Sibel Okuducu Dellalbaşı…
Şanlıurfa’nın en genç turizmcisi ve tek 5 yıldızlı otel kadın genel müdürü...
13 yaşında turizmci olmaya karar verdi. 14 yaşında turizm lisesine girdi. Üniversite’de Turizm ve Otelcilik bölümünü bitirdikten sonra henüz 25 yaşında kentin ilk beş yıldızlı ve en tarihi otelinin Genel Müdürü oldu.
Sibel Okuducu Dellalbaşı, hayat hikayesini 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde MEDYAURFA.COM editörlerine anlattı.

İşte o röpörtaj…

Zor bir sektördesiniz. Turizm sektörüne girmeye nasıl karar verdiniz ?
Zor ama bir o kadar da zevkli. 13 Yaşında karar verdim. 14 Yaşında Turizm lisesini seçtim o yaşlarda bana çok karizmatik bir meslek gelmişti. Gerçi hala öyle.

Şanlıurfa’nın ilk 5 yıldızlı ve en mistik otelinin Genel Müdürüsünüz, kaç personeliniz var ?
55 kişilik kadromuz, takım arkadaşımız var.
Sibel Okuducu Dellalbaşı

Erkeklerin egemen olduğu bir sektör de çalışmanın zorlukları var mı ?
İş dünyasında başarılı olmak cinsiyetle ilgili değil aslında. İstediğini bilmek ve bunları yetenekleriniz ile harmanlamak önemli. Zorluğu yok desem yalan olur. Ama kadın fıtratı gereği güçlü önsezilere ve güçlü duygusal zekaya sahip. Bu zorlukları bu özelliklerimle aşıyorum.

Kentimizde kadınlar, iş yaşamına daha fazla dahil olmalı mı ?Bunun ne gibi faydaları olur ?
''Kadın gerekli çünkü''

Kesinlikle bayan çalışan sayısı artmalı. Bu hem kadın için hem iş dünyası için gerekli.
Kadın için gerekli çünkü; Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ''Kadınlarımız eğer milletin gerçek anası olmak istiyorlarsa, erkeklerimizden çok daha aydın ve faziletli olmaya çalışmalıdırlar.'’ Gelecek neslin erkeği de kızı da kadın elinde yetişiyor. Önce kadın öğrenmeli ki öğretmeli!
Kadın için gerekli çünkü; Kadınlara kendi ayakları üzerinde durmanın verdiği özgüveni başka hiç bir şey kazandıramaz.
Kadın için gerekli çünkü; Ekonomik özgürlüğüne sahip oluyor. Kendi kazandığı parayı harcar. Eşine bağımlı kalmaz.
Kadın için gerekli çünkü; Belki şimdi çok mutlu bir evliliğiniz ya da güçlü bir aileniz, güçlü ekonominiz ve güzel bir hayatınız var. Ama bakın saydıklarımızın hepsi birlikte olduğunuz kişinin durumuna bağlı. Hayat neler getirir bilinmez. Bir gün hepsinin yok olma ihtimalini düşündünüz mü hiç ?
İşletmeler için gerekli çünkü, kadın gözü, bakışı dediğimiz bir şey var, tanımsız ama bu bakışın dokunuşu her sektörde şiirsel bir anlam katıyor operasyona. İşletmeler için gerekli çünkü, kadınlar erkeklere oranla daha detaycı ve mükemmeliyetçi bir yapıya sahipler. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki Kadınlar çok detaycıdır. Kadının ve erkeğin  bedensel ve duygusal özellikleri doğrultusunda doğru işte doğru şekilde harmanlanırsa o işletmede başarı kaçınılmazdır.


Sibel Okuducu Dellalbaşı

Kadına şiddet ?
''Şiddet denince akla fiziksel şiddet geliyor hemen''

Şiddet denilince akla fiziksel şiddet geliyor hemen. Şiddetin başka maddeleri de var. Mesela kadının çalışmasına izin vermemek, çalıştırıp gelirine el koymak, hakaret etmek gibi. Yani psikolojik şiddet, ekonomik şiddetin de yarası oluyor. Dayak atmak kadar saydıklarımın da izi kalıyor. Fakat görüyoruz ki kadınlar şiddet gördüğünde sessiz kalıyor. Karşı tarafın utanması gerekirken, kendisi utanıyor. Kişiliğine sığdırıp söyleyip çözüm aramıyor. Lütfen bunu kendinize yapmayın. Neden çalışmalıyızla ilgili de  birkaç maddeden bahsettim önceki sorunuzda. İşte kendi ayakları üzerinde duran kadın bu zorlukla daha kolay mücadele eder ve ayakları üzerinde durur. Yine şunu da belirteyim hiçbir şekilde başka imkanınız yoksa bugün devletimizin kadın sığınma evi konukevleri var, kendinize bu zulmü hak görmeyin. Sosyal haklarınızın da bilincinde olun.

Sizin için kadın ?
Benim için kadın anlatılmaz mucize varlık! Kadın aile kurumunun teminatıdır, onlar olmadan ne sağlıklı aile ne de toplum olur. Kadın sabır kelimesinin tanımıdır. Kadın gücün tanımıdır. En büyük mutlulukların ardındaki gizli kahramandır. Kadın her şeydir.

8-Kadınlar günü mesajınız ?

Hayatınızı başkalarının ellerine teslim etmeyin. Öncelikle şehit annelerimizin, daha sonra çocuğuna hem annelik hem babalık eden adam gibi kadınlarımızın, kadınlar gününü kutluyorum.

Sibel Okuducu Dellalbaşı