 Temmuz Şehitliği'nde basın mensupların açıklama yapan Kaldırım, ülkesini, vatanını, milletini seven bir millete sahip olduklarını söyledi.

Türk milletinin 15 Temmuz'da da büyük fedakarlık yaptığını ifade eden Kaldırım, "15 Temmuz gecesi milletimizin ortaya koymuş olduğu irade Çanakkale Savaşı ve Kurtuluş Savaşı kadar kıymetlidir. O gece toplumumuzun bütün kesimleri çok büyük bir fedakarlık ortaya koydu ve bu hain kalkışmayı bastırdı." diye konuştu.

Ülkenin bu süreçte çok sıkıntılar yaşadığını vurgulayan Kaldırım, "Vatandaşlarımız Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde meydanlara inip bu badireyi ülkemizin atlatmasında büyük bir fedakarlık ortaya koydu. Allah 249 şehidimize gani gani rahmet eylesin." dedi.

Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz ise, "O gün milletimizi bölmek isteyen, kardeşi kardeşe düşman yapmak isteyen hainler milletimizin göstermiş olduğu irade karşısında emellerine ulaşamadılar." diye konuştu.

15 Temmuz darbe girişimi sırasında şehit olanlar için Elazığ Valiliğince mevlit okutuldu.

İzzet Paşa Camisi'nde öğle namazı sonrası düzenlenen programda, Kur-an'ı Kerim tilavetinin ardından ilahiler okundu, şehitler için dua edildi.

Program sonunda vatandaşlara gül suyu ve mevlit şekeri dağıtıldı.

Programa Vali Çetin Oktay Kaldırım, AK Parti Elazığ Milletvekilleri Tahir Öztürk ve Ejder Açıkkapı, Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, AK Parti Elazığ İl Başkanı Ramazan Gürgöze, şehit aileleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.