KİLİS (AA) - İHH Kilis Ofis Sorumlusu Serkan Öktem, Suriye'de son zamanlarda yaşanan un krizinin her geçen gün artığını belirterek, "Fırat Kalkanı Harekatı ile Suriye'nin içerisinde kurtarılmış bölgeler büyüdükçe, sivil halk sayısı da artıyor. Suriye'de yaşayan insanlara ekmek ulaştırmayı kesmememiz gerekiyor." dedi.

Öktem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iç savaşın 6. yılına girdiği Suriye'de önemli ölçüde ekmek krizi yaşandığını, bu sıkıntıları bağışçılardan gelen yardımlarla çözmeye çalıştıklarını söyledi.

Suriye'deki kamplara günlük ekmek ve yemek yardımında bulunduklarını belirten Öktem, bu yardımların düzenli olarak devam etmesinin önemine dikkati çekti.

Yaşanan sıkıntılar içerisinde en önemli ihtiyaçların başında un geldiğini vurgulayan Öktem, bu kapsamda un ve dolayısıyla ekmek sıkıntısı yaşanmaması adına vakıf olarak bağış kampanyası başlattıklarını hatırlattı.

Kampanya kapsamında bütün illere yardım çağrısında bulunduklarını anlatan Öktem, "Bağışçılarımızla görüşmelerimiz çerçevesinde bir bağış kampanyası başlatıldı, un bağışı kampanyası. Suriye'nin içerisinde şu anki durum itibarıyla çok önemli bir ekmek krizi var. Bu ekmek krizini uzun zamandan beri kendi bağışçılarımızdan gelen yardımlarla çözmeye çalışıyorduk. Buradan göndermiş olduğumuz günlük 150 bin ekmeği Suriye'nin içerisindeki kamplara veriyoruz." diye konuştu.

Kamplarda her gün ekmeklerle beraber yemeklerin dağıtıldığını anımsatan Öktem, İHH olarak bu çalışmalarını devam ettireceklerine ve ihtiyaçlar artsa da günlük ekmek ve yemek yardımlarını sürdürerek bu insanların acılarını dindirmeye çalışacaklarını anlattı.

Öktem, vatandaşların da kendilerine destek olarak ekmeklerini Suriyeliler ile paylaşmaları çağrısında bulunan Öktem, şöyle devam etti:

"Suriye'nin içerisinde son zamanlarda yaşanan un krizi günbegün büyüyor. Fırat Kalkanı Harekatı'yla Suriye'nin içerisinde kurtarılmış bölgeler büyüdükçe, sivil halk sayısı da artıyor. Suriye'nin içerisindeki yaşayan insanlara ekmek ulaştırmayı kesmememiz gerekiyor. Bir ekmek de Suriyeli kardeşlerimiz için gönderelim. Evdeki bir ekmeğimizi de Suriye’deki kardeşlerimizle paylaşalım. Yapacağımız bir bağış, en azından bir ailemizin 2 günlük ekmek ihtiyacını giderebilir."

- Yardımlarla ekmek fiyatlarının düşürülmesi de amaçlanıyor

Suriye'de yüksek ekmek fiyatları nedeniyle yardımların devam ettirilememesi halinde daha farklı sıkıntıların yaşanabileceğine dikkati çeken Öktem, "Şu anda Suriye’de bir ekmek Türk lirasıyla 2 lira 50 kuruş. Bundan önceki dönemlerde Suriye’de satılan ekmeğin fiyatı 1 liraydı. Şimdi ise günbegün ekmek fiyatı artıyor. Yapmış olduğumuz bu yardımlarla Suriye'deki ekmek fiyatlarını düşürmeye çalışıyoruz. Gerek Kilis'te gerekse Reyhanlı’da olsun, yaklaşık 2 milyon Suriyeliye ekmek çıkarıyoruz." dedi.

Kilis ve Reyhanlı'nın yanı sıra Suriye içinde de ekmek fırınları bulunduğunu hatırlatan Öktem, Kilis karşındaki Azez'den Cerablus hattına, aynı zamanda Reyhanlı bölgesinde bulunan İdlib'teki ihtiyaç sahibi insanlara ve Atma bölgesindeki kamplara ekmek dağıttıklarını kaydetti.

Öktem, İHH'nın sürdüğü un bağış kampanyasına destek vermek isteyenlerin, Un yazıp 3072'ye SMS gönderdikleri takdirde bağışta bulunabileceğini sözlerine ekledi.