ANKARA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına ilişkin, "Bu kararı Türkiye olarak biz 'yok' sayıyoruz ve asla tanımıyoruz." dedi.

Yıldırım, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı'nda yaptığı konuşmasında, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına yönelik kararını da değerlendirdi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın açıkladığı karara bütün dünyanın karşı çıktığını belirten Başbakan Yıldırım, kararla bugüne kadar Filistin-İsrail sorunun çözümünü öngören sayısız Birleşmiş Milletler (BM) kararı ve uluslararası hukukun hiçe sayıldığını vurguladı.

Yıldırım, şöyle konuştu:

"Bu, bölgede pimi çekilmiş bir bombadır. DEAŞ ile mücadele için neler yapıldığını biliyoruz. Bu yapılan hareket ve sonrası gelişmeler huzura, bölgesel barışa, İsrail-Filistin sorununa asla ve asla katkı sağlamayacak ve küresel terörün korkarım ki artmasına da hizmet edecektir. Müttefikimiz ABD'den bu konuda uluslararası hukuka, Birleşmiş Milletler'in kararlarına saygı duymasını beklerdik. Nasıl başka ülkelere, 'Ambargoya uymazsanız şöyle yaparım, böyle yaparım' diye işaret ediyorsa, kendisinin de üyesi olduğu Birleşmiş Milletler kararına uyması lazım, buna göre hareket etmesi lazım."

- "Çok büyük felaketin başlangıcı olacak"

ABD'nin bu konuda büyük bir sorumsuzluk örneği gösterdiğini vurgulayan Binali Yıldırım, şunları kaydetti:

"Bölgede bir patlamaya hazır bombanın pimini çekmiştir. Bu kararı Türkiye olarak biz 'yok' sayıyoruz ve asla tanımıyoruz. Kudüs, üç dinin mukaddes saydığı bir mekandır. Burada bu statüyü değiştirecek, bu statüyü tartışmaya açacak bir karar, çok büyük felaketin başlangıcı, sebebi olacaktır. O bakımdan bütün dünyanın karşısında olduğu bu kararın tekrar gözden geçirilmesi, bölge için insanlık için çok ama çok önemli olacaktır."

(Sürecek)