Makedonya Kültür Bakanı Robert Alagyozovski, Ohri şehrinde bulunan tarihi Ali Paşa Camisi'nin restorasyonunu, ortak çözüm bulana kadar durduracaklarını bildirdi.

Bakan Alagyozovski, Ohri’de düzenlediği basın toplantısında, Ali Paşa Camisi'nin restorasyon projesine ortak çözüm bulana kadar durduracaklarını ifade ederek, “Orada inşa edilmesine, inşa edilmesinin etnik gerginliğe neden olmasına ve yasal işlemlerin dışında kalmasına izin vermeyeceğiz.” diye konuştu.

Ülke ve bakanlık olarak kültürel tarihi anıtların restorasyonuna karşı olmadıklarını dile getiren Alagyozovski, "Ancak yasal prosedürün uygulanmasını istiyoruz. Din özgürlüğü anayasa ile güvence altına alınmıştır ancak maalesef bu tür konular dinler ve etnik yapılar arası gerginliklerin ortaya çıkması için istismar edilmekte. Kültürü ve kültürel mirası bizi birbirimize yaklaştıran ortak zenginlik olarak görmek istiyoruz.” diye konuştu.

Sivil toplum kuruluşu “Sovest” kasım ayında, Ali Paşa Camisi'nin restorasyon şekline tepki göstererek, caminin çevresindeki inşaat faaliyetlerinin ilgili kurumlardan gerekli izinler alınmadan yapıldığını iddia etmişti.

Makedonya İslam Birliği (Diyanet İşleri) Başkanı Süleyman Recepi de daha önce AA muhabirine yaptığı açıklamada, kültürel ve tarihi bir anıta müdahale veya restorasyona başlamadan önce ilgili kurumlarla gerekli istişareleri gerçekleştirdiklerini söylemişti.

Recepi, kurum olarak dini yapılarla ilgili taviz vermeyeceklerini vurgulamıştı.

Ohri Kültürel Eserleri Koruma Enstitüsü ve Müzesi eski Müdürü Tanya Paskali Buntaşeska ise “Sovest”in iddialarını reddederek çalışmaların gerekli tüm izinler dahilinde gerçekleştiğini ifade etmişti.

Türkiye Vakıflar Genel Müdürlüğü, Ohri Müftülüğü, Ohri Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ve Ohri Müzesi iş birliğinde mayıs ayında başlatılan proje, geçen ay Ohrili vatandaşlar tarafından gerekli izinler alınmadığı gerekçesiyle protesto edilmişti.