ADIYAMAN (AA) - Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesinde belediye ait halı atölyesinde genç kızlara yönelik düzenlenen meslek edindirme kursunda dokunan el emeği göz nuru halılar ABD, Çin ve Japonya'ya ihraç ediliyor.

Genç kızların, Anadolu'nun kimi üzüntü ve tasayı, kimi sevinç ve mutluluğu, kimi de özlem ve hasreti anlatan motiflerini ilmek ilmek işlediği el dokuması kök boyalı halılar, kursiyerlerin aile bütçelerine de katkı sağlıyor.

Yurt içinde ve yurt dışında büyük ilgi gören halılar, metrekaresi bin liraya alıcı buluyor. Kursiyerlerin dokuduğu 200 halı, bir şirket aracılığıyla ABD, Çin ve Japonya'ya ihraç edildi.

Gölbaşı Belediyesi Toplumsal Gelişim Merkezi (TOGEM) Başkanı Birgül Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İŞKUR ve Gölbaşı Halk Eğitim Merkezi desteğiyle düzenlenen meslek edindirme kursuna, 15 genç kızın katıldığını belirti.

Kursiyerlere İŞKUR'un maddi destek de sağladığını ifade eden Özdemir, şöyle devam etti:

"Evlerinde dört duvar arasında vakit öldürmeye çalışan kızlarımızın kendilerine imkanlar verildiğinde neler başarabileceklerini bu halılarda görebiliyoruz. Kursiyerlerimize destek olan Belediye Başkanımız Yusuf Özdemir'e teşekkür ediyorum. Anadolu'nun motiflerinin işlendiği el dokuması halılar, ABD, Çin ve Japonya'ya ihraç ediliyor. Bundan dolayı ayrıca mutluyuz. Halılarımız yurt dışında rağbet görüyor. Biz de halılarımızın yurt dışında ilgi görmesi için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz."

- "Usta günlük 30, çırak 15 sıra dokuyor"

Usta öğretici Zülfiye Ağören ise kişinin el çabukluğuna bağlı olarak bir halının 4 ile 8 ay içerisinde dokunduğunu, şu anda kursiyerlerin halı tezgahı dışında oto döşeme kılıfı, yastık ve minder gibi ürünler de dokuduklarını söyledi.

Her tezgahta birer usta ile çırağın çalıştığını aktaran Ağören, ustanın günlük 30, çırağın ise 15 sıra halı dokuyabildiğini kaydetti.

Halının bir metrekaresinde 36 bin düğüm bulunduğunu ifade eden Ağören, ''Burada dünyanın en ince yün halıları, kök boya ile hazırlanan yün ipliklerle dokunuyor. Hepsi genç kızlarımızın el emeği, göz nuru ürünler. Kursta emeği geçenlere teşekkür ediyorum.'' dedi.

Kursiyerlerden Sibel Özlü de kursa yaklaşık üç aydır devam ettiğini belirterek, emeklerinin karşılığını aldıklarını kaydetti.

Halı dokumanın zor gibi göründüğünü dile getiren Özlü, "Ama zorluklar aşıldıkça kolaylaşır. İşi biraz öğrendikten sonra halı dokumak kolaylaşıyor ve yapımı da çok zevkli hale geliyor.'' ifadelerini kullandı.