KİLİS (AA) - Ramazan Bayramı dolayısıyla ülkelerine giden Suriyelilerin Türkiye'ye dönüşleri devam ediyor.

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve bayram için 13 Haziran'dan itibaren Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan geçerek ülkelerine giden Suriyeliler, Türkiye'ye dönüyor.

Azez, Mare, Soran, Aktarin ve Çobanbey bölgelerinden, Essalame Gümrük Kapısı'na gelen Suriyelilerin, buradaki giriş işlemlerinin ardından, Göç İdaresi İl Müdürlüğünce tampon bölgede kurulan merkezde polis nezaretinde kayıtları yapılıyor.

Kayıt işlemlerini tamamlanan Suriyeliler, gruplar halinde, otobüslerle Öncüpınar Sınır Kapısı'na getiriliyor ve gümrük muhafaza ekiplerince yapılan kontrolün ardından Türkiye'ye giriş yapıyor.

Essalame Gümrük Kapısı Müdürü General Kasım Kasımi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bayramı ülkelerinde geçirmek için Suriye'ye gelenlerin dönüş işlemlerinin sorunsuz bir şekilde sürdüğünü söyledi.

Türkiye'ye dönüşlerin 28 Haziran itibariyle tekrar başladığını anımsatan Kasımi, son 5 günde yaklaşık 16 bin 500 Suriyelinin tekrar Türkiye'ye döndüğünü aktardı.

Kasımi, Fırat Kalkanı Harekatı sonrası alınan tedbirlerle bölgenin her geçen gün daha da güvenli hale gelmesi nedeniyle, bazı vatandaşların kendi istekleriyle Suriye'de kalmak istediğini sözlerine ekledi.

- Sıcak havadan korunmak için çadırlar kuruldu

Suriyeli Hüseyin Said de savaş nedeniyle insanların çok zor şartlarda yaşadığını söyledi.

İnsanların temel ihtiyaçları karşılamada büyük sıktılar yaşandığını dile getiren Said, "Ben 3,5 yıldır ülkeme gidemiyordum. Orada hayat şartları çok zor. Elektrik ve su olmadığı için insanlar sıkıntı yaşıyor. Bu izni verdiği için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan Allah razı olsun." diye konuştu.

Münir Hafız da savaşın başladığı yıldan beri ülkesini ziyaret edemediği ifade ederek, "Azez'de yaşayan kardeşlerimi ve akrabalarımı ziyaret ettim. Ülkemiz Türkiye'nin desteğiyle inşallah düzelecek." dedi.

Öte yandan, sıcak havanın da etkisiyle zor anlar yaşayan Suriyeliler için tampon bölgede çadırlar kuruldu, çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından da su dağıtıldı.

Suriye'ye gidenlerin dönüş işlemleri, 14 Temmuz Cuma günü saat 17.00'de tamamlanacak.