Siirt'te, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Valiliği abluka altına almaya çalışan, aralarında rütbelilerin de bulunduğu 110'u tutuklu 320 eski askerin yargılanmasına devam edildi.

Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesince Siirt Üniversitesi Merkez Yerleşkesi Konferans Salonu'nda görülen duruşmaya tutuklu sanıklar, geniş güvenlik önlemleri altında getirildi. Duruşmada, eski Siirt 3. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Şimşek, yardımcısı Albay Alican Erkilitlioğlu ve İl Jandarma Komutan Vekili Albay Necati Metin ile diğer sanıklar ve avukatları hazır bulundu.

Darbe girişimi sırasında Eruh 2. Komando Tabur Komutanlığında görev yapan sanık eski üsteğmen Fatih Pınar, 15 Temmuz gecesi güvenliğini sağlamak için Valilik önüne gittiklerini, eski Eruh 2. Komando Tabur Komutanı Yarbay İsmet Cehreli'nin kendilerine ateş etmeleri emrini verdiğini ileri sürdü.

Valilik önünde bekleyen kalabalığın arasına girdiklerini belirten Pınar, şöyle devam etti:

"Eski Eruh 2. Komando Tabur Komutanı Yarbay İsmet Cehreli kolumdan çekerek, 'Havaya ateş açın, dipçikleyin, vatandaş dağılacak.' gibi talimatlar vermeye başladı. Emirlerini yerine getirmedim. Cehreli, daha sonra AK Parti İl Başkanı Fuat Özgür Çalapkulu olduğunu öğrendiğim kişiyi gösterip, 'O beyaz gömlekliyi alın. Beyaz gömlekli adamı alırsanız herkes dağılacak.' diye ısrar etti. Komutana dönerek, 'Komutanım vatandaşla konuşunca sakinleşiyorlar, almaya gerek yok.' deyince yine aynı emirleri tekrarladı. 'Beyaz gömlekli adamı alırsanız, herkes dağılacak' diye ısrar etti. Meğer beyaz gömlekli adamı almamız halinde halkın ayaklanmasını ve işlerin daha da kötüye sürüklenmesini istiyormuş."

Kendilerine havaya ateş açılması emrini Cehreli'nin verdiğini iddia eden Pınar, daha sonra Cehreli'nin çekilmeleri yönünde talimat verdiğini söyledi.

Pınar, "Bunun üzerine yanımda bulunan Yüzbaşı Yüksel Çakır'a, 'İsmet yarbay saçmalamaya başlamış. Bize havadan sudan bahsediyor.' dedim. Hemen Sedat albayı arayarak durumu izah ettik ve bundan sonra Yarbay Cehreli'nin vereceği emirlere uymayacağımızı söyledik." dedi.

Kışlaya döndükten sonra Cehreli'nin yeniden kuvvet toplamak isteğiyle talimat verdiğini ileri süren Pınar, şunları ifade etti:

"Cehreli kışlada ikinci kez unsurların hazırlanması talimatı verdi. Bunun üzerine ben karşı çıkarak, 'Sen bir vatan hainisin. Kime hizmet ediyorsun? Bundan sonra senin emirlerine uymayacağız.' dedim. Daha sonra arkadaşlarımın yanına giderek bundan sonra İsmet yarbayın emirlerini yerine getirmeyeceğimizi, sadece benim emrime uymalarını söyledim. Yaptığım konuşmadan sonra diğer bölümler de beni alkışladı."

Sanıkların savunmalarının alınmasına 31 Temmuz Pazartesi günü devam edilecek.