Önen mesajında, 30 Ağustos tarihinin milletimizin azim ve kararlılıkla mücadele edip bağımsızlığını zaferle taçlandırdığı gün olduğunu söyledi.
 
Türkiye; güçlü ve müreffeh bir ülke olarak daima yükselecektir
94. yıl dönümü tüm yurtta coşkuyla kutlanan 30 Ağustos Zafer Bayramının tarihimizin en önemli günlerinden olduğu belirten Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Emin Önen, “Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, Büyük Taarruz ve Başkomutan Meydan Muharebesiyle sadece nihai zafere ulaşmadık. Milletimizin hür ve müstakil yaşama kararlılığını, Anadolu’nun sonsuza kadar yurdumuz olduğunu da tüm dünyaya ilan ettik. Atatürk’ün dediği gibi; ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarmak ve belirlenen hedeflere ulaşmak için var gücümüzle çalışmayı sürdüreceğiz. Türkiye, 'Yurtta Sulh, Cihanda Sulh' düsturu doğrultusunda kararlı bir şekilde ilerlemeye devam edecek, uluslararası arenada etkin, her alanda gelişmiş, güçlü ve müreffeh bir ülke olarak daima yükselecektir. Türkiye tarihi ve kültürel birikimi ve büyük potansiyeliyle dünyanın önemli ülkelerinden biridir. 30 Ağustos Zaferinin yıl dönümü vesilesi ile Türk Silahlı Kuvvetlerimizin vatansever kahraman mensuplarının, bütün vatandaşlarımızın Şanlıurfalı hemşerilerimizin 30 Ağustos Zafer Bayramını kutluyor, istiklal şehitlerimizi rahmet, gazilerimizi şükranla anıyoruz” dedi.
 
Dünyanın dikkatini çeken bir ülkeyiz
“Bugün artık dünya sahnesinde yepyeni bir Türkiye var” diyen Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Önen, “Her alandaki başarılarıyla, uluslararası alandaki aktif ve yapıcı teşebbüsleriyle dünyanın dikkatini çeken Türkiye, önde gelen küresel bir aktör olma yolunda ilerlemektedir. Halk tarafından ilk defa Cumhurbaşkanı seçimi gerçekleştirilmiş ve 13 yıl ihlasla, azimle ve başarıyla çalışmalar yürüten AK Partinin kurucusu Recep Tayyip Erdoğan’ı Başbakanlıktan Cumhurbaşkanlığına taşımış, seçimle gelen ilk Cumhurbaşkanımız olmuştur” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Emin Önen, bu topraklarda bin yıldır barış içinde yaşayan milletin birlik ve beraberliğini hiçbir gücün bozamayacağını 15 Temmuz akşamı bir kere daha kanıtladığını, Türkiye'nin ekonomisi, demokrasisi ve ordusuyla istikrarını koruyan, uluslararası alanda ağırlığını sürekli artıran güçlü bir ülke olarak yükseldiğini, dolayısıyla dış düşmanlar ve içimizdeki işbirlikçilerinin sürekli istikrarımızı bozmaya, huzurumuzu kaçırmaya çalıştıklarını belirtti.
 
30 Ağustos Zaferi, terör örgütleri ve şer odakları için ders olmalı
15 Temmuz 2016 tarihinin unutulmayacağını belirten Önen açıklamalarını şöyle tamamladı;
“Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın dediği gibi, ‘15 Temmuz’da FETÖ denilen ihanet şebekesi devletten gasp ettiği tanklarıyla, uçaklarıyla, helikopterleriyle, silahlarıyla tüm millete saldırdı. Sizler dimdik ayakta durdunuz, sizler eğilmediniz, F-16’lar sizi eğmedi, helikopterler eğdiremedi, tanklar eğdiremedi, can verdiniz, kan verdiniz, 241 şehit verdik, 2 bin 194 yaralımız oldu, ama durmadınız. Tam tersine, meydanlarda toplanan yüzbinlerce insan tarihin en büyük destanlarından birini yazdı. 30 Ağustos Zaferi, özellikle bugün ülkemizin birliğine, dirliğine, bu topraklardaki varlığına kasteden terör örgütleri ve şer odakları için ders olmalıdır. 15 Temmuz kanlı darbe girişimi karşısında milletimizin ortaya koyduğu tavır, bu topraklarda ‘Büyük Taarruz’ ruhunun ne kadar diri olduğunun ifadesidir. O gece, Türk’ü, Kürt’ü, Laz’ı, Çerkez’i, Sünni’si ve Alevi’siyle bütün Türkiye, ortak değerlerimiz etrafında kenetlenmiş, asker elbisesi giymiş FETÖ terör örgütü mensuplarını hezimete uğratmıştır. Kardeşlerim, biz kimseye boyun eğmedik ve eğmeyeceğiz. Nerede olurlarsa olsunlar FETO’cuların inine girdiğimiz gibi DEAŞ, PKK, YPG vs bütün terör örgütlerinin de inlerine gireceğiz, onları da neredelerse çıkartacağız.”
Bu yıl Zafer Bayramı kutlamalarının, geçmiş yılların aksine askerî birliklerin geçit törenlerine katılmayacağı, yani askeri araçların şehir içinde sergilenmeyeceği ve yürütülmeyeceği, konferanslar, paneller, sergiler ve resepsiyonlarla kutlanacağı belirtildi.
 
 
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI
Bilindiği gibi; 1922 yılında 26 Ağustos'ta başlayıp, 30 Ağustos'ta Dumlupınar'da Mustafa Kemal'in başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Muharebesi'ni anmak için kutlanan bayramdır. İşgal birliklerinin ülke sınırlarını terk etmesi daha sonra gerçekleşse de, 30 Ağustos sembolik olarak ülke topraklarının geri alındığı günü temsil eder.
Zafer Bayramı, ilk defa 30 Ağustos 1923 günü Afyonkarahisar, Denizli, Kahramanmaraş, Ankara ve İzmir'de kutlanmıştır. Resmî olarak Zafer Bayramı ilân edilmesi 1935 yılının Mayıs ayında olmuştur. Zafer Bayramı, tüm yurtta törenlerle kutlanır. Devlet erkânı ve birçok vatandaş, Ankara'da Anıtkabir'i, diğer illerde de anıt ve şehitlikleri ziyaret edip, Mustafa Kemal Atatürk'e, silâh arkadaşlarına ve komutasında savaşmış askerlere şükranlarını sunar. 2016 yılına kadar hemen hemen her yerleşim yerinde, askerî birlikler geçit törenlerine katılırdı. Ayrıca dış temsilciliklerde de çeşitli kutlamalar yapılır. 30 Ağustos günü, Türkiye'de resmî tatildir.