ERZURUM (AA) - Erzurum'da, Kobani protestosuna yeterince müdahale etmediği için disiplin cezası alan ve Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) ile ilişkili olduğu iddia edilen eski Karayazı İlçe Emniyet Müdürü Aykut Töngür'ün "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" ve "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından yargılanmasına devam edildi.

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanık Aykut Töngür ile avukatı Bahattin Fırat katıldı.

Cumhuriyet savcısı mütalaasında, tutuklu sanık Töngür'ün tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep ederek esas hakkındaki mütalaasını hazırlamak amacıyla süre istedi.

Sanık Töngür, savunmasında, celse arasında dosya kapsamına giren ve kendisinin örgüt içerisinde "5A" grubunda olduğuna yönelik bilgi ve belgeleri görmek istediğini söyledi.

Hedef IP'lere ilişkin dosyaya gelen belgeler içerisinde bulunan hedef IP'lerin ByLock'a ait olduğunu gösteren hiçbir emare bulunmadığını öne süren Töngür, şunları kaydetti:

"Söz konusu IP'lere farklı programlar kullanılarak da ulaşıldığı medyada konuşulmakta ve haber yapılmaktadır. Bu IP'lerin ByLock'a ait olduğuna ilişkin tespitin hangi yetkili merci tarafından yapıldığına ilişkin bir bilgi ve belgenin dosya içerisinde olmadığını da dikkatinize sunuyorum. Ayrıca yine tarafıma gönderilen hedef IP'lere ilişkin veriler incelendiği zaman 8 aylık bir süre zarfı içerisinde tek bir IP ile bağlantı kurulduğu görülmektedir. Bu tespitler karşısında benim ByLock programını kullandığım sonucunun çıkarılamayacağını düşünüyorum. Söz konusu bu zaman zarfının öncesi ve sonrasına ilişkin bir veri de dosyada bulunmamaktadır. Hakkımda beyanda bulunan tanığın ifadelerinin çelişkili ve doğruyu yansıtmadığını önceki aşamalarda da ifade etmiştim. Bu kişi, birlikte kaldığını iddia ettiği kişilerle aynı evde kalmamıştır. Bu husus o dönem kimlerin, hangi adreste ikamet ettiği bilgisi sorularak teyit edilebilir. Tanığın beyanlarını kabul etmem mümkün değildir. Tahliyemi talep ediyorum."

Sanık avukatı Fırat ise müvekkilinin yaklaşık 1,5 yıldır tutuklu olduğunu ve kaçma şüphesinin bulunmadığını belirterek tahliyesini talep etti.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanık Töngür'ün bu halinin devamına karar vererek eksikliklerin giderilmesi amacıyla duruşmayı erteledi.

- İddianameden

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, meslekten ihraç edilen ve tutuklu yargılanan eski Karayazı İlçe Emniyet Müdürü Aykut Töngür'ün, FETÖ/PDY'nin kullandığı gizli haberleşme sistemi ByLock programını kullandığı anlatılıyor.

Darbe girişimine ilişkin başka bir davanın sanığı olan, bu davanın tanığı Köksal Demirci'nin ifadesine yer verilen iddianamede, Demirci'nin, "Töngür ve Murat Özdemir'in daveti üzerine onlarla imam Turgay Örnek'in başkanlığında FETÖ/PDY'nin toplantılarına katıldıklarını, örgütle ilişkisini kestiğinde Töngür'ün kendisini telefon ile arayarak buluşma talep ettiğini ancak kendisinin kabul etmediğini" öne sürdüğü aktarılıyor.

İddianamede, Töngür'e, 7-10 Ekim 2014'teki "Kobani protestosu" olaylarında Karayazı ilçesinde eylemleri sonlandırmak için yerinde ve yeterli müdahale edemediği gerekçesiyle başlatılan soruşturma sonucu disiplin cezası verildiği anlatılarak, sanığın FETÖ/PDY'ye eleman kazandırmak amacıyla hareket ettiği bildiriliyor.

Töngür'ün "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan da 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapsi isteniyor.