DİYARBAKIR (AA) - 112 Acil Çağrı Merkezi çalışanları, bayramda da insanların hayatlarını kurtarmak için kesintisiz hizmet veriyor.

Sağlık Bakanlığı 112 Acil Sağlık Hizmetleri Diyarbakır Şubesi Komuta Kontrol Merkezinde bayram tatili olmasına rağmen telefonlar hiç susmuyor.

Gelen çağrıların büyük kısmını gereksiz aramalar oluştursa da çalışanlar her çağrıya aynı duyarlılıkla yanıt verip, ihtiyacı olanlara en kısa sürede ulaşıp hayatlarını kurtarmak için büyük çaba gösteriyor.

Bayramda çocukları, eşleri ve yakınlarından uzakta geçiren sağlık görevlileri gereksiz çağrılardan rahatsızlık duysa da hasta veya yaralılara zamanında müdahale edip yaşamlarını kurtardıkları için büyük mutluluk duyuyor.

- Saniyeler önemli

112 Komuta Kontrol Merkezi çalışanı ve 3 çocuk annesi Nebahat Akyol AA muhabirine, çalışma koşullarından kendisinin değil, çocuklarının şikayetçi olduğunu aktararak, "İnsan hayatı için saniyeler bile çok önemli bu bilinçli hareket ediyoruz. Onlara yardımcı olmak bizi mutlu ediyor. İnsan hayatını kurtarmak bizi mutlu ediyor." dedi.

- 24 saat çalışıyoruz

36 yıldır mesleğini severek sürdürdüğünü dile getiren Naime Adlıer ise, büyük özveri göstermelerine rağmen hasta yakınlarının sağlık personeline yönelik uyguladığı şiddetin kendilerini çok üzdüğünü söyledi.

Hasta yakınlarının kötü davranışının sağlık personelinin motivasyonunu olumsuz etkilediğine dikkati çeken Adlıer, "Bayram olmasına rağmen 24 saat çalışıyoruz. Bunun karşılığında bize hoşgörü gösterin, bütün yorgunluğumuz biter." dedi.

- Onlara tatil yok

112 Komuta Kontrol Merkezi Hekimi Cihan Oruç da 24 saat hizmet verdiklerini anımsattı.

Acil sağlık hizmetinin kesintisiz olduğunu işaret eden Oruç, "Bize tatil yok. Çünkü vatandaşın her zaman acil sağlık hizmetine ihtiyacı var. Hastaya tıbbi müdahale için burada bulunmamız gerekiyor. Biz buradan istasyonlardaki ambulanslarımızı yönlendiriyoruz. Onlar da müdahalelerini yapıyorlar." diye konuştu.

- Gereksiz çağrılar yoruyor

Asılsız ve gereksiz çağrıların kendilerini yorduğunu belirten Oruç şöyle devam etti:

"Günde 10 bin civarında çağrı alıyoruz. Bunlardan sadece 300'ü gerçek çağrıdır. Telefonu gereksiz yere meşgul ederken, başka hastalara müdahaleyi geciktiriyorlar. Ayrıca trafik yoğunlundan ambulansımızın gecikme yaşıyor. Sürücüler o ambulansta kendilerini veya yakınlarının olabileceğini düşünerek yol vermesi lazım."