ŞIRNAK (AA) - EKREM PAYAN - Şırnak'ta terör örgütü PKK'nın saldırılarında hedef aldığı camilerde çocuk sesleri yankılanıyor.

PKK'lı teröristlerin "karargah" gibi kullanarak tahrip ettiği 101 camiden 76'sının onarımının ardından yeniden ibadete açıldığı ilde 2016-2017 eğitim öğretim döneminin sona ermesiyle çocuklar Kur'an ile buluştu.

Diyanet İşleri Başkanlığınca "Bu yaz, Kur'an-ı gönlüne yaz" temasıyla düzenlenen, 12 Haziran'da başlayan ve 18 Ağustos'a kadar devam edecek kurslara çocuklar yoğun ilgi gösterdi.

İl genelinde 453 cami ve 81 Kur'an kursundaki eğitimlere katılan çocuklar, Kur'an-ı Kerim'i bir an önce öğrenmek için adeta birbirleriyle yarışırken camilerden yeniden çocuk sesi yükselmeye başladı.

- "Geçen yıl bu zamanlarda bu camilerimiz kapalıydı"

İl Müftüsü Ramazan Tolan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz tatilinde çocukların camilerle buluştuğunu söyledi.

Bu yıl hedeflerinin 6-15 yaş arası binlerce çocuğa ulaşmak olduğuna işaret eden Tolan, "Maalesef geçen yıl bu zamanlarda bu camilerimiz kapalıydı. Terör olayları nedeniyle il merkezimizde geçen yaz kurslarımız yapılamamıştı ama inşallah bu sene aradaki farkı telafi edeceğiz." dedi.

Tolan, yıkılan ve bu nedenle hizmete giremeyen 10 caminin bulunduğuna dikkati çekerek, çalışmaların devam ettiği camilerdeki onarımın da en kısa sürede tamamlanacağını aktardı.

Amaçlarının her öğrenciye ulaşmak olduğunu dile getiren Tolan, "Terörden doğan fiziki zarar devlet imkanlarıyla hızla giderilmeye başlandı. Bizim de manevi şartları onarmak gibi bir görevimiz var." diye konuştu.

- "Öğrenci sayımızı bu yıl 30 bine yükseltme hedefindeyiz"

"Yaz Kur'an kurslarında 3 ay boyunca öğrencilerimize dini öğretmek, terör olaylarında, bomba seslerinden psikolojilerinin bozulması nedeniyle moral ve motivasyonlarını artırmak için hocalarımız gayret gösterecekler. Bunun için hem yaz hem kış kurslarını önemsiyoruz." ifadelerini kullanan Tolan, bu kapsamda merkeze bağlı belde ve köylerde kadrolu görevlilerin dışında 200 civarında kadın ve erkek öğretici alımı yaptıklarını kaydetti.

Kurslarda çocuklara, Kur'an-ı Kerim'i öğrenmenin yanı sıra saygı, sevgi, dürüstlük, gıybet, başkasına zarar vermemek gibi konular ile Hz. Muhammed'in hayatı ve ahlakına ilişkin bilgilerin öğretileceğini aktaran Tolan, kurs için Diyanet İşleri Başkanlığınca ücretsiz kaynak gönderildiğini bildirdi.

Tolan, kurs sonunda başarılı öğrencilerin ödüllendirileceğini anlatarak, "Geçen yıl 16 bin olan öğrenci sayımızı bu yıl 30 bine yükseltme hedefindeyiz. Geçen yıl 'karargah' gibi kullanılan camilerde, bu yıl çocuklarımızın Kur'an nidaları ve ilahileri yankılanacak." şeklinde konuştu.

Terör saldırılarında zarar gören ve onarımın ardından hizmete açılan camilerden olan Veysel Karani Cami imamı Hüseyin Batur, kurslara büyük katılım olduğunu söyledi.

Batur, kurslarda dini bilgilerin verilmesinin yanı sıra okuldaki derslerin de genel tekrarının yapıldığını vurgulayarak, teşvik edici olması amacıyla çeşitli sınavlar ve yarışmalar da yaptıklarını bildirdi.

Geçen sene bu uygulamaların meyvelerini aldıklarını dile getiren Batur, bu sınavlarda ilk üçe giren kız çocuklarına altın, erkeklere bisiklet hediye ettiklerini bildirdi.

Terör saldırılarının ardından onarılarak hizmete yeniden açılan Hacı Şükrü Geliş Kur'an kursunda öğretici olan Mehmet Kılıç, öğrencilere tefsir, hadis ve Arapça ilmini öğrettiklerini, her yıl 8-10 öğrencinin icazet aldığını söyledi.

Kılıç, Kur'an kurslarının önemine değinerek, çocukların en güzel şekilde Kur'an ahlakı ile buluşmasını istediklerini belirtti.

Kursa katılan öğrencilerden 8. sınıf öğrencisi Süleyman Bilir, 5 yıl önce başladığı Kur'an kursuna devam etmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.

"Buraya geldiğimde dinimi, güzel ahlakı, temel dini bilgileri Hazreti Muhammed'in hayatını öğreniyorum." diyen Bilir, herkese bu kurslara katılmalarını önerdi.

Yasemin Bakay, kursta Kur'an ile güzel ahlak, dürüstlük ve anne babaya saygılı olmayı öğrendiklerini belirterek, bunda emeği geçenlere teşekkür etti.

Mümin Selçuk da iki yıldır Kur'an kursuna devam ettiğini belirtti.