GAZİANTEP (AA) - 21. yüzyıl Türkiye Enstitüsü tarafından "İstihbarat ve İstihbarat Örgütleri Sertifika Programı" düzenlendi.

Kentteki bir otelde düzenlenen programda konuşan emekli Albay Mustafa Güler, dünya istihbaratı ve istihbarat yönetimi hakkında bilgi verdi.

İstihbaratın irade, akıl, kurum ve eğitilmiş insandan oluştuğunu ancak bunların yanında teknolojinin de şart olduğunu ifade eden Güler, hepsinin harmanlanarak kullanılması gerektiğini söyledi.

İstihbaratta kurum dışı yapılanmaların fayda değil kesinlikle zarar verdiğini belirten Güler, "İstihbarat çok ciddi bir iştir. Dünyanın en ciddi işlerinden birisidir. Hiç yapmamanız eğitimsiz insanla yapmanızdan daha iyidir. İstihbarat eğitimli insanla yapılmalıdır. İstihbarat eğitimi hem teorik hem pratik yapılmalı ve mutlaka usta çırak ilişkisi olmalı. Ayrıca sürekli yapanın denetlendiği bir yapıda kurulmalı." diye konuştu.

Terör örgütü, uyuşturucu, insan kaçakçısı gibi sıfatlarla hakim kararıyla telefonların dinlendiğini hatırlatan Güler, usulsüz dinlemeyle ilgili hazırlanan 700 sayfalık iddianamenin 500 sayfasının sadece dinlenen insanların isimleri ve adres bilgilerinden oluştuğunu kaydetti.

Güler, şöyle devam etti:

"Böyle bir polis gizli servisimiz olmuş. Çok iyi eğitimliydiler, aklınızın alamayacağı teçhizatları vardı, hepsini getirmişlerdi. Türkiye'nin her Mahallesinde örgütlenmiş bir kurum vardı. İnanılmaz bir irade vardı. Bunun sonucu o kadar cesur davrandılar ki neler yapacaklarını hepimiz gördük. Ancak milli olmadığı takdirde işte bütün bu faktörler olsa da size zarar olarak geri dönüyor. Onun için bu kurumlarda çalışanları ve bu kurumların her şeyi milli olmalıdır. Başkasından destek alarak yola çıktıysanız bile yolunuzu ayıracaksınız. Bizim istihbarat servislerimizi Amerika kurmuştur, Almanların servisini de Amerika kurmuştur. Bir yerde yolunuzu ayıracak ve millileştireceksiniz."

İki gün sürecek olan eğitimde askeri, stratejik, operasyonel ve taktik istihbarat ile büyük devletlerin istihbarat kurumları anlatılacak, eğitimin sonunda katılımcılara sertifika verilecek.