Fırat Kalkanı Harekatı'nın ardından terör örgütü DEAŞ'tan temizlenen Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus, Bab, Çobanbey ve Azez bölgelerinde 458 okulun onarılmasıyla 152 bin çocuk eğitim almaya başladı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Ali Rıza Altunel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fırat Kalkanı Harekatı sonrası güvenliğin sağlandığı bölgede mart ayı itibarıyla eğitime yönelik başlatılan çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini söyledi.

Yapılan çalışmalarda Suriye hükümetinin bölgeyi iç savaştan önce de çok ihmal ettiği gerçeğiyle karşılaştıklarını anlatan Altunel, şöyle konuştu:

"Bölgede ilk ve ortaokul sayısı yeterli ama lise sayısı yok denecek kadar azdı. İlk ve ortaokulların bir kısmı maalesef özellikle DEAŞ tarafından patlatılmıştı. Okulların içindeki malzemeler ise tamamen çıkarılmış, yakılmış, yok edilmiş ve dolayısıyla çok korkunç bir manzarayla karşı karşıyaydık. Geçtiğimiz mart ayından itibaren teslim aldığımız bölgenin eğitiminin organizasyon ve koordinasyon sorumluluğunu o günden bu yana yürütüyoruz. Eğitim yapılabilecek okulların sayısı sınırlı olsa da hemen masa, sandalye, sıra gibi iç teşrifatını temin edip hızlı bir şekilde eğitime başladık. Mart ayı itibarıyla sadece 3 okulda eğitime başlamıştık ama haziran sonu itibarıyla 103 okulu eğitime kazandırdık. Bugün itibariyle 458 okulda eğitim ve öğretime devam ediyoruz. Bu kapsamda 152 bin öğrencimiz okuyor. Bu rakam öyle sanıyorum ki yarıyıl tatiline kadar 170 bine dayanmış olacak."

- "Türkçe öğrenme konusunda çok istekliler"

Altunel, kendilerine sunulan hizmetler karşısında bölge halkının Türkiye'ye karşı minnettar olduğunu ifade ederek, öğrenciler dışında öğretmenler başta olmak üzere bir çok yetişkinin de Türkçe öğrenmek için istekte bulunduğunu dile getirdi.

Türkiye'de eğitim adına ne yapılıyorsa Suriye'de de aynı hizmetlerin sunulması gayreti içerisinde olduklarını aktaran Altunel, "Geçtiğimiz günlerde bir okulun açılmasıyla ilgili ufak bir problem yaşandı. Öğrenciler de 'Siz ne yaparsanız yapın, biz güle oynaya okullara gitmeye devam edeceğiz' diye pankart açtılar. Bu da yaptığımız çalışmaların ciddi manada karşılık bulduğunun ve kabul gördüğünün ifadesi." diye konuştu.

- "Telafi programları hazırlıyoruz"

Yaşanan olumsuzluklar nedeniyle bölge halkının yaklaşık 5 yıl eğitimden uzak kaldığını anımsatan Altunel, bu doğrultuda beş farklı dersi kapsayan telafi programı hazırladıklarını söyledi.

Hazırlanan programla ilkokulu okuyamayan çocukların hızlandırılmış bir eğitimin ardından ortaokul, ortaokulu okuyamayan çocukların ise lise eğitim sistemine dahil edileceğini belirterek, şöyle devam etti:

"Çocuklarımızın eğitimlerini tekrar devam ettirebilmeleri ve sisteme dönebilmeleri adına telafi programı hazırladık. Bunun için öğretmen alım sürecini başlattık. İnşallah buralarda da halk eğitim merkezi türünde binalar temin etmeye çalışıyoruz. Şu anda fonlarının sözünü almış vaziyetteyiz. Hemen hızlı bir şekilde binaların tefrişini gerçekleştirerek buralarda yaklaşık 10 ayrı programla ilkokulu okumayanları ilkokul mezunu haline getirip ortaokuldan sisteme dahil etmeyi düşünüyoruz. Aynı şekilde ortaokul mezunu olmayanları da ortaokul mezunu haline getirip liseden sisteme dahil etme noktasında telafi programı hazırlığımız devam ediyor."

Türkiye'den bu bölgeye öğretmen götürmenin şimdilik uygun olmadığını, bu nedenle Türkçe öğretmeni sıkıntısı yaşadıklarını anlatan Altunel, "Bölgede Türkmen ve Arap kökenli Türkçe bilen kardeşlerimiz de var. Onlardan yaklaşık 500 başvuru almıştık. Onlar için sınav yaptık ve sınavdan da 230 kardeşimiz başarılı oldu. Şimdi 15 gün kadar formasyon eğitimi vereceğiz. Ardından arkadaşlarımızı kendi bölgelerinde Türkçe öğretmeni olarak görevlendireceğiz." ifadelerini kullandı.