Diyarbakır'ın Bağlar ilçesine bağlı Kaynartepe Mahallesinde 2015 yılında PKK'lı teröristlerin çukur kazıp barikat kurmalarına engel olmaya çalışan Murat Burtaşkıray, imam olarak ataması yapılmasına rağmen görevine başlayamamanın hüznünü yaşıyor.

2015 yılında PKK'lı teröristlerin saldırıları sonucu sokağa çıkma yasağının ilan edildiği mahallede birçok vatandaş mağdur olmuş, güvenlik güçlerinin başarılı operasyonlarının ardından mahalle teröristlerden temizlenmişti.

O tarihte aynı mahallede eşi ve 4 çocuğuyla yaşayan Burtaşkıray, teröristlerin sokağa çıkma çağrılarına karşılık vermeyerek çukur kazıp barikat kurmalarına engel olmaya çalıştı.

Daha sonra teröristlerin hedefi haline gelen Burtaşkıray'ın evine teröristlerce saldırı düzenlendi.

Teröristlerin temizlenmesinin ardından eşi ve 4 çocuğuyla mahalleden ayrılan Burtaşkıray, 2018 yılında girdiği imamlık sınavını başarıyla geçerek Ergani ilçesindeki bir köye ataması yapıldı.

Ataması yapılmasına rağmen, hakkında açık olan bir dosya nedeniyle görevine başlayamayan Burtaşkıray, mağduriyetinin giderilmesi için yetkililerden yardım istedi.

Burtaşkıray, yaptığı açıklamada, terör örgütü PKK mensuplarının Sur ilçesindeki çukur ve barikat olaylarını Kaynartepe Mahallesine taşıdığını söyledi.

- "Teröristlerin hedefi haline geldim"

Yaşadığı evin çevresine teröristlerce barikat kurulduğunu görünce bir vatandaşlık görevi olarak müdahale ettiğini ifade eden Burtaşkıray, şöyle dedi:

"O dönemde, yaşadığım evimin önüne PKK'lı teröristlerce çukur kazılıp, barikat kurulmaya ve el yapımı patlayıcı döşenmeye çalışıldı. Bende bir vatandaş olarak yaptıklarının yanlış olduğunu, bu saldırılarıyla vatandaşlara zarar verdiklerini söyledim. Mahalledeki bazı vatandaşların da bana destek vermesinin ardından teröristlerin hedefi haline geldim. Evde eşim ve çocuklarımla birlikte otururken evime silahla ateş etmeye başladılar. Eşimi ve çocuklarımı alıp güvenli bir odaya geçerek saldırının bitmesini bekledim. Polisin teröristlere müdahalesi akşam vakitlerine kadar sürdü. Teröristler geri çekilince evden ayrıldık."

Olayın üzerinden 3 yıl geçtikten sonra KPSS, DHBT sınavlarının ardından girdiği mülakatı da başarıyla geçerek imam hatip olarak atanan Burtaşkıray, evine saldırıyla alakalı açıldığını öğrendiği dosyanın bir karara bağlanmaması nedeniyle görevine başlayamıyor.

- "Görevime başlayamadığımdan dolayı mağduriyet yaşıyorum"

Yaşadığı mağduriyetin büyük olduğunu, terör saldırısının ardından böyle bir mağduriyet yaşamasının psikolojik etkiler yaşattığını ifade eden Burtaşkıray, bu mağduriyetinin bir an önce giderilmesini talep etti.

Burtaşkıray, "Görevime başlayamadığımdan dolayı eşimle birlikte hiçbir sağlık hizmetinden yararlanamıyoruz. Okulların açılmasına kısa bir süre kalmasına rağmen çocuklarımın temel okul ihtiyaçlarını dahi karşılayamıyorum. Teröristlerden dolayı bir mağduriyet yaşadım şimdi ise görevime başlayamadığımdan dolayı mağduriyet yaşıyorum. Yetkililerin bu sorunu bir an önce gidermesini ve yaşadığım mağduriyeti çözmesini bekliyorum."