Sırbistan, Arnavutluk ve Kosova'da yaşayan yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler, Türkiye'de 24 Haziran'da yapılacak Cumhurbaşkanı ve 27'nci Dönem Milletvekili Genel Seçimi için sandık başına gitti.

Sırbistan'daki seçmenler, yerel saatle 09.00'dan itibaren Türkiye'nin Belgrad Büyükelçiliğinde oylarını kullanmaya başladı.

Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Tanju Bilgiç, bölge ülkelerden sandık kurulmayan Hırvatistan ve Karadağ'daki Türk seçmenin de Belgrad'da oy kullandığını ifade etti.

Bilgiç, "Bugün hem bayram sevincini bir arada yaşıyoruz hem de vatandaşlık görevimizi yerine getiriyoruz." dedi.

Çok sayıda seçmenin oy kullanacağına inancını dile getiren Bilgiç, seçim süreci için gerekli güvenlik tedbirlerinin alındığını vurguladı.

- Sırbistan'da kurulan ilk seçim sandığı

Öte yandan Sırbistan'da ilk kez kurulan seçim sandığına, sandık kurulmayan çevre ülkelerden de yoğun katılım olduğu gözlendi.

Hırvatistan'da eğitim gören 21 yaşındaki Turgay Özkay, oy kullanmak için Hırvatistan'ın Slavonski Brod kentinden trenle Belgrad'a geldiğini belirterek, "Sırbistan'da ilk kez sandık kurulduğunu duydum. Bu fırsatı kullanıp oy vermek istedim." ifadelerini kullandı.

Karadağ'ın başkenti Podgorica'da yaşayan 27 yaşındaki Doğa Özhal da Karadağ'da sandık kurulmadığı için oyunu Belgrad'da kullandığını dile getirerek, "Demokratik hakkımı kullandım. İnşallah insanlar da tatillerini kesip oylarını kullanırlar çünkü bir oyun değerini herkes çok iyi biliyor. Hayırlı olsun ülkemize." diye konuştu.

Önceki yıllarda kayıtlı seçmen sayısının 500'den az olması nedeniyle sandık kurulmayan Sırbistan'da 537 kayıtlı seçmen bulunuyor.

- "Türk milletinin çelik gibi iradesi her zaman galip geldi"

Arnavutluk’taki Türk seçmenler de yerel saatle 09.00'dan itibaren Türkiye'nin Tiran Büyükelçiliğine gelerek oylarını kullanmaya başladı.

Türkiye'nin Tiran Büyükelçisi Murat Ahmet Yörük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, seçimlerin demokratik sistemlerin vazgeçilmez unsurları olduğunu söyledi.

Son beş yıldır Türk demokrasisinin pek çok saldırıya maruz kaldığını anımsatan Yörük, "Bunların sonuncusu 15 Temmuz’da FETÖ’nün ülkemizi parçalamaya yönelik hain darbe girişimiydi. Tüm bu sınamalara karşı Türk milletinin çelik gibi iradesi, sağduyusu, birlik ve beraberliği her zaman galip geldi. Ümit ediyorum ki bu seçimlerde de yüce Türk milleti her daim tercih ettiği istikrarı, demokrasi ve bağımsızlık tutkusunu perçinleyecektir." diye konuştu.

Sakin ve huzurlu bir seçim günü geçmesini beklediklerini ifade eden Yörük, "Sonuçların milletimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum." dedi.

Arnavutluk'ta yaklaşık bin 350 kayıtlı seçmen bulunuyor.

- "Demokrasinin gereğini yerine getirmek için oyumuzu kullanmaya geldik"

Kosova’da yaşayan Türk seçmenler ise yerel saatle 09.00 itibarıyla Türkiye'nin Priştine Büyükelçiliği ile Prizren Başkonsolosluğuna gelerek oylarını kullanıyor.

Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç, yaptığı açıklamada, Priştine'de bin 328 ve Prizren'de 338 civarı seçmen bulunduğunu aktardı.

Vatandaşları demokratik haklarını kullanmaya davet eden Kılıç, yurt dışı seçim kütüğüne kayıtlı olan vatandaşların istedikleri yurt dışı temsilciliğinde ve havaalanlarında oy kullanabildiklerini kaydetti.

Adreslerini Priştine veya Prizren olarak beyan eden Türk vatandaşı sayısının memnuniyet verici olduğunu belirten Kılıç, "Yüksek katılım bekliyoruz çünkü adres beyanı sürecinde de son derece yoğun bir ilgi oldu ve adreslerini beyan eden vatandaşlarımız o süre içerisinde çok yoğun bir şekilde büyükelçiliğimize başvuruda bulundular." ifadelerini kullandı.

Priştine Büyükelçiliğinde oy kullanan Türkçe öğretmeni Melike Çağırıcı da bugünün çifte bayram olduğunu ifade ederek, "İnşallah bizim için, milletimiz için ve Kosova halkı için de aynı zamanda seçimlerden en iyi sonuçları elde ederiz." diye konuştu.

Bir diğer seçmen Gökhan Kargılı ise seçimlerin Türk halkına ve Türk devletine hayırlı olması temennisinde bulunarak, "Demokrasinin gereğini yerine getirmek için oyumuzu kullanmaya geldik. Vatanımız ve milletimiz için hayırlı olur inşallah." dedi.

Sırbistan, Arnavutluk ve Kosova'da oy kullanma işlemi yerel saatle 21.00'e kadar sürecek.