Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Çin Genel Gümrük İdaresi Bakanı Yü Guangcou ile bir araya geldi.

Başkent Pekin'deki Ulusal Kongre Merkezi'nde gerçekleşen heyetler arası görüşmede, ekonomik iş birliği fırsatları ve ikili ticaret konuları ele alındı.

Tüfenkci, burada yaptığı açıklamada, son yıllarda Türkiye ve Çin'in hızlı ekonomik kalkınmasının, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkiler üzerinde önemli etkiye sahip olduğunu, ikili ticaret hacminin 2009'da yaklaşık 14 milyar dolardan 2016'da 27 milyar dolara yükseldiğini söyledi.

Tüfenkci, Çin'in inisiyatifinde tarihi İpek Yolu'nu yeniden canlandırmayı planlayan "Kuşak ve Yol" ile Türkiye'deki Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın "İpek Yolu Girişimi" projelerinin örtüştüğünü ifade ederek, "Girişime zımnen katılmış olan Çin'in, projeye katılım sağlayan 4 ülke ile niyet mektubu imzalanması yoluyla projeye resmi olarak katılım sağlamasından ve bu kapsamda Çin ile yakın iş birliği geliştirmekten memnuniyet duyacağız." dedi.

Çinli mevkidaşına Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'ne ilişkin bilgi veren Tüfenkci, "Bu projenin tamamlanmasıyla beraber Çin ve İngiltere'yi demir yolu ile en kısa ve en hızlı şekilde birleştirebileceğiz. Bu muazzam proje ile üretim ve tüketim merkezleri, ülkelerimiz üzerinden birbirlerine bağlanmış olacak." diye konuştu.

Deniz yolundan daha hızlı, kara yolundan daha ekonomik bir alternatif güzergah sunacak olan bu demir yolu ile Asya ve Avrupa arasındaki transit ticaretin merkezini yüzyıllar sonra tekrar tarihi İpek Yolu rotasına kaydırmayı hedeflediklerini kaydeden Tüfenkci, bu yolla ortaya çıkacak zenginliğin de ülke halklarının refahına hizmet edeceğini söyledi.

- "Türkiye'nin hafif sanayi ürünlerini Çin'e getirmesini bekliyoruz"

Çin Genel Gümrük İdaresi Bakanı Yü da 2017'de ikili ticaretlerinin bir önceki yıla oranla yüzde 12 dolayında artış gösterdiğini belirterek, Türkiye'nin hafif sanayi ürünlerini Çin'e getirmesini beklediklerini bildirdi.

Türkiye ile fikri mülkiyet ve diğer birçok alanda birlikte çalışmaya hazır olduklarını ifade eden Yü, kurumlar arasındaki iş birliğini güçlendirmekten memnuniyet duyacaklarını kaydetti.

Bu arada, Tüfenkci, "Birinci Küresel Sınır Aşan E-Ticaret Konferansı" kapsamında geldiği Pekin'de, Çinli mevkidaşıyla görüşmesi öncesinde Çinli teknoloji şirketi Huawei'den Global Hükümet İşleri Başkanı Cang Ciangang'i de kabul etti.