Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğünce son 6 yılda 14 bin yaban hayvanı tedavi edildi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendilerine bağlı birimler tarafından, tabiatta yaralı bulunan yaban hayvanlarının tedavi edildiğini söyledi.

Bunlar arasında şahin, leylek, karabatak, kaya kartalı, pelikan, puhu gibi kuş türlerinin yer aldığını anlatan Eroğlu, ayı, yılan, kertenkele, deniz kaplumbağası, sincap, yaban keçisi, karaca, tilki gibi hayvanların da tedavi edilen türler arasında bulunduğunu belirtti.

Yaban hayvanları için ülkenin dört bir yanında rehabilitasyon merkezi kurmaya devam ettiklerini bildiren Eroğlu, "Uluslararası sözleşmeler ve ulusal mevzuatımız gereği, tabiatta yaralı, hasta ve yardıma muhtaç yaban hayvanlarını kurtarmak ve tedavi etmek için kurulan rehabilitasyon merkezleri sayesinde, son 6 yılda 14 bin yaban hayvanı tedavi ve rehabilite edilerek, tabii yaşam ortamına bırakıldı." dedi.

Yaban hayatının korunması, geliştirilmesi ve gelecek nesillere aktarılması için yoğun çalışma içinde olduklarını dile getiren Eroğlu, şunları kaydetti:

"Vatandaşların, yaralı buldukları hayvanları tedavi merkezlerine getirerek ya da yetkililere haber vererek yaban hayatını korumak için yapılan çalışmalara katkıda bulunmalarını bekliyoruz. Bakanlık ve vatandaş iş birliğiyle gösterilecek küçük bir gayret, birçok yaban hayvanının hayatının kurtarılmasında önemli bir vesile olabilir."

- Konya'da kurtarma ve rehabilitasyon merkezi kurulacak

Öte yandan, DKMP Genel Müdürlüğünce Bursa, Şanlıurfa, Kars, Van, Mersin ve Hatay'da yeni kurtarma ve rehabilitasyon merkezlerinin yapımı için çalışmalar sürüyor.

Av ve yaban hayvanı türlerinin korunması, yeni yaşam alanlarına yerleştirilmesi, doğada yaralı ve yardıma muhtaç bulunan hayvanların tedavi ve rehabilitasyonunun yapılması çalışmalarının daha sağlıklı sürdürülmesi amacıyla, üniversiteler, belediyeler ve sivil toplum kuruluşları iş birliğiyle yürütülen çalışmalar da devam ediyor.

Bu kapsamda DKMP Genel Müdürlüğü ile Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü arasında iş birliği protokolü imzalandı. Buna göre, Konya'da yaban hayvanları için kurtarma ve rehabilitasyon merkezi kurulacak. Böylece Selçuk Üniversitesinin de desteğiyle tedavi, bakım ve rehabilitasyonları yapılacak yaban hayvanları, tekrar tabiata kazandırılacak.

İş birliği çerçevesinde Selçuk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi öğrencilerinin yaban hayvanlarının tedavi ve rehabilitasyonunda deneyim kazanmaları sağlanacak. Ayrıca düzenlenecek çalıştay, sempozyum ve eğitim programlarıyla yaban hayatına dair farkındalık oluşturulacak.